Sevgili okurlarım, bugün sizlere ebeveynlerin kendisine koyduğu adlardan rahatsız olanları anlatmak istiyorum.
Ortaokuldayken adı Tamam olan bir kız arkadaşımız vardı. Adından dolayı sürekli şikayetler eder, “Bu isimi bana neden koymuşlar?” diye isyan ederdi kızcağız. Arkadaşımız Bize bu adın baba anesine ait olduğunu ve babası annesini çok sevdiği için kendisine konulduğunu söylerdi. Ve bize yana yakıla şöyle anlatırdı:

“Ben babamı çok seviyorum. Hiç bir zaman benim isteklerime hayır demeden beni el bebek gül bebek yetiştirdiler ve bu yaşıma getirdiler. Ancak benim moralimi bozan ve arkadaşlar arasında sürekli alay konusu olan ismim için babama defalarca değiştirilmesi için yalvarmama rağmen onu bir türlü ikna edemedim. Yaşımın küçük olması ve isim değişikliğinin mahkeme kararı ile olmasını öğrendim. Neden bu işi böyle zora koşuyorlar? Ve neden ben kendi ismim ile bir karar verme yetkisine sahip değilim? İnsan kendisi ile ilgili kararları neden kendisi veremez? Ve insanlar başkalarının dayatması ile yaşamak zorunda mıdır?

Mesela: Nüfus Müdürlüklerine başvurup kolayca kütükten ismimi kendim belirleyerek neden değiştiremiyorum? İlla mahkeme olacak ve mahkeme kararı ile ismim değişecekmiş ve neden dayatma yapılıyor bunu anlamış değilim. Bu ismi ben seçmedim. Benim seçmediğim bir şey için bu kadar bürokrasi niye? Nasıl bir özgürlük kavramıdır bu? Bunu da anlamak zor doğrusu. Şimdi ben mecburen 18 yaşımı bekleyeceğim. 18 yaşımdan sonra zaten benim okul hayatımın en kritik dönemi bitmiş olacak, bundan sonra ismim değişse de olur, değişmese de”
Gerçekten okulda birçok arkadaş bu kız arkadaşımız ile dalga geçer, hep alay konusu olurdu.
Yine böyle bir ilginç durumu da ortaokula başladığımız yıllarda yaşamıştık. Bizim sınıfta bir kız arkadaşımız vardı, onun adı da Hediye idi. Sınıfta herkes onunla dalga geçerdi. Bir çoğumuz da bir tekerleme uydurmuştuk “Hediye, Hediye ekmek vermez kediye” diye daha başka dalga geçme lafları da çabası. Tabi kızcağız bu şakalardan o kadar çok bunalmış olmalı ki bir gün bir tüp dolusu hapla intihar etmeye kalkmış, Allah´tan son anda müdahale etmişlerde kız kurtulmuştu. Daha sonra kızın ailesi arkadaşımızı başka bir okula aldırttıklarını öğrendik. Bu konu ile ilgili olarak hocalarımızın bu türde şakalar ile arkadaşlarımızla eğlenmelerimizin nelere mal olabileceği konusunda uzun uzun nasihatler verdiğini hiç unutmam.

Evet, değerli okurlarım, neden böyle bir olayı sizlerle paylaşmak istedim?
Ebeveynler çocuklarına öylesine saçma sapan isimler koyuyorlar ki, insan elinde olmadan böyle kişiler ile alay etmekten kendini alamıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarımız bu konuda çok daha alaycı oluyor.
Burada ailelerin çok duyarlı olması, çocuklarına anlamlı ve güzel adlar koymaları gerekir. Eğer çocukları buluğ çağına gelmiş ve adından memnun değil ise, çocuğu ile oturup bu konuda bir çözüm üretmesi gerekir. Çocuklarımız haklı; insanlar kendileri ile ilgili kararları yine kendileri vermelidir. Buna isim konusu da dahildir. Bir çoğumuz konulan isimlerden yada soy adlarından memnun değilizdir. Bu rahatsızlığımızı gidermek içinde istediğimiz isimi kendimize yakıştırmak için adli kurumlara başvurarak değiştirmekteyiz.
Eskiden annelerin hamileliği döneminde çocukların cinsiyeti belli değilken, anne ve babalar doğacak çocuğa isim araka telaşına düşerlerdi. Baba hemen; çocuk erkek olursa Babamın adını koyalım. Kız olursa annemin diye çocuk dünyaya gelinceye kadar tartışıp dururlardı. Şimdilerde artık çocukların cinsiyetleri 4-5 aylık iken belli oluyor. Yine değişen bir şey yok. Sadece doğumu beklemeden erkek ise veya kız ise adı konuluyor.
Madalyonun bir diğer yüzü ise, çok daha vahim. Anne ve babalar çocuklarına müslüman isimleri yerine anlamsız, uygunsuz ve yakışık almayan tuhaf adlar koymaktalar. Çocuklarına koydukları isim ilginç olsun diye internet sitelerinde fellik fellik isim arama yarışı içindeler. Ahmet´in, Mehmet´in Ali´nin vs. yada Ayşe´nin, Fatma´nın bu isimlerin suyumu çıktı da garip garip isimleri çocuklarınıza layık görüyorsunuz. Bakalım çocuğunuz büyüdüğünde koyduğunuz isimden memnun kalacak mı? İleri ki yıllarda çocuklar isimlerini kendileri seçme hakkına sahip olacaktır. Ve sanırım olması gerekende bu…
Yüce Rabbim cümlemizin çocuklarına hayırlı isimler ile anılmayı nasip etsin…