Türkiye’de ihracat dolaşım belgesi onaylama yetkisi verilen tek ilçe esnaf odası olan İnegöl Mobilyacılar Odası’na, İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği tarafından ihracata katkı ödülü verildi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2021 yılı değerlendirme ve 2022 yılı beklentilerinin ele alındığı Mobilya Sektörü İstişare Toplantısı etkinliği Lider Balo Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban, Emniyet Müdürü Erdoğan Baydemir, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöl OSB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şahin, İMOS Başkanı Osman Aybil, İnegöl Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesi Derneği Başkanı Bahadır Bayraktar, birlik üyesi mobilyacılar katıldı.

Toplantıda mobilyanın gelişimi ve ihracatın artmasına katkılarından dolayı İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan’a ödül takdimi yapıldı. Ödülü Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban ve Mobilya İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç verdi.

Sektör istişare toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün son 10 yılda üretimde, kalitede, tasarımda dünyadan övgü aldığını dile getirerek, "10 yıllık başarımızın arkasında üretimdeki girişimcimiz ve sektör dayanışmamız yatıyor. Bugün sektör olarak mobilya, kağıt ve palette birçok sektöre dokunuyor, hayatın içinde oldukça geniş bir alanda yer alıyoruz. Sektörlerimizde yerli ve milli kaynakları kullanıyor, tasarım ve inovasyonu Türkiye için bir katma değere dönüştürüyoruz. İstihdam dostu bir sektörüz ve Türkiye'nin her yerinde bölge ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ülke ekonomisine de ciddi anlamda döviz girdiği sağlıyoruz. Sektörümüz 2020 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 2021 yılında yaklaşık yüzde 30 artışla 7 milyar dolara çıkacağını ön görüyoruz. Ancak ihracatta istediğimiz noktada olmadığımızı ve gerçek potansiyelimize ulaşamadığımızı da çok iyi biliyoruz. İhracatta konsantrasyon problemimiz bulunuyor. Sektörde zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Küresel tedarik zinciri bozuldu, mevcut bir küresel enflasyon var bu fırsatları iyi değerlendirerek ülkemize daha fazla girdi sağlamamız gerekiyor. Sektörde katma değeri yüksek ihracata yönelmeli, kurumsallaşmalı, üretimi artırmalı ve ölçek ekonomisine geçmeliyiz.”

DÜNYA TİCARETİNDEN DAHA FAZLA PAY HEDEFLENİYOR

Hedeflerinin dünya ticaretinden yüzde 5 pay almak olduğunu belirten Güleç, "Bugün sektörümüzde 22 bin ihracatçı firmamız bulunuyor. Ancak firmalarımızın 15 bini sadece bir ülkeye ihracat yapıyor. Yine sadece bin tane ihracatçımız bir milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyor. Bugün bütün sektörlerimizde Birleşik Krallık, Birleşik Devletler, Almanya, Fransa gibi alım gücü yüksek ekonomileri hedefliyor ve her geçen sene bu ülkelerdeki ihracat kapasitemizi artırıyoruz. Atmamız gereken adımlara daha fazla odaklanırsak o zaman ihracat yaptığımız ülke sayıları ve ihracat rakamlarındaki gerçek potansiyelimizi ortaya çıkarabilir, hedeflerimize ulaşabiliriz. Sektör olarak her zaman hedeflerimizin üstüne çıkmayı başardık. 2022 ve 2023 hedeflerimizi de tutturacağımıza canıgönülden inanıyorum. Ancak bu hedeflere ulaşmamız için; ara malı üretimine en yüksek destek verecek yatırım teşvik sisteminin kurulması gerekiyor. Ülke ve sektör odaklı ciddi, güvenilir raporların hazırlanarak kısa, orta ve uzun vadeli yol haritalarının her sektörümüz özelinde hazırlanması lazım. Gelişen teknolojiye ayak uydurup, e-ticaret ve dijitale daha fazla yatırım yapmalıyız. Firmalarımızın, yeşil dönüşüme ve özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı'na yönelimi ana konuları arasına alması gerekiyor. Bugün sürdürülebilir üretim için çevre dostu üretim ve kaynak yönetimi stratejilerini bütün sektörlerimizde uyguluyoruz. Green Deal ile ilgili ihracatçı firmaların farkındalıklarının artırılması ve buna yatırım yapılmasının desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Programda konuşan Özcan Ayhan, “2010 yılında odada göreve başladık. 8 yıl ciddi bir uğraş verdik. İhracat yapan üyelerimizin sorununu çözme adına çalıştık. Türkiye’de ihracat onay yetkisi olan tek ilçe esnaf odası olduk. Şimdi oda olarak 45 milyon dolara yakın ihracat yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3300 kadar ihracat dolaşım belgesini 2021 yılında oda olarak üyelerimize vermişiz. İhracatçı üye sayımız 300’leri aştı. Bu bizim için çok değerli ve önemli. Bunun esnaf odasından yapılabiliyor olması kıymetli” dedi.

Editör: TE Bilişim