Bugünkü yazımda sizleri biraz geçmişe, yakın geçmişe götüreceğim. Çok değil, sadece 25 – 30 yıl geriye gideceğiz.

Konumuz, DAL yani Deplasmanlı Amatör Ligi. O dönemde Türkiye 1. Ligi, Türkiye 2. Ligi, Türkiye 3. Ligi ve amatör olarak 1. Küme, 2. Küme ile bir ara var olan 3. Küme buluyordu. Deplasmanlı Amatör Ligi 1991 – 1995 yıllarında oynanan ligdir. DAL‘ın kurulmasıyla sıralamada dördüncü lig olmuştu. Bu lig için kulüplerin tesisleri olması öncelikle aranan şarttı. Kendi liginde başarılı olup tesisleri olan kulüpler bu ligde oynayabiliyordu.

1990 yılında Orhaniyespor, İnegöl‘de bir ilki gerçekleştirdi. Orhaniyespor‘da Başkan Sedat Demirel, antrenör Köksal Demiral‘dı. Orhaniyespor grubunu ikinci sırada bitirip bir üst ligde yer almayı hak etti. O zamanlar adı DAL olan Deplasmanlı Amatör Ligine yani 4. Lige çıkmayı başardı. Deplasmanlı Amatör Lig‘inde kulüp başkanı Sedat Demirel‘di. Takımın antrenörü ise Yavuz Şengöz‘dü.

Orhaniyespor ilk yarıda iyi bie performansla tamamlasa da ikinci yarı as oyuncularının büyük çoğunluğunu kaybedince o yıl 1. Amatör Kümeye düşmüştü.

1991 - 1992 sezonunda Kurtuluşspor Deplasmanlı Amatör Lig‘de yer alma başarısını gösterdi. O sezon Namık Timur başkan, Bursa‘dan Ahmet Çatalağaç da takımın antrenördü. Bir sezon önce 1. Kümede O.Reno, Kurtuluşspor‘u ligde geçip grup şampiyonu olmuş, ancak Deplasmanlı Amatör Lig‘e katılmak istemediği için lig ikincisi Kurtuluşspor‘a bir fırsat gelmişti. Kurtuluşspor gerek tesislerinin olması, gerekse siyasilerden destek görmesiyle DAL‘a alındı. 8 takım arasında ligi beşinci sırada tamamlayan Kurtuluşspor bu rağmen Orhangazi Gençlerbirliği ile baraj maçları oynamıştı. İlk maç İnegöl‘de 2 – 2, ikinci maç Orhangazi‘de 0 – 0 bitince temsilcimiz 1. Kümeye düşmüştür.

Bölgesel Amatör Ligi (BAL) 2010 – 2011 sezonunda oluşturuldu. Üç yıl sonra İnegöl‘den ilk kez bir takım BAL‘a yükseliyordu. 2012 – 2013 sezonunda Fikret Alan başkanlığında Gençlergücü sezona Muhammed Şaffak ile başlıyor, ancak şampiyonluk Şentürk Bilgi‘ye nasip oluyordu. Şentürk Bilgi komutasındaki Gençlergücü play – off grubunda yenilgi almadan grup şampiyonu olup BAL‘a yükselen ilk İnegöl takımı oldu. 2013 – 2014 sezonunda Gençlergücü BAL‘da yer aldı. Gençlergücü‘nün bu başarısı İnegöl için tarihi bir andı. Daha önce kimsenin başaramadığını Gençlergücü başarmıştı. BAL‘daki dönemin başkanı İrfan Balaçiçek, teknik direktörlüğü ise Sadri Güler‘di. İlk haftalar kötü sonuçları alınınca teknik ekip değişikiğine gidildi. Yeni teknik sorumlu Erol Arslan ile çıkışa geçen Gençlergücü ligde kaldı. Ertesi yıl da BAL‘da mücadele ettiyse de İstanbul‘un dev bütçeli takımları ve iddialı il, ilçe, firma takımları arasında tutunamayıp küme düştü.

2016 – 2017 sezonunda Kurtuluşspor BAL‘a çıktı. Kulüp başkanı Talha Öziş, teknik direktörlüğü Murat Endes yapmaktaydı. Play–off‘un son maçında Yenişehir Belediyespor‘u 4 – 0 yenen Kurtuluşspor terfi ediyordu. Sarı – Kırmızılı ekibin Bölgesel Amatör Ligindeki antrenörlüğünü önce Özgür Şahin, ardından Erdoğan Sarıuşak, sonra da Melik Özmen yaptı. Ancak Kurtuluşspor ligi 12. sırada tamamlayıp puana ulaşamayınca ilk yılında küme düştü.