Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ında katılımıyla gerçekleştirilen Yarı Olimpik Yüzme Havuzu açılışında İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın yaptığı konuşmayı bugün köşe yazısı olarak aktarmak istedim.

Konuşmanın bütününde vurgu yaptığı konu, sürekli masasında duran seçim beyanname kitapçığı oldu. “Ne söz verdiysek yapıyoruz, hatta güncel ihtiyaçlar nedeniyle söz vermediğimiz hizmetleri de İnegöl’e kazandırıyoruz” dedi.

Sonra bir an seçim atmosferi aklıma geldi. Seçim sürecinde beyanname basılmamış, kamuoyuyla paylaşılmamıştı. Elimizdeki tek veri ise Aday Tanıtım Töreninde yapılan sunumdu. Tabi katılımcılara yapılacak çalışmalara ilişkin kitapçık dağıtılmadığından bizlerde verilen sözlerin neler olduğunu unuttuk.

Alper Başkanın adaylığının parti genel merkezince geç duyurulması nedeniyle kitapçıkların baskı süreci gecikti. Hatta seçimlerden birkaç gün sonra ulaştığını hatırlıyorum.

Doğal olarak Başkan Taban’ın ajandasında neler var, neler yok diye merak edip inceleme fırsatı buldum. Edindiğim seçim beyanname kitapçığında söz verilen on’larca hizmet var. Tabi çok detaya girmeden sizleri heyecanlandıracak iddialı projeleri öne çıkaracağım bugün.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bana göre en iddialı projeler, kentsel dönüşüm noktasında verilen sözler. Depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yeniden yapılması vaadi var. İnegöl’de yüzlerce, hatta binlerce bina maalesef 1999 depremi öncesinde yapıldı. Ömrünü tamamlamış konut ve işyerlerinin yıkımı ve yeniden yapımı bana göre olağanüstü bir başarı olacaktır. Bu değişimde kamuya ait binalarında eklenmesi gerekir. Tabi kamu binalarının sorumluluğu devlette. Bu sözler tutulursa şahsım adına söylüyorum; kendisini ayakta alkışlayacağım.

PRESTİJ CADDE VE SOKAKLAR

Seçim beyannamesinde benimde çok önemsediğim ve hatta yıllarca savunduğum prestij cadde ve sokak vaatleri var. Halihazırda İnegöl’ün en büyük yükünü Ahmet Akyollu Caddesi, Atatürk Bulvarı, Kasımefendi Caddesi, Nuri Doğrul Caddesi ve Hastane Caddesi çekiyor. Bu caddeler birbiriyle kesişen caddeler olması nedeniyle, İnegöllüler bu durumdan rahatsız. 300 bine yaklaşan nüfusun merkez yoğunluğu işte bu dar alanda yaşanıyor. Başkan Alper Taban, nüfus yoğunluğunu azaltacak önerisini detaylandırmamış. Bizde bu yeni prestij cadde ve sokakların nereler olacağını, kendisine yakın zamanda sorup sizlerle paylaşmak istiyoruz.

KENT PARK

Seçim beyannamesinde Kent Park adıyla yeni bir park sözü verilmiş. Yeraltı otoparkları ve çeşitli yaşam alanlarının yer aldığı kent park projesinin şehir merkezinde olacağı belirtiliyor. Bu yerin açıkçası neresi olduğunu bende merak ettim. Bildiğim kadarıyla belediyeye ait bu büyüklükte bir alanın hali hazırda olmadığını biliyorum. Bu proje mevcut bir parkın yeniden düzenlenmesiyle mi, yoksa merkez dışında bir yerde mi yapılacağı merak konusu. Ama şu bir gerçek ki Kültürpark ve Botanik Parka alternatif bir parkın yapılması artık acil bir durum almıştır. Dilerim çok yakında bu konuda bir müjde verilir. Özellikle Bursa’da Atatürk Orman Parkı var. İçerisinde Extrem Parkın olduğu bu bölge şehre yakın, ancak tepede bulunması nedeniyle piknikçilerin yakmış oldukları ızgaralar kimseye rahatsızlık vermiyor. İnegöl Kültür Parkı ise piknikçiler nedeniyle ızgara dumanıyla kaplı. Bölgede ikamet eden vatandaşlar balkon kapılarını dahi açamıyorlar. Parkta sizi ızgara kokuları karşılıyor.

KANAL İNEGÖL

Yıllardır dile getirdiğim ve ısrarla savunduğum projelerden biri Kanal İnegöl Projesi. Gerek şahsım gerekse de MÜSİAD’ın uzun yıllar önce sunduğu Bedre Deresi Projesini, Alper Başkanın vaatleri arasında görmek beni ziyadesiyle mutlu etti. İçinde kayıkların olduğu bana göre ilçeye çok büyük görsel zenginlik katacak şahane bir çalışma. Sosyal donatı alanlarıyla çok değerli bir proje olacak. Bu sözün tutulacağı günü iple çekiyorum.

SEYİR KULE ve BOĞAZKÖY MESİRE ALANI

Başkan Alper Taban’a seçim öncesinde benimde lokasyon belirtip önerdiğim ve seçim beyannamesinde gördüğüm diğer bir proje ise Seyir Kulesi vaadi. İçerisinde restoran ve kafelerin olacağı seyir kulesinin Yeni İnegöl bölgesinde yapılması planlanıyor. Buradaki tek itirazım seçilen bölgedir. Malum Yeni İnegöl’e gidenler bilir. İnegöl’e o bölgeden baktığınızda şehrin üzerinde kocaman bir bulut kümesi var. Yani aslında hava kirliliği nedeniyle oluşan bir tabaka.  Dolayısıyla seyir tepesini buraya yapmak hiç cazip olmayacaktır. Ben bu kulenin Boğazköy Barajı üzerinde yapılmasını daha çok beklerdim. Bir taraftan baraj göleti, diğer taraftan doğa manzarası seyir kuleye zenginlik katabilir. Zaten ajanda da Boğazköy’ün turizme kazandırılması projesi var. Bölgede ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları yapılacak ve vatandaşların vakitlerini geçirebilecekleri sosyal yaşam alanı oluşturulacak. Bu bölgede Bungalov evler, yürüyüş yolları ve mesire alanları yapılacak.

Boğazköy Barajının üstünde seyir kulesi kurulabilir. Bu kuleye baraj göleti üzerinden teleferikle çıkma olanağı verilerek İstanbul’da ki Pierre Loti Tepesine benzer bir çalışma ortaya konabilir.

***

Beyannameyi incelediğimde seçimler öncesinde yazılı olarak önerdiğim birçok projeyi görmek inanın şahsımı çok mutlu etti. Ancak o dosyaları ilettikten sonra, “önerilerinden faydalandık, bu yüzden teşekkür ederim” denilmedi.

Yapılsın da teşekkür edilmese de olur.

AJANDADA ÇOCUKLARADA MÜJDE VAR

Şimdi bir hayal edin. Çocuklarınızı yaz aylarında gezdirmek için yer aramanıza gerek var mı İnegöl’de? Bence alternatif yeterince var. Parklarımız ve ormanlarımız bolca. Ancak sonbahar ve kış aylarında çocuklarımızı götürebileceğimiz neredeyse hiçbir yer yok. Bu konuda dilimizde tüy bitmişti. Neyse ki beyannamede bu konuda güzel bir müjde var. İçerisinde çeşitli platformların yer aldığı devasa bir kapalı oyun merkezi projesi var. İçerisinde yok yok. Bu alan İnegöl’e hem zenginlik katacak, hem de aileleri büyük bir dertten kurtaracak.

Alper Taban’ın sözleri arasında kaykay ve paten park,  orman parkı, Bursa’daki extrem parka benzer bir heyecan parkta yer alıyor. Projeler arasında Ekolojik Çocuk Yuvası da var.

Bu projeler için bir yer gösterilmemiş. Ancak dileğim İnegöl’ün eşsiz ormanlarının değerlendirilmesi ve turizme kazandırılmasıdır.

ŞEHRE YENİ YÜZ

Alper Başkanın en çok istediği şeyler arasında İnegöl-Bursa ve İnegöl-Ankara yol güzergahında yapılacak çevre düzenlemesi hayali var. Her ne kadar proje detaylandırılmamış olsa da Mobilyum ile Kurşunlu çatrağı arasında ki alanın tamamen yenilenmesi düşünülüyor. Gerek çevre düzenlemeleri, gerekse de ışıklandırmalarla bambaşka bir hava kazandırılacak.

İNEGÖL’E YENİ TESİSLER

Alper Başkanın iddialı projeleri arasında endüstriyel ve evsel atık sularının arıtıldığı yeni bir arıtma tesisi var.  Diğer ve en önemlisi ise, şehrin tamamının kaynak suyuyla buluşturulması. Tabi bu konudaki çalışmalar Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle tamamlanacak.

İnegöl’e ayrıca akıllı otopark, katlı ve mahalle otoparkları yapılacak.

İnegöl Belediyesi KYK Erkek Öğrenci Yurdu yapacak.

Erken Çocukluk Eğitim Merkezi kurulacak.

Yeni İnegöl Bölgesinde Spor Kompleksi yapılacak.

Kültür Sanat ve Kongre Merkezi yapılacak.

Yeni Üniversite kazandırılacak (?)

Ve en önemlisi İnegöl Belediyesi Ortaokulu yapılacak.

CAM SEYİR TERASI PROJESİ

Cam seyir terası konusunda ki düşüncelerimi bilmeyen yoktur. Bu konuda kaç kez yayın yaptığımı bile bilmiyorum. Seçimler öncesinde gösterdiğim lokasyonda bu cam seyir terası projesini görmek beni mutlu etti. Oylat bölgesinde yapılacak bu projeye ben cam köprünün de eklenmesini arzu ederdim. İnşallah daha sonraki yıllarda buda beyannamelere girer.

Bugünkü köşe yazımda yapımı devam eden projeleri listeye eklemedim.

Başkan Taban henüz seçilmiş Belediye Başkanı sıfatıyla 13 aydır koltuğunda oturuyor. 3,5 yıl Belediye Başkan Yardımcılığı ve 1,5 yıldır da geçici bir başkanlık tecrübesi var. Yani 6 yıllık belediye tecrübesi bulunuyor. Önünde ise 4 yıldan daha az bir süre var. Önündeki ajandası iddialı sözlerle dolu.

Son katıldığım Olimpik Yüzme havuzu açılış töreninde yaptığı konuşmada , “Biz ne söz verdiysek yapıyoruz. Hatta güncellenen yeni projelerde yapıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Sözlerimizi tutacağız” dedi.

Yukarıda dile getirdiğim projeler gerçekleşirse, İnegöl’de taraflı tarafsız herkes Başkan Taban’ı destekleyecektir. Bende İnegöl halkı adına gazetecilik görevi gereği verdiği sözlerin takipçisi olacağım.

Saygılarımla…