Konutta KDV ve tapu harcı indirimi bir ay sonra sona erecek. Yılsonuna kadar yüzde 18 olan KDV yüzde 8, yüzde 4 olan tapu harcı yüzde 3 olarak uygulanacak. İndirimin devam etmesi gerektiğini belirten İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “KDV indirimlerinin ve tapu harçlarındaki indirimlerin piyasaya destek için devam etmesi gerekliliğinin altını çiziyorum. Birkaç aydır yaşanan kıpırdanmanın desteklenmesi anlamında önemli bir karar olacaktır” dedi.

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre tüketici için fırsat dönemi yaşanıyor. Hem kamunun KDV ve tapu harcı indirimleri, hem bankaların düşük faiz imkanı hem de firmaların devreye aldığı kampanyalar önemli avantajlar sağlıyor. 31 Aralık tarihine kadar KDV'nin yüzde 18 yerine yüzde 8, tapu harçlarının da yüzde 4 yerine yüzde 3 olarak uygulanacağını hatırlatan sektör temsilcileri, "İhtiyacı olan da yatırım yapacak vatandaş da bu fırsatı kaçırmasın" diyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR KIPIRDANMA YARATTI

İnşaat piyasasını değerlendiren İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Ülkemiz bir seneden fazla süredir ekonomik anlamda zor süreçlerden geçiyor. Özellikle şirketlerin nakit akış ve pazar problemlerini yaşadığı düşünüldüğünde, inşaat sektörü en başta etkilenen sektördür diyebilirim. Bu gelişmeler yaşanırken, sektörün tüketici ve üretici tarafında yükü bir nebze hafifletmek adına tapu harçlarında ve KDV oranlarında bir indirime gidilmişti. Yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen KDV oranları ve yüzde 4’den yüzde 3’e indirilen tapu harçları, hem piyasaya destek hem de vergi tahsilatlarında artış hedeflenmişti. Ardından birkaç ay öncesinde devlet bankalarının öncülüğü ile faizlerin düşüşe geçmesi inşaat sektöründe talep tarafında bir kıpırdanma yarattı. Her ne kadar geçtiğimiz yılın bu dönemine göre rakamlar düşüş gösterse de, bir önceki aya göre kıyaslamada yukarı bir ivme görebiliyoruz. Bu ivmelenmenin istikrarı üretici tarafını da tetikleyecektir. İnşallah önümüzdeki süreçte piyasaların güven istikrarı oluşursa sektördeki tüm üreticiler daha cesur hareket edebilecektir” dedi.

2 ARALIK 2019 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Aralık ayının inşaat sektöründe bazı gelişmelerin yaşanacağı bir dönem olduğunu belirten Şehitoğlu, “Müteahhitlik sektörü ile ilgili düzenlemeler 2 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu düzenleme ile sektörde sınıflandırmalara gidilecek olup, inşaat yapacak şirketlerin yeterlilikleri baz alınacaktır. Bizler sektörün düzenlenme çabalarını son derece olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak yeni gelen düzenlemelerde piyasa koşulları ve işleyişinden uzak, teamüllerin dışında usuller ön görülmüştür. Sadece kamu ihale mekanizması baz alınarak yapılan düzenlemeler, özel sektör işleyişi, devletin koyduğu denetleme mekanizmalarından bağımsız şekilde ön görülmüştür. Burada piyasadan bilgi alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

İNDİRİMLER PİYASAYA DESTEK İÇİN DEVAM ETMELİ

Şehitoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Aynı zamanda bu ay sonunda tapu harçlarında ve KDV oranlarında yapılan indirimin son günüdür. Bu noktada mülk alacaklar için avantajlı bir ay diyebiliriz. Burada KDV indirimlerinin ve tapu harçlarındaki indirimlerin piyasaya destek için devam etmesi gerekliliğinin altını çiziyorum. Birkaç aydır yaşanan kıpırdanmanın desteklenmesi anlamında önemli bir karar olacaktır. Bu çerçevede tüm meslektaşlarıma, tüm iş insanlarına yollarının açık olmasını ve kolaylıklar diliyorum.”

Editör: TE Bilişim