İnegöllü Genç Destek Bekliyor

Lise 3. sınıf öğrencisi Enes Kaan Öztürk kendi geliştirdiği katı atık yakımla sağlanan elektrik üretim sistemini kurdu. Sosyal medyasında Reenergy ismini verdiği sistemin video paylaşımını yapan genç, büyük beğeni topladı. 2 yıl önce sistemi çalıştırma safhalarında, dersler yerine sadece projeyle ilgilendiği için okuldan atıldığını ifade eden Öztürk, öncelikle tüm İstanbul’un, ardından ise Türkiye’nin elektrik üretimini sağlamak istediğini belirterek, yatırımcılardan destek istedi.

BÖYLELİKLE KATI ATIK SORUNU DA ORTADAN KALKIYOR

Açıklama yapan 16 yaşındaki Enes Kaan Öztürk, “Lise 3. sınıf öğrencisiyim. Projeye iki sene önce başladım. Projemiz katı atıklardan elektrik üretimi. Normalde bu sistem Türkiye’de yapılıyor ancak, Türkiye’de toprağın altına gömüyorlar çöpleri, çıkan metan gazından enerji üretiyorlar. Ben bu sistemden farklı olarak katı atıkları yakarak bunu üretmek istedim. Böylelikle katı atık sorunu da ortadan kalkıyor” dedi.

OKULDAN ATTILAR

Projesini yaparken okuluyla ilgili sıkıntılar yaşadığını aktaran Öztürk, “Projemi yaparken, okul yönetimi akademik kariyeriyle de ilgilenilmesi gerektiğini söylediler. Bende projemle ilgilendiğimiz için beni okuldan attılar. Sonrasında farklı bir okula geçtim” diye konuştu.

ÜLKEMİN ELEKTRİĞİNİ ÜRETMEK İSTİYORUM

Bu sistemi ileride daha da büyütmek istediğini aktaran Öztürk, “Büyümesi gereken bir proje. Katı atık sorununu çözecek, enerji üretimini sağlayacak bir proje. Tüm ülkemin elektriğini üreteceğimizi düşünüyorum. İstanbul da 500 bin haneye elektrik üreten bir tesis var. Ben kendi sistemimle tüm İstanbul’un elektriğini üretebilirim. Ülkemizdeki çöp sorununu ve elektrikte dışa bağımlılık sorununu çözmek istiyorum. Bu konuda destek bekliyorum” ifadelerini kullandı.

ATEŞ YAKARAK ELEKTRİK ÜRETİYOR

Projeden bahseden Öztürk, “Projem katı atıklardan elektrik üretimi yapıyor. Reenergy ismini verdiğimiz proje. Katı atık yakımından çıkan gazı filtreleyerek, ardından bir filtrelemeyle enerji motora ulaşıyor, böylelikle enerji üretimi sağlanıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim