İnegöl’de herkesin sorduğu yeni soru; “Kültür parkın içinde Kaymakamlık Lojmanının ne işi var?”

Ben bu tartışmayı birazcık daha alevlendireyim..

Yıllar önce bu konu belediye meclis gündemine geldiğinde muhalefet dahil hiçbir parti bu duruma tepki koymamış, hatta destek bile vermişti.” O günden bugüne ne değişti?” diye baktım, hiçbir şey değişmemiş.

Yani “o günün şartlarına göre verilmiş bir karar desem”, o günün şartları ile bugün şartları arasında bir değişkenlik göremedim.

Peki ne oldu da muhalefet partileri altına imza attıkları bu konuya şimdi karşılar?

Hikmet Şahin Kültür parkını İnegöl’de gündeme en çok taşıyan kişi benim.  Bu zamana kadar Kültür Park’a yönelik bir çok proje önerisi sundum. Seçimler öncesinde de, seçimlerden sonrada Belediye Başkanımız Sn. Alper Taban’a hem yazılı hem de dosya halinde önerilerimi verdim.

Hatta İnegöl’de herkesin gündemi başkayken, Kültürparkın sorumluluğu elinde olan o günün Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de takdim ettim dosyayı..

Ne zaman park sınırlarına bir konut inşa edilmesi noktasında düğmeye basılınca Kültürpark kıymete bindi.

Otomobil ve motosikletliler ayrı bir dert,  yakılan ızgaralar  desen hiç sormayın.  Duman parka dönüşen bu bölgenin rantable kullanılmadığı, hatta havuzun işlevsel hale getirilemediği, açık hava anfi tiyatrosunun yılda bir kez düzenlenen festivaller dışında neredeyse hiç kullanılmadığını defalarca yazdım.  Hatta bu bölgeye ilişkin yeni proje önerileri sundum.

Bir Allah’ın kulu da sahip çıkmadı. Şimdi o gün bu önerilerimize sahip çıkmayan muhalefet, iş işten geçince yaygara çıkarıyor.

Şimdi gelelim Kaymakamlık Lojmanı, park sınırlarına yapıldığında  ne olur? sorusuna….

Düşünsenize gecenin bir yarısında Sn. Kaymakamımız yeni lojmanın bahçesinde kıymetli ailesiyle otururken, bir türlü bitmeyen araç ve motosiklet seslerini duyacak

Vatandaşların yaktığı ızgara dumanları lojmanı kaplayacak. Tavuk, köfte ve et kokuları lojmanı çevreleyecek.

Lunapark’tan gelen yüksek sesli müziğe gecenin bir yarısına kadar eşlik edecekler. Her gün tekrarlanan yabancı müzikleri ezberleyecekler. Yani daha çok bizden biri olacaklar..

Bizim zaten yeni İnegöl dururken kamu binalarını şehir merkezine yapma hastalığımız devam ediyor. Merak ediyorum yapımı devam eden yeni emniyet binamızı niye kimse konuşmadı ? mesela.. “Neden aynı yerinde yapıldı?” demedi kimse. Yeri doğru muydu?. Yani bu açıdan bakınca lojmanın nerede yapıldığı çok önemsiz oluyor. Çünkü artık ihalesi yapılmış bir konuda geriye dönüş olmaz. Ben olsam projenin mimarisine kafayı takardım. “Modern bir mimari yerine eski İnegöl evlerini andıran bir lojman” yapılsın diye diretirdim. “370 m2’lik lojman alanını Kültür parktan bağımsız hale getirin bari” derdim. Yani “yanlış üstüne yanlış yapmayın” derdim.

Ama tarzım gereği hazır kalemi elime almışken farklı bir bakış açısı getirerek bir konuyu  daha tartışmaya açıyorum..

Duymuşsunuzdur belki  Mobilya Sanayi bölgesinde amatör spor kulüplerinin resmi maç yaptığı 2 futbol sahası, İnegölspor tesisleri ile yine yanında yer alan bir amatör kulübümüze ait olan futbol sahaları,  farklı bir bölgeye taşınacak. Bu kararı destekleyenlerden biriyim. Buradan belediye kasasına ciddi bir gelir sağlanacak.

 Hazır bu çalışma yapılırken Kültür park dibindeki Doğanspor tesisleri ve Mehtere ayrılan komple bu bölge niye düşünülmedi? çok merak ediyorum. Bu bölge 15 bin 982 m2’lik devasa bir yer. Hele ki buna jandarmayı da dahil etseniz 20 bin m2 den daha büyük bir alandan bahsediyoruz.

Bence bu tesis ve yapılarda taşınmalı. Boşaltılan bu bölgede katlı otopark yapılmalı. Bilindiği üzere Fatih cami ve Kültürpark arasında yer alan açık bir otoparkımız mevcut. Ancak burası yetersiz kalmaya başladı. Yeni yapılacak katlı otopark ile çok ciddi bir alan kazandırılabilir. Bu otoparkın kültür parka dönen yüzlerinde yeni kafeterya alanları veya mağaza alanları oluşturulabilir. Bu alanların satışı ile de finans sorunu kısmen çözülebilir.

Diğer bir önerim ise Kültür parkın Ahmet Türkel Çevre yoluna bakan ve şu an  için ehliyet alacaklar için eğitim parkuru niteliği taşıyan bölgede yine açık otopark yapılabilir.  Eğer bizler bu otopark sorunlarını çözersek, kültür park nefes alır. Ve bölgeye araç ve motosiklet girişi yasaklanabilir.  

Benim Bursa Soğanlı parkında olduğu  gibi parkın içinde bisiklet ve nostaljik pedallı araçların kiralanıp tur atıldığı, havuz içinde yılın belirli dönemlerinde çeşitli aktivite ve yarışmaların yapıldığı, anfi tiyatronun belirli dönemlerde değil 365 gün kullanılabildiği, park içinde ki şahin tepesinde yapılmasını önerdiğim kule terasında muhteşem manzarada kahve keyfi yapıldığı, sokak sanatçılarının sürekli müzik ve farklı çalışmalar yaptığı, ızgara yasağının getirildiği,  yeni fuar alanı yapılmasının ardından boşaltılan bu alanın çarşıya dönüştürülmesi ,işletme kalitesinin arttırıldığı, ışıklandırmanın arttırıldığı cıvıl cıvıl bir Kültürpark hayalim var.

Şimdi ızgaracılar bana kızabilir. “Bir tek parkımız kaldı, orada da ızgara yasaklanırsa biz ne yapacağız kardeşim?” Diyenler olacak.  O’nlar içinde önerilerimiz var tabi..

 İnegöl’de dumanı üstünde tüten  Bursa’da ki Atatürk Orman Parkı gibi alternatif parklara acilen ihtiyaç olduğu bir gerçek. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenice’de göletin olduğu bölgedeki parkı hizmete sokacak. Ancak bu yere alternatif piknik parklar arttırılmalı.  Tahtaköprü-Domaniç yolu üzeri,  Boğazköy Baraj mevkii, Şipali Mahallesi Mezarlıklar bölgesi ve Mezitler Bölgesinde güvenli piknik alanlarının oluşturulması çok yerinde olacaktır.

Yani sözüm o’dur ki hali hazırda altyapının yapıldığı İnegöl merkez mahallelerinde farklı  bir çalışma yapılması mümkün değilken bu tür eksiklere kafa yormak daha akıllıca olur.  Haksız mıyım?