Tarım ve Orman Bakanlığı tedbir amaçlı, Çin’den gelen siyah çekirdeğin ülkeye girişini geçici olarak durdurdu. Korona virüsü, yerli çekirdeğe olan ilgiyi yüzde 50 arttırdı. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Korana virüsünün etkisi sadece Çin'de değil, dünyanın her yerinde hissediliyor. Şu anda Türkiye'ye siyah Çin çekirdeği giremiyor. Korona virüsü sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tedbir amaçlı, Çin'den gelen siyah çekirdeğin ülkeye girişini geçici olarak durdurdu. Limana gelen ürünler içeri giremiyor. Geçen sene ülke genelinde 120 bin ton tüketilen siyah çekirdek, virüs nedeniyle Türkiye'de artık tercih edilmiyor.

İnegöl alası olarak bilinen beyaz çekirdeğin son yıllarda siyah çekirdek nedeniyle sıkıntı yaşadığı yetkililer tarafından ifade ediliyordu. Çin çekirdeğinin ülkeye sokulmaması İnegöl alası için de bir şans olarak değerlendiriliyor.
Çin çekirdeği ile en çok mücadele eden isimlerden biri olan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik; “Dünyanın ve insanlığın yeni bir sorunu var. Çin’deki virüs çok ciddi manada insanlığı tehdit ediyor. Gönül isterdi ki böyle bir hastalık olmasın. Biz tarımla ilgilenen biri olarak defaatle ifade ettik. Çin çekirdeği hakkında açıklamalar yaptık, mücadele verdik. Bu son olaylardan sonra bu engellendi. Bu da bizlere avantaj sağladı. Çin çekirdeği artık yasak ancak gelmiş olanların da tüketimi ciddi manada düştü. Kendi ürünümüze dönelim. Nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini biliyoruz. Sağlıklı olduğunu biliyoruz. Sahip çıkalım. Eskiden yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı derdik. Milli ürünlerimize sahip çıkalım. İnşallah Çin çekirdeğinin de bu sonu olur. Bizimçekirdeğimiz de çok kaliteli. İnegöl’ün birinci sınıf çekirdeği Avrupa’ya da ihraç oluyor. Başka şehirlerden de getirip İnegöl çekirdeği diye piyasaya sürenler oluyor 3.4.sınıf kalitede çekirdekleri. Ondan sonra da Çin çekirdeği bizimkinden güzelmiş  imajı yaratılmaya çalışıldı. Çekirdeklerin kalitesine göre de şehir şehir sınıflandırmak lazım. Biz burada kayısı üretip Malatya kayısısından iyi diyebilirmiyiz. Bizim çekirdeğimizin kalitesi ortada. İnşallah bu karar da çekirdeğimiz için hayırlı olur. Onun gelişimi için de hayırlı olur”  dedi.

Editör: TE Bilişim