-Özel Medi-Ce Hastan

-Özel Medi-Ce Hastanesinde Kapalı Yöntemle Kalın Bağırsak Ameliyatı Başarılı Bir Şekilde Gerçekleştirildi- 

Ciddiyet arz eden kanser ve benzeri hastalıklar nedeniyle ameliyat olmak için Bursa yolunu tutan hastalara müjde. Ölümcül hastalıklar arasında 4'ncü sırada yer alan Kalın Bağırsak kanseri ameliyatı artık İnegöl'de, 10 aydan beri faaliyet gösteren ve kurumsallaşma yolunda hızla ilerleyen Özel İnegöl Medi-Ce Hastanesinde, neşter izi olmadan kapalı yöntemle yapılıyor.

Eşine az rastlanan hastalıklar arasında yer alan ve Bursa'da faaliyet gösteren hastanelerin çok azında bulunan bu kapalı yöntem ameliyat artık İnegöl'de de yapılıyor. Dün İnegöl'de ikinci olan Tıp dilinde Laparoskopik (Kapalı kalın bağırsak kanser ameliyatı) cerrahi operasyonu, Genel Cerrah Operatör Doktor Süleyman Tümen ve beraberindeki uzman ekiple, 2 saatte neşter değmeden başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. 21 yıldan bu yana 5 bine yakın kanser ameliyatını başarı ile gerçekleştiren Opr. Dr. Süleyman Tümen, dün ameliyat ettiği 85 yaşındaki Mustafa Alp'in, bu cerrahi yöntem sonucunda 3 günde taburcu olacağını söyleyerek, artık vatandaşların Bursa'ya kadar gitmesine gerek kalmadığının altını çizdi.

2 saat süren ameliyatın ardından ameliyatla alakalı bilgi veren Opr. Dr. Süleyman Tümen, kapalı ameliyat yönteminin hastaya, büyük avantajlar sağladığını kaydetti.

85 yaşında bir hastanın kanser ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirten Tümen, "Son 6 aydan beri kronik bir kabızlık, kilo kaybı şikayetleri ile hastanemize müracaat edildi. Yapmış olduğumuz tahliller sonucunda hastamızda rektum kanseri görüldü. Kalın bağırsağın son 25 santimlik kısmına yerleşen bir tümör saptadık. Bu ameliyatı diğer ameliyatlardan farklı kılan konu, daha önceki dönemlerde rektum denen kalın bağırsak kanserlerinin normal klasik ameliyat yani hastanın karnı açılarak, bağırsakta kanserli bölüm alınırdı. Son 6 yıldan beri dünya da ve buna paralel olarak Türkiye'de gittikçe yaygınlaşan sayılı ve kısıtlı merkezlerde profesyonel hekimler tarafından Laparoskopik yöntemi uygulanmaya başlandı. Bu ameliyat çok teknik bir ameliyattır. Cerrahi ekibin çok deneyimli olması gerekiyor ki, bu ameliyatı gerçekleştirebilsin. Tabi aynı zamanda hastane imkanları ve teknik altyapının uygun olması lazım. Bu gün İnegöl'de Medi-Ce Hastanesinde hastamıza yönelik bu operasyonu gerçekleştirdik. Başarılı bir ameliyat geçti. Hastamızın sağlık durumu gayet iyi. Tahmini 3 gün sonra taburcu edeceğiz" dedi.

AÇIK VE KAPALI AMELİYAT ARASINDA FARK

Açık ve kapalı ameliyat arasında farklardan bahseden Dr. Tümen, "Kapalı ameliyatın avantajı, hastada ameliyat kesiği olmuyor. Hastanın, hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Özellikle kalın bağırsak ameliyatları sonrasında yara yerinde enfeksiyon, ayrışma dediğimiz bir takım problem görülebiliyordu. Bu olumsuzluklar kapalı ameliyatla ortadan kalkıyor. Bu ameliyatı yapacak ekibin deneyimi çok önemlidir" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Halkta 'kansere bıçak değdiğinde azar' gibi düşüncenin yanlış olduğuna dikkat çeken Tümen, "Hastalar, bıçaktan korktuğu için ameliyat olmaktan çekiniyorlar. Tabi buda kansere yapılacak operasyonu büyük oranda etkiliyor. Kanserin birinci tedavi seçeneği erken teşhistir. İkincisi ise erken teşhisle birlikte hastanın kanser aşamasının belirlenmesidir. En son olarak kapsamlı ameliyatın en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Sonrasında kemoterapi ve ışın tedavileri tamamlayıcı tedavilerdir. Uygun bir cerrahi tedavi, kanser tedavisinde vazgeçilmez bir unsurdur" şeklinde konuştu.

MEDİ-CE İNEGÖL İÇİN BİR ŞANS

Özel Medi-Ce Hastanesinin, donanım konusu başta olmak üzere her konuda İnegöl için bir şans olduğunu ileri süren Tümen, "Teknik altyapısı ve donanımı, yardımcı sağlık personeli açısından bu tür ameliyatların yapılması konusunda yeterli bir hastane.. İnegöllülerde eskiden kalan alışkanlıklar var. İnsanların acaba ameliyatı Bursa'da mı olsak gibi düşünceleri var. Artık buna gerek yok. Çünkü Bursa'da bir çok özel hastanede bu tür ameliyatlar yapılmıyor. Çünkü bu deneyimli ekip ve deneyim gerektiren bir durumdur" İfadelerini kullandı.

ÖLDÜRÜCÜ KANSERLER ARASINDA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Dünya genelinde son 6 yılda kanser sayılarında artışın olduğu konusunda bir takım söylentilerin olduğunu kaydeden Tümen, "Bence bu artış söylentilerini reel görmüyorum. Bence doğru olan, kansere yakalanma oranında bir artış var. İnsanların sağlık hizmeti alımında erişebilirliği arttıkça, erken tanı fazlalaşmış oluyor. Kalın bağırsak kanseri, kanserden ölüm sıralamasında 4'ncü sıradadır. Orta düzeye yakın sıklıkla görülen bir kanser türü. Fakat yüz güldürücü yönleri var. Hastanın 'kanser oldum ben artık yaşayamam' gibi bir düşünceye kapılmaması lazım. Ameliyatı çok deneyimli bir şekilde yapılırsa, yüz güldürücü sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Kanserin, karaciğere sıçraması, karın zarına sıçraması gibi konular varsa hastaya yönelik yapılan ameliyatın katkısı daha az oluyor. Ama olay karın bağırsakta ise yüz güldürücü sonuçlar ortaya çıkıyor" dedi.

2 SAATTE AMELİYAT TAMAMLANDI

Bu tür ameliyatların 3-4 saat sürdüğünün altını çizen Dr. Tümen, 85 yaşındaki hastaya yönelik yapılan bu ameliyatın 2 saatte başarılı bir şekilde tamamlandığını vurgulayarak, "Bursa'da bu konuyla ilgilenen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde iki hekim, bir de özel hastanede bir hekim var. Yani 3-5 hekimle kısıtlı bir konu. Yaygın uygulama değil. Yapılabilirliği istenilen düzeye ulaşılan bir ameliyat değil. Çok deneyim gerektiriyor" diyerek, bu yöntemle artık kalın bağırsak kanserinin korkulu olmaktan çıktığını söyledi.

Editör: TE Bilişim