Verimli tarım arazilerinde yetişen ürünleriyle meyvecilikte Türkiye'nin önemli merkezlerinden birisi olan İnegöl'de elma hasadı başladı. Bu hasatta rekolte ve fiyattan yüzü gülen çiftçiyi fırtına vurdu.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, elma üretimi yapılan Kayapınarı Mahallesi’nde mahalle sakinlerinden Ahmet Yakut’un elma bahçesindeki hasat çalışmalarını inceledi.

Çiftçiler yaklaşık 10 gün önce fırtına nedeniyle elma ve armut bahçelerinde yüzde 30 civarında bir zararın olduğunu söyledi.

HASAT BÜTÜN MAHALLELERDE DEVAM EDİYOR

İncelemenin ardından açıklama yapan Oda Başkanı Sezai Çelik, “Hasatı gelen bahçelerimizi geziyoruz. Bugünde Kayapınarı Mahallemizde bir elma bahçesini ziyaret ettik. Bundan yaklaşık 10 gün önce bir fırtına oldu. Bu fırtına bu bölgemizdeki 4 mahallemizin çiftçisine zarar verdi. Özellikle armut ve elma bahçelerine fırtınanın çok büyük zararı oldu. Fırtına nedeniyle dalından koparak yere düşen elmalar ise meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Bugün biz bu mahalleye geldik ama hasat şuanda İnegöl’de bütün mahallelerde devam ediyor. İlçemizde hatırı sayılır derecede elma ve armut yetiştiriciliği yapılıyor. Son 3 yıla baktığımızda bu yıl nispeten çiftçinin para kazandığını söyleyebiliriz. Şuanda tonu soğuk hava depolarına 2 bin 300 TL’den bırakılıyor. Kilogram fiyatı ise 2 lira 300 kuruştan satılıyor. Ben şunu da belirtmekte fayda görüyorum tarsim sigortaları çiftçi için yetersiz. Eksperlerin vermiş olduğu raporlardan çiftçilerimizin memnun olmadığın söylemek istiyorum.

YÜZDE 30 ZARARIMIZ VAR

Elma bahçesi sahibi Ahmet Yakut ise, “Ben bu bahçenin sahibiyim. Bu yıl hem fiyatlardan hemde rekolteden oldukça memnunuz. Geçen yıla oranla rekolte ve fiyatlar bizi mutlu etti. 10 gün önceki fırtına olmasa belki daha iyi verim alacaktık ama sağlık olsun. Fırtına nedeniyle ürünlerde yüzde 30 civarında bir zararımız oldu.

Editör: TE Bilişim