Cumhuriyet Halk Partisi İnegöl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çiçek, Edebey Mahallesi’nde kanalizasyon sularının açıktan aktığını ifade ederek yetkilileri konunun çözümü için göreve davet etti.

Konunun BUSKİ’ye iletilmesine rağmen çalışma yapılmadığını belirten Çiçek, “Kanalizasyon sularının, küçük su arklarına akıtılmasından dolayı burada oluşun ağır bir kanalizasyon kokusuyla birlikte, arkalarda çıkan otları temizlemek zorunda kalan çiftçilerimiz kanalizasyon suyu ile temas etmek zorunda kaldıklarından her türlü hastalık riskiyle de karşı karşıya da kalmaktadırlar. Ayrıca tarla kenarlarındaki meyve ağaçları da bu kanalizasyon sularından beslenmektedirler.”

UYGULAMALARDA PROBLEMLER ORTAYA ÇIKIYOR

“İnegöl; sanayisi, tarımı, işgücü ile ülke ekonomisine katkı sunan büyük bir ilçe olmakla birlikte, Büyük şehir yasasının yürürlüğe girmesiyle il sınırları genişletilmiş, yerinden yönetim ilkesi anlayışına kısıtlama getirilmiş, bunun sonucu olarak da uygulamalarda problemler ortaya çıkmıştır. Büyükşehir yasası ile hizmet alan ile hizmet veren arasındaki fizikî uzaklığın sorunlara yol açtığı, ayrıca yetki karmaşası yarattığından dolayı halkın sorunlarına gerekli çözümler getirilemediği görülmektedir. Konuya ivedilikle önem verilerek çalışma başlatılmalıdır.”

HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI

“İnegöl’ün kırsal Edebey Mahalles’inde daha önce tarla kenarlarına sulama suyu için açılmış olan arklardan bugün kanalizasyon suları akmaktadır. Tarla sahipleri bu konu ile ilgili rahatsızlıklarını önce İnegöl belediyesine iletmiş, İnegöl belediyesi konunun BUSKİ ile alakalı olduğu bildiriminde bulununca; konu İnegöl BUSKİ müdürlüğüne de iletilmiştir.  İnegöl BUSKİ müdürlüğü, kırsal Edebey mahallesinde bulunan tarlalara giderek, konuyu incelemiş, açıktan tarla arklarına akan kanalizasyon sularını görmelerine rağmen, daha sonra buraya kanalizasyon için alt yapı çalışması yapılacak diyerek hiçbir çalışma başlatmamıştır.”

HASTALIK RİSKİ

“Bugün, Covid 19 salgını ile yapılan mücadelede maskenin, mesafenin ve temizliğin ne kadar önemli olduğu, sağlık bakanlığı tarafından devamlı ifade edilirken, tuvaletlerden dışkı içeren atık su, sifonun çekilmesi ile, kanalizasyona ve daha sonra atık su arıtma tesisine akması gereken atıkların, bir boru ile tarla sulamak amacıyla açılan su yoluna akıtılmasına bir anlam vermek mümkün değildir. Kanalizasyon sularının, küçük su arklarına akıtılmasından dolayı burada oluşun ağır bir kanalizasyon kokusuyla birlikte, arkalarda çıkan otları temizlemek zorunda kalan çiftçilerimiz kanalizasyon suyu ile temas etmek zorunda kaldıklarından her türlü hastalık riskiyle de karşı karşıya da kalmaktadırlar. Ayrıca tarla kenarlarındaki meyve ağaçları da bu kanalizasyon sularından beslenmektedirler.”

İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMELİ

“Halk sağlığı açısından tehlike yaratan, kanalizasyon sularında bulunan bakteriler, tifo, dizanteri, kolera, verem, ishal ve ateşe; virüsler çocuk felci, hepatit, solunum hastalığı, kalp kası iltihabı, beyin iltihabı, menenjit, döküntü, ishal, kusma ve ateşe yol açmaktadır. Özellikle pişirilmeden ve kaynatılmadan çiğ olarak yenen sebze ve meyvelerin kanalizasyon sularından beslenmesi salgın hastalıklara yol açabilecek bir durumdur. Kanalizasyon sularının bir an önce, tarla kenarlarında bulunan küçük su arklarına akıtılmaması konusuna ivedilikle önem vererek gerekli çalışmaları başlatmaları için konusunda yetkili makamları göreve davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim