İnegöl Belediyesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde Koronavirüs ile alakalı bilgilendirme semineri gerçekleştirdi. Alınması gereken tedbirlerle birlikte virüs hakkında bilgiler de katılımcılarla paylaşıldı.
İnegöl Belediyesi, koronavirüsü ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde bilgilendirme semineri düzenledi. Seminer öncesi yapılan duyurularla tüm ilçe halkının davet edildiği seminer, Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.
KORONAVİRÜSÜNDEN KORUNMANIN YOLLARI BASİT
Seminer öncesi İlçe Sağlık Müdürü Dr. Enver Ünal, salonu dolduran vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Ülkemizde ilk koronavirüsü vakasının tespit edildiğini hatırlatan Ünal, “Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca dün gece bu gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı. Hastamız, ailesi ve yakınları da hastalıkla ilgili gözlem altına alınmışlardır. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca virüsün görüldüğü ilk günden bu yana başarılı bir kriz yönetimi uygulamıştır. Kovit19 virüsünün tedavisi ve aşısı henüz bilinmemektedir. Ancak çalışmalar sürüyor. Ama kovist19 virüsünden korunmanın yolları çok basittir. Bunların en başında ellerimizi sık sık sabunlu suyla en az 20 saniye yıkamak geliyor. Su ve sabun imkanı olmayan yerlerde de cebimize bir cep kolonyası bulundurarak bu dezenfekte işlemini yapmamız faydalı olacaktır. Ayrıca bu dönemde tokalaşıp öpüşmek gibi uygulamalara da ara vermek gerekmektedir. Riskli bulunan kişilerle yakın temasta ve aynı ortamda bulunmamak gerekmektedir. Bir süre kendimizi kalabalık ortamlardan da uzak tutmalıyız” dedi.
KİŞİSEL OLARAK DA ALMAMIZ GEREKEN ÖNLEMLER VAR
Belediye Başkanı Yardımcısı Eşref Yiğit ise yaptığı selamlama konuşmasında “Koronavirüs ismi verilen bir hastalıkla dünya mücadele ediyor. Uzun süre başarılı şekilde ülkemiz bu virüsten korundu ancak dün gece yapılan açıklamalarla ilk vakanın görüldüğü ifade edildi. İnşallah ülkemiz en az hasarla bu süreci atlatacaktır. Çok değerli Bakanımız olayı 2 aydır başarılı şekilde yönetti. Ülkemiz ufak bir ülke de değil. 83 milyonluk bir ülke. Şuana kadar da bir vaka ile karşılaştık. Ticareti yüksek olan bir ülkeyiz. Her gün havaalanlarında yüzbinlerce kişinin seyahat ettiği bir ülke. Şükürler olsun kötü bir durum yok. Devletimiz de önlemlerini alıyor. Ama bizim de kişisel olarak hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Bu faydalı programa katılımınızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Sema İdil, korona virüsü ile alakalı sunum üzerinde bilgilendirme yaptı. Dr. İdil, Covid-19 virüsünün sars-cov ve mers cov’unda içinde bulunduğu beta-koronavirüs ailesi içinde yer aldığını ifade ederek “Fatalite hızı sars salgınında %10 ve mers-cov’da %35-50 arasında iken şuan için eldeki veriler ile covid-19 virüsünün fatalite hızı %2 civarındadır” dedi.
65 BİN KİŞİ İYİLEŞTİ
Dr. Sema İdil, 9 Mart 2020 tarihinde vaka sayısının 109 bin 498, ölümün ise 3 bin 810 olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “10 Mart 2020 tarihinde vaka sayısı 114 bin 456, ölüm sayısı da 4 bin 27’ye yükseldi. 11 Mart 2020 tarihinde ise vaka sayısı 119 bin 133, ölüm sayısı 4 bin 285 olarak açıklandı. Bugüne kadar iyileşen sayısı ise 65 bin 779” dedi.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
En çok karşılaşan verileri paylaşan Dr. Sema İdil şöyle devam etti: “En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni korona virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gündür.” 
KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR
“Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, yeni koronavirüsü enfeksiyonu içinde geçerlidir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.”
14 GÜN KURALI
“El hijyenine önem verilmelidir. Ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanılmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli en antiseptiği kullanılmalıdır. Yurtdışından gelen vatandaşların tebdir amaçlı evlerinde 14 gün istirahate çekilmesi gerekiyor. Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirte ve bulgularınız olmasa bile 14 gün sürecinde evden çıkmamalısınız. Ziyaretçi kabul etmeyin, mümkünse ayrı bir odada kalın, odanızı sık sık havalandırın, evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın, mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın bu alanları kullanım sonrası temizleyin.”

Editör: TE Bilişim