Covid-19 pandemisinin en büyük mağdurlarından birini inşaat ve konut sektörü oluşturuyor. İki yıllık krizin ardından hızla toparlanmaya başlayan sektör şimdi durma noktasına geldi. Döviz kuru nedeniyle artan hammadde ihracatı yüzünden malzeme bulmakta zorluk yaşayan sektör temsilcileri, hükümetten ihracata kota konulmasını istiyor.

Pandemi nedeniyle bazı ülkelerde yaşanan hammadde üretim sıkıntısı Türkiye’ye yaradı. Döviz kuru nedeniyle Türkiye’deki hammadde üreticileri ihracata yönelince iç piyasada malzeme sıkıntısı baş gösterdi. Bu sorundan en fazla etkilenen sektörlerin başında da inşaat geliyor. Demir, çimento, cam ve seramik noktasında tedarik sorunu yaşayan sektör, durma noktasına geldi.

TEDARİK ZİNCİRİ KIRILDI

Konu hakkında açıklama yapan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Pandemi süreci sonrasında güzel bir ivme yakalayan sektörümüz şuan durma noktasına geldi. Ham madde üreticileri Türkiye’deki döviz  kuru nedeniyle ihracata yönelmesi tedarik sorununu doğurdu. Parasını ödediğimiz ürünleri dahi tedarik edemez olduk. Bizler için en büyük sorun tedarik zincirinin kırılmasıdır. Bu bizimle birlikte yaklaşık 200 sektörü de etkilemektedir” dedi.

Şehitoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Pandemi sürecinde Avrupa’da hammadde üretimi durdu. Bu Türkiye’deki hammadde üreticilerine yaradı. Döviz kuru nedeniyle neredeyse üretimlerinin tamamını ihracata yönelten üreticiler, iç piyasa da soruna neden oldu. Şuan nakit olarak bile malzeme bulamıyoruz. Devam eden birçok proje var. Ve bu projeler malzeme tedarikindeki sorunlar nedeniyle durma noktasına geldi. Bu konuda hükümetin biran önce tedbir alması gerekiyor. Ham madde ihracatında öncelikle kota konulmasını istiyoruz. İhracatta ham madde ve yarı mamül üretimi yapan sektörlerdeki KDV iadeleri düşürülerek iç piyasa dengesi sağlanabilir. Ayrıca ham madde üretiminin de arttırılması için üreticilere teşvikler de verilebilir. Bu sorunun çözümü sadece inşaat sektörünü değil, beraberinde 200 sektörü de rahatlatacaktır.”

Editör: TE Bilişim