Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, İnegöl’de 250 hektarlık alandaki ormanlık alana zarar veren kızıl kuyruklu kayın tırtılı istilasıyla alakalı açıklama yaptı.

SORUN AŞIRI ÜREMESİ

İnegöl’de ormanlık alanda açıklama yapan Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın “İnegöl-Domaniç sınırımızdaki ormanlarımızda ilk defa geçen yıl görülen ve bu yılda sahada gördüğümüz kayın tırtılı, istilacı bir tür değil. Bu ekosistemin bir parçası. Bu doğada yaşayan bir canlı. Tırtılın 4 yaşam evresi var. İlki larva, akabinde tırtıl, sonrasında pupa, en son olarak da kelebek olarak doğada görüyoruz. Şu anda bizim kayın ormanlarımızda gördüğümüz hali tırtıl hali. Sorun bu canlının bu bölgede aşırı üremesi. Bunun da nedeninin iklim değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Tırtıl kayın yaprağı yiyerek besleniyor. Kayın yapraklarını dışında başka bitkileri de yiyerek besleniyor” dedi.

KESİNLİKLE AĞACI KURUTMUYOR

Bu tırtılların kesinlikle ağacı kurutmadığının altını çizen Akın, “Kesinlikle ağacı öldürmüyor. Bu konuda şüpheniz olmasın. Yenilen yaprakların bir sene sonra yeniden açtığını görüyoruz. Yaprağı yediği içinde biz ormanı kurumuş gibi görüyoruz. Halbuki bu kuruma değil sürgünler nedeniyle kahverengi manzarayı görüyoruz. Tırtılın etkilediği alan 250 hektarlık bir alan. Biz sahayı geçen yıldan bu yana takip ediyoruz. Bursa’nın 1 milyon hektar orman alanı olduğunu düşündüğümüzde 250 hektarlık bir alanın çok büyük bir alan olmadığı ortada.” Diye konuştu.

POPÜLASYONUNU AZALTMAK

İlk stratejilerinin tırtılın popülasyonunu azaltmak olduğunun dile getiren Akın, “Basirüs dediğimiz bir bakteri doğaya salacağız.  Kayın yapraklarını kaplayan bu bakteriyi tırtıl yediği zaman iç organlarını tahrip ediyor ve tırtıl bu şekilde ölüyor. Pupa döneminde de toplayarak mücadele edeceğiz. Yine kayın tırtılının yumurtlama döneminde, yumurtaları tahrip ederek mücadele edeceğiz. Tırtılın yırtıcı böceğin de yumurtaları var. Bundan beslenen böcekte yine bunun üzerine yumurta bırakıyor. Biz bunları doğadan toplayacağız, Bursa’daki laboratuvarımızda bunları çoğaltarak önümüzdeki Mayıs ayında doğaya salacağız. Bu böcek rutubeti seviyor. O nedenle bu alanlarda lokasyon olarak rutubeti azaltmamız gerekiyor. Kuşlar için de yoğun besin maddesi sağlayacağız. Takibimizi de devam ettireceğiz. Burada kuş popülasyonunu artırma yönündeki çalışmalarımızı takip edeceğiz. Sahadaki azalmayı görmüş olacağız. Bu alanı karantina altına aldık. Kontrolümüz altında. Kısa sürede yok etmek söz konusu olamaz. Doğaya uyumlu şekilde popülasyonu azaltmaya yönelik bir çalışmamız olacaktır. Önümüzdeki yıl Ağustos ayında bu yayılışı kontrol altına aldığımızı hep beraber göreceğiz. Kayın tırtılı doğada var. Bursa genelinde sadece burada aşırı derece üremiş. ” İfadelerini kullandı.

Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Oğuzhan Sarıkaya ise, bu böceğin esasen Avrupa da bir kayın zararlısı olduğunu belirterek, “Böceğin bulunduğu ve yapraklarını yediği ağaçlar ölmüyor, kurumuyor. Tekrar bu ağaçlar yeşerecek. Tırtıllar Mayıs ayı başında beslenmeye başlıyorlar, fakat böceğin larvaları iyileştikçe besin miktarı da artıyor. Daha yoğun beslenmeye ihtiyacı olduğu içinde Eylül aylarında zararın şiddeti de oldukça yoğun oluyor. Nisa ayında ilaçlanması yapılacak. Ormanlarımızda kimyasal mücadele yapmıyoruz. Nihai sonuca gitmek istiyoruz. Bu konuda Bursa bölge müdürlüğümüzün donanımı var.” dedi.

Editör: TE Bilişim