CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, TBMM’de İnegöl gündemiyle bir konuşma yaptı. Konuşmayı dikkatlice 4-5 kez dinledim. Nurhayat hanım mecliste oldukça coşkulu ve gür sesli bir tonla İnegöl’ün il olmasını gündeme taşıdı.

Konuşmasında dile getirdiği tüm sorunlarda %90 haklı. Dikkat ederseniz %100 demedim. Neden demediğimi birazdan sizlerle paylaşacağım.

Önce haklı olduğu konulara değinelim;

 * İnegöl’de herkes İl olmayı istiyor sözü doğru.

*Mobilya sektörünün yaşadığı sorunlar, zaten ayyuka çıkmış durumda. Özellikle hammadde konusunda ki yaşanan sorun halen devam ediyor.

*Psikiyatri, el cerrahi uzmanı ve kemoterapi uzmanlarının eksikliği gerçekten fazlasıyla hissediliyor. Hatta eksik bile söyledi. Yine farklı branşlarda da hekim sorunu var.

*Yeni Fuar alanının  İhtisas OSB bölgesinde yapılacağını ve bu bölgenin mobilyacıların talep ettiği yerde olmadığını söylemesi çok doğru.

*İnegöl İlçe stadyumunun artık miadını doldurduğu yönünde ki tespitinde haklı.

*İnegöl’ün il olması halinde kendi eksiklerini kendi başına çözebilecek güce sahip olduğunu söylemesi de bana göre çok yerinde.

Vekil hanım dersine çalışmış şekilde kürsüye çıkmış. Hele İnegölspor formasıyla verdiği poz siyaseten başarılı. Ancak Maraton taraftar grubunun vekil hanıma söyledikleri bazı şeyler var ki, bunun ayrıca değerlendirilmesi lazım. Anlaşılan o ki taraftarlığı unutup siyasete soyunmayı düşünen birileri var.

Şimdi gelelim madalyonun diğer yüzüne...

Vekil hanımın konuşmasının satır arasına sıkıştırdığı bir cümle kafamda soru işaretlerine neden oldu. O’da şu; “İnegöl il olamıyor, neden olamıyor biliyor musunuz ? Ak Parti’liler diyor ki İnegöl’ü il yaparsak Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kaybederiz. Arkadaşlar biz Bursa’da oy farkını kapattık, kaldı 20 bin. O’nu da ilk seçimde kapatacağız. Zaten alacağız biz Bursa Büyükşehir’i, gelin İnegöllüleri süründürmeyin. İnegöl’ü il yapalım

İşte bu konuşmada ki  “Arkadaşlar biz Bursa’da oy farkını kapattık, kaldı 20 bin. O’nu da ilk seçimde kapatacağız.” cümlesi konuşmanın ana özeti. Yani vekil burada kendini ele veriyor.

HESAP BAŞKA?

Siyasette her zaman hesap kitap olur. Bu ayrı bir şey. Ancak burada ki hesap, İnegöl’ü düşünmekten ziyade Bursa’yı CHP’ye kazandırmanın yollarını aramak. Ve burada suçu AK Parti’nin üzerine atmak. Yani AK Parti’nin Bursa’yı kaybetmekten korktuğunu iddia etmek, siyasi müsilajdan başka bir şey değil..

İnsana demezler mi ?  Bülent Ecevit Başbakanken,  TBMM’de İnegöl İl olması gündemi kabul edilmesine karşın , İl olma tasarısını kadük duruma düşüren siyasiler bugün CHP’de görev yapmıyor mu? diye..

Özellikle Nurhayat hanıma bu konuda çok destek vermeyi isterdim. Peki hangi şartta?

AK Parti iktidara geldiği dünden buyana bir çok ilçenin İl olması konusu gündeme gelmiş ancak iktidar bu konuya hiçbir zaman sıcak bakmamıştı. Hatta bir ara İl sayısının 100’e çıkarılması noktasında bir çalışma olduğu söylentileri dolaştı. Bu söylentiler iktidar sözcüleri tarafından reddedildi.

Olası İl olması istenen ilçelere baktığınızda %80’si sağ partilerin 1. çıktığı bölgeler. Eğer siyasi bir popülizm olsaydı, AK Parti oraları il yapar, ülke genelinde kazandığı il belediye sayılarını 2’ye katlardı.

 Ki o zamanlarda bütünşehir yasası çıkmamış ve İnegöllülerin oyu Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin oy oranını etkilemiyordu. O yüzden İnegöl’ün, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kaybedilme korkusuyla İl yapılmadığı yönündeki eleştiriler tamamen siyasi kurnazlık.

VEKİL İTİRAF ETTİ

Ancak benim odaklandığım konu  “Ak Parti ile aramızda sadece 20 bin oy farkı kaldı” demesi.

Nurhayat hanım bir gerçeği itiraf etmiş oldu. “Biz hala Bursa’da 1. Parti değiliz” demiş oldu. Ve anlaşılan o ki tek engel İnegöl...

Hatırlasanız CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ulusal medyada konuk olduğu programlarda CHP’nin Bursa’da 1. Parti konumuna geldiğini savunmuştu. Yani vekil hanım, kendi genel başkanını yalanlamış oldu.

İNEGÖL İÇİN NE YAPTI?

Diğer dikkatimi çeken konu ise İnegölspor Maraton taraftar grubunun Nurhayat hanıma yönelik “İnegöllü vekil” yakıştırması oldu. Vekil hanımın ben bugüne kadar İnegöl’ün İl olma konusundaki hassasiyeti dışında bir proje hazırlayıp sunduğunu hiç görmedim. Mesela İnegöl’ün hangi sorununa merhem olmuş?, ya da ilçede yaşayan kaç kişinin sorununu çözüme kavuşturmuş? İnegöllü vekil olmak için, Ankara dışında mesaisini bu ilçede geçirmesi gerekir. Birkaç kişiyi dinlemekle İnegöllü vekil olunmaz.

Yani sözüm o ki; İnegöl’ü siyasi popülizminize alet etmeyin. CHP, İnegöl’ü çok önemseseydi zaten seçilebilir sıralardan Milletvekili adayı gösterirdi. İnegöl CHP’de siyasete kendini adamış birçok isim, her seçimde mağdur edildi. Eğer CHP, İnegöl’e bir katkı sunmak istiyorsa önce kendi ilçe teşkilatından başlasın. Diğer partiler gibi İlk 3’e İnegöllü adaylar koysun.

İnegöl, gerçekten İl olmayı hak ediyor mu? ediyor. Dün İnegöl’ü İl yapmayanlar bugün İl olsun diye çırpınıyor. Biz istiyoruz ki artık siyasette söylemler samimi yapılsın.

Gelelim AK Parti’ye … hazır muhalefet İnegöl konusunda bu kadar iştahlıyken getirin il olmayı bekleyen ilçelerin dosyalarını meclise. Vallahide buradan ilan ediyorum bu CHP, diyecek ki CHP’de olan bazı Büyükşehir Belediyeleri ile bazı illeri AK Parti’ye kazandırmak için böyle bir hamle yapıyorlar diyecekler. Karşı çıkacaklar.  Derler ki niye o ilçe değil de bu ilçe? Kendi işlerine gelmeyen tüm ilçeleri veto ederler. Buda benden söylemesi. Üzüldüğüm o ki olan İnegöl’e oluyor.

 Sonuç; yine kocaman bir ilçeyi...