14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Atatürk Anıtı önünde kutlandı. İnegöl Belediyesi ve Ziraat Odası işbirliğinde düzenlenen programın şapka ve pilav sponsoru İnegöl Rotary Kulübü oldu. 
Atatürk Anıtında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan protokole siyasi partilerin temsilcileri, meclis üyeleri muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik tarım ile uğraşanların zor bir süreç geçirdiğini ifade ederek “Çok zor süreç yaşıyor çiftçiler Allah’tan Rusya pazarı var. Kayıt dışı çiftçilik en önemli sorunlarımızdan bir tanesi. Bakın Bursa’da 500 dekardan fazla bir alanda kayıt dışı çiftçilik yapılıyor. “ dedi.
ÇİFTÇİ TARLADA YANIYOR PARAYI ZENGİNLER KAZANIYOR
Çiftçilerin mutlu olmadığını parayı zenginlerin kazandığını belirten Çelik “Tarlalar satılıyor zenginlerin eline geçiyor. Zenginler biçmiyor, çiftçiler ekip biçmek istediği zaman veriyorlar kiralamıyorlar bu sefer kayıt dışı oluyor. Devlet planlamasını yapamıyor.  Çiftçiye ekip biçin diyorlar tarla sahibi iş adamı bu işadamı ÇKS yaptırıyor, çiftçi tarlada yanıyor paralı desteklemeyi işadamı alıyor. Kırsalda çiftçileri tutamıyoruz çünkü kırsalda mutlu değiller. Tarımda yeterince çalışacak işçi bulamıyoruz. Biliyorsunuz son yıllarda bizde Güney Doğu’dan işçi getirmekteyiz. Şuan bile dışardan gelen 2 bin üzerinde işçimiz var.”
ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI ANLATTI
Çiftçilerin sorunlarını anlatan Çelik şu ifadeleri kullandı;
BAĞ-KUR primleri çok yüksek çiftçilerimiz BAĞ-KUR primlerini ödemekte ciddi zorlanıyorlar. 
Son yıllarda arı ölümlerinde ciddi sıkıntılar var. İlçe tarım müdürlüğü ile alakalı çalışmalar yapıyoruz. Bilinçsiz ilaç kullanımı arıların ölümüne neden oluyor. Biliyorsunuz arı olmadan ne tozlanma olur nede dölleme.
Sorunlarımızı saymakla bitiremeyiz. Çiftçimizi tarlada tutabilmemiz için bazı taleplerimiz var. Özellikle hububat, yağlık ay çekirdeği, şeker pancarı gibi ürünlerin hasat zamanı değil ekim öncesi fiyatların açıklanması bizler için çok önemli çiftçi önünü görür. Geçen Tarım Bakanına anlatma fırsatımız oldu.
Bundan 1 sene önce süt fiyatları 2,5 TL civarındaydı süt fiyatları 4 TL’ye çıktı hemen yem fiyatları 120 TL’den 200 TL’ye çıktı. Yani bizim paramızda gözleri var yem üreticilerinin de süt işleyen fabrikalarında. Ya arkadaş bindiğiniz dalı kesiyorsunuz.
Büyükbaş hayvancılığın en büyük problemlerinden bir tanesi süt. Eğer sütten para kazanamazsa adam kesime gönderiyor hayvanını.  
Çiftçi milleti 85 milyon Türk milletini besliyor, 50 milyon turisti besliyor, 7.5 milyon mülteciyi besliyor ayrıda 25 milyon dolarlık memleketimize katkı sunuyoruz inanın biz bunu üçe katlarız. Artık pandemi ile birlikte devletimizde çiftçimiz kıymetini anlamış durumda.
ÇİFTÇİLER ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYOR
İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren ise çiftçilerin önemli bir iş yaptığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı;
Nasırlı elleri ile torağımızı işleyen bütün vatandaşlarımızı besleyen çiftçilerimizin gününü kutluyorum. Dünya covit sürecini atlattı şimdi savaş sürecinde gıdanın önemi ortaya çıkmakta. İnsanlarımızın sofrasında gördüğü ürünlerin ne zorluklarla ne şartlarda üretildiğini bilmiyor. Biz sektörün paydaşı olarak çiftçilerimizin yanında durma çalışıyoruz.  Çiftçilerimizin yaptığı iş çok önemli ve kutsal bir iş.

ÜRETİMDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Üretimdeki engellerin kaldırılması için mücadele ettiklerini belirten İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise  “Dünya çiftçiler günü vesilesiyle buradayız. Şehrimiz bir tarafta tarım arazileri ile işletiliyor bir tarafında sanayi ile işletiliyor. Bu kıymetli bir durum. İnşallah bu bereketin daha verimliliğe dönmesini arzu ediyoruz ve mücadelemiz devam ediyor.
Pandemi ile beraber şunu çok net anladık ki tüm sektörler Bursa’da tarım sektörünün devam etmesi lazım. Ülkelerin kalkınması üretmekle gerçekleşiyor. Üretim önündeki engellerin kaldırılması için mücadele edeceğiz. Biliyorsunuz ki bazı girdiler dünyadaki güçlü oyuncuların elinde. Bunu bulunduğumuz yerden daha iyi noktaya çalışmak için mücadele ediyoruz.
Teknolojik tarım topraksız tarım gibi kavramlar ortaya çıktı. Gerçekten bu alanda iyi bir noktaya gelmek istiyorsak tüm paydaşların kendilerini geliştirmesi lazım. Bizlerde paydaşlarımızla irtibatlanarak sahada bu işin aktörü olan çiftçilerin gelişimine katkı sağlamak istiyoruz.
Su çok kıymetli, BUSKİ’nin çok ciddi çalışmaları var, DSİ’nin çok ciddi çalışmaları var. Bunun yanında bizde yerel hedefler koymuştuk kendimize, bu hedefler doğrultusunda bir koopratifleşmeye girdik.
Tekke köyünde Hasan kardeşimiz ekinazya ile alakalı fide desteği verdik hasadını da yaptık kendi ifadesi ile bire altı kazanç  sağladık.
ROTARY KULÜBÜ ŞAPKA DAĞITTI
Öte yandan İnegöl Rotary kulübü ise alanda çiftçilere şapka ve pilav dağıttı. 

Editör: TE Bilişim