İnegöl’de bir çiftçi bankadan aldığı toplam 87 bin lira krediyi ödeyemeyince 2 tarlası ve 1 traktörü satıldı. Borcu hala kapanmayan çiftçi, borç yükünden kurtulmak için büyük uğraş veriyor.

Küçükyenice Mahallesinde çiftçilik yapan Apdullah Özgüven, 2017 yılının sonlarına doğru traktör almak için özel bir bankadan 50 bin TL ile 37 bin TL harman kredisi kullandı. 2020 yılına kadar kredi borcunu ödeyemeyen çiftçi, bankaya ara ödemeler yaparak borç gününü öteledi. Yüksek faiz nedeniyle çiftçinin borcu 3 yılda 190 bin TL’ye yükseldi. Borç batağına düşen çiftçinin önce kredi çekerek aldığı traktörüne el konuldu. Piyasa değeri 120 bin TL olan traktörü banka tarafından 90 bin TL’ye satılırken; KDV düşülerek çiftçinin hesabına 77 bin TL yatırıldı.

Bu süreçte çiftçinin 2 tarlasına da ipotek konuldu. 180 bin TL değerindeki tarla icradan 66 bin TL’ye, diğer tarla ise 36 bin TL’ye satıldı. Kredi borcu yüzünden traktörü ile 2 tarlası yok pahasına satılan çiftçi şimdi bu borç yükünden kurtulmak için büyük uğraş veriyor.

Konuyla alakalı makamında basın toplantısı düzenleyen Sezai Çelik, “2017 yılının sonlarında traktör almak için bir bankadan 50 bin TL kredi alıyor. Aynı zamanda harman karttan da 37 bin TL kredi alıyor. 87 bin TL kredinin ödemesi bir yıl sonra gelince çiftçimiz, bu krediyi ödeyemiyor. 2019 yılında çiftçi 5 bin TL yatırarak yaparak borcunun ödemesini bir yıl uzatıyor. Yine günü geldiğinde krediyi ödeyemiyor. Bu seferde banka ‘20 bin TL ver. Bir yıl uzatalım. Aynı zamanda borcu ikiye bölelim’ diyorlar. Çiftçi 20 bin TL’yi verip bir yıl daha uzatıyor. Ödeme günü geldiğinde çiftçi yine borcunu ödeyemiyor. 90 gün geçince temerrüde düşüyor. Asıl yangın ve gasp bundan sonra başlıyor. İlk önce çiftçinin traktörüne el konuluyor. Banka traktörü 90 bin TL’den satıyor. Kesintilerin ardından çiftçinin hesabına 77 bin TL geçiyor. Daha sonra arsa vasfına yakın iki tarlası ipotek edildi. Bu tarlalarda yok pahasına satıldı. 87 bin TL krediyi ödeyemiyor ama günlerini uzatıyor. 120 bin TL’lik traktörü 90 bin TL’ye satılıyor ve hesabına 77 bin TL yatırılıyor. Bu işin çakalları ve fırsatçıları var. İnternetten takip ediyor. 200 bin TL yapacak tarlayı da 66 bin TL’ye satıyorlar. Traktör ve tarlalar gerçek fiyatından satılmıyor. Türkiye’nin birçok yerinde böyle durumlar söz konusu. Yazıklar olsun. Böyle devam ederlerse bankayı ve avukatları neresi olursa şikâyet edeceğim.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim