İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası duyurduğu konut sektörüne ilişkin destek paketlerini değerlendirdi. Sektör adına olumlu desteklerin verildiğini ifade eden Şehitoğlu, önceliğin tüketicilere değil üreticilere verilmesi gerektiğini belirterek, “Fiyat artışlarının önüne geçebilme adına önceliğin tüketicilere değil, üreticilere verilen desteklerde olması gerekiyor. Üretimin bollaşması, malzemenin ucuzlayabilmesi adına üretici tarafındaki desteklerin daha fazla artması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareler doğrultusunda "İlk evim Konut Finansman Paketi", "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi", "İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi" olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı destekler kapsamında, "İlk evim Konut Finansman Paketi" çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.

ÜRETİCİLERE VERİLEN DESTEKLER ARTMALI

Destek paketini değerlendiren İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Açıklanan kredi paketinin detayları tam olarak gelmese de, finansman tarafında konut alacaklar için olumlu bir etkisi olacağını düşünüyorum. Ancak şahsi düşüncem şuan tüketiciden ziyade, üreticilere desteğin daha fazla artması yönündedir. Malzeme tarafında ciddi anlamda fiyat artışları yaşıyoruz. Açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımızda tüketici enflasyonundan ziyade, üretici enflasyonunun çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ucuz finansman, üretimin bollaşması, malzemenin ucuzlayabilmesi adına üretici tarafındaki desteklerin daha fazla artması gerektiğini düşünüyorum. Ama özellikle ilk konut alacaklara, elinde konut stoku olanlara olumlu katkı sağlayacaktır. Detaylar açıklandığında daha net göreceğiz ama tabi ki ucuz finansman 0,99 faiz oranıyla verilecek kredi özellikle büyükşehirlerde daha da olumlu etki yaratacaktır” dedi.

KDV ORANI TEKRAR DÜŞÜRÜLMELİ

Şehitoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Bununla birlikte fiyat artışlarının önüne geçme adına, yüzde 8’e yükseltilen KDV oranının tekrar geri alınması lazım.”

SIFIR KONUT İMALATI AZALIYOR

“Sektördeki maliyet artışlarından dolayı özellikle sıfır konut imalatı geçmiş senelere göre azalma trendinde. Dolayısıyla talebin canlanması bu noktada fiyat artışlarını tetikleyebilir. Başta söylediğim gibi biz birinci derece de imalat sanayini yani inşaat malzemelerini demir, çimento, seramik gibi birçok alandaki ürünlerin fiyat artışlarının önüne geçmemiz lazım ki, konut fiyatlarındaki artışında önüne geçilebilsin.”

Editör: TE Bilişim