İnegöl’ün 3 farklı mahallesinde kurdukları çadırlarda, yaşam mücadelesi veren mevsimlik işçiler, günlük 60 ila 70 lira arasında yevmiye kazanıyorlar.

ÇADIRLARDA HAYAT

Bir ay önce Urfa ilinden gelerek Cerrah, Hasanpaşa ve Şipali mahallelerindeki arazilerde kurdukları çadırlarda yaşam alanı oluşturan toplam 273 mevsimlik işçi, sabahın erken saatlerinde uyanıp gözlerini patates tarlalarında açıyorlar.

TEMİZ OLMAYAN BİR HAYAT

Urfa’dan gelen işçiler, “Sürekli değişik bölgelere gidiyoruz. Haziran ayında İnegöl’e geldik, ağustos ayı sonuna kadar burada çalışacağız. Buradan da Akdeniz bölgesine gideceğiz. Sürekli göçebe halindeyiz. Gittiğimiz yerlerde kaldığımız yerlerin durumu hep kötü. Gündüz tarlalarda çalışıp, gece de uyumak için çadırlarımızda kalıyoruz. Sabah 7.00 de tarlaya gidiyoruz akşam 7.00 ye kadar çalışıyoruz. Hayatımızın en az 6 ayı böyle geçiyor. Temiz olmayan bir hayat.” Dediler.

DOĞULU VE SURİYELİLER OLMASA HASAT YAPAMAYIZ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Güneydoğu’dan, Suriye’den gelen işçiler olmasa tarım ürünlerinde hasat yapacak işçi bulamayız. İnegöl’den de Yenişehir bölgesine giden mevsimlik işçilerimiz var. Bu dönemde çok büyük işçi sorunu var. Tarım sektöründe mevsimlik işçiler, yüzde 20 oranında istihdam sağlıyor. Köylerde de işçi bulmak zor. Herkes şehir merkezlerine göç edip farklı sektörlerde çalışıyorlar. Tarım sektöründe çalışmak oldukça zor. Zor şartlar olduğu için insanlar tarımdan kaçıyor. Ancak Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Türkiye’ye gelen Suriyeliler ile hasat yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

5 BİN KİŞİ TARLALARDA

Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kendi tarlasında çalışanları da sayarsak 5 bin civarında vatandaş vardır. Şeftali, patates, taze fasulye, buğday hasadı var. önümüzdeki günlerde elma hasadı, domates, biber hasadı olacak.”

Editör: TE Bilişim