Pandemi, sonrası tüm dünya genelinde ekonomik kriz yaşanmasına rağmen, İnegöl’de tam tersi ticaret şahlanışı yaşanıyor. Binlerce firma artan iş yoğunluğuna cevap veremez hale gelirken, yıllar sonra tekrar personel sorunu had safhaya ulaştı.  Üretim  kapasitesini arttıran yüzlerce firma, çalıştıracak vasıfsız işçi bile bulamıyor. Çalışmayan ev kadınları iş dünyasının en büyük umudu haline gelirken, diğer bir seçenek ise işsizliğin yoğun olduğu illerden İnegöl’e insan taşımak..

İnegöl’de uzun yıllar sonra mobilya, mobilya yan sanayi ve tekstil sektöründe yaşanan hareketlilik yüzleri güldürdü. İhracata endeksli sektörlerde, sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle büyük sorunlar yaşanabileceğini düşünen iş dünyasına , iç piyasadaki olağan üstü hareketlilik antibiyotik etkisi yaptı.

İŞİ BOZUK ESNAF KALMADI

Çok sayıda firmanın kapılarına kepenk vuracağı korkusu art arda gelen siparişlerle yerini başka bir korkuya bıraktı. Çarkların hızla dönmeye başladığı işletmelerde, siparişlere yetişmekle büyük zorluklar yaşanıyor. Devletin açıkladığı desteklemeler sonrası mobilya ve tekstil ürünlerinde ki satış patlaması imalat yapan firmalara resmen uçurdu.

İrili ufaklı tüm işletmeler yaşanan bu hareket nedeniyle kapasite artırımına yöneldi. Pandemi öncesi İnegöl’de işsizlik oranlarında yaşanan negatif  gelişmeler, pandemi sonrasını pozitife döndü.

İLAN REKORU KIRILDI

İş yoğunluğu nedeniyle İnegöl’deki yerel gazeteler, radyolar, tv kanalları ve sosyal medya sayfaları eleman ilanlarıyla dolup taştı. İlçede yaklaşık 2 bin firma camlarına eleman ilanları asmaya başladı.

Ciddi anlamda eksikliği hissedilen personel sorunu sıcaklığını korurken, çaresiz kalan işletmelerin umudu evlerinde çalışmayan ev kadınları oldu.

Çalışmayan ev kadınlarının iş hayatına çekilmesi için STK’ların çalışma yapmasını isteyen işletmeler, işssizliğin yoğun olduğu illerden insan göçü sağlanması içinde proje geliştirilmesini bekliyorlar.

İŞÇİ MAAŞLAR ARTTI

İşçi bulamama sorunu işletmelerdeki genel giderlerinde artmasına neden oldu. Asgari ücretle çalıştırılacak insan bulmanın mümkün olmadığı ilçede, vasıfsız işçiler için ödenen rakamlar 2800 TL ile 3500 TL arasında değişmeye başladı. Vasıflı işçi ücretleri 3500 TL ile 7000 TL arasında değişirken, özellikle koltuk imalatında parça başı çalışan işçi ücretlerinin ise 7000 TL ile 15000 TL’ye kadar ulaştığı öğrenildi.

BÜTÜN SEKTÖRLER CANLANDI

Mobilya sektöründe yaşanan canlılık beraberinde ki onlarca sektöre de doping etkisi oluşturdu. Mobilya yan sanayi firmaları vardiyeli sistemle çalışmaya başlarken, sanayide ki hareket çarşıya da yansıdı. Çarşı esnafları İnegöl’ün genel geçim kaynağı olan mobilya ve tekstil sektöründeki hareket nedeniyle alışverişin çarşıda artmasından mutlu.

Pandemi sonrası İnegöl ekonomisinde ki olağanüstü hareket konkordato yapmaya hazırlanan firmaları da rahatlattı. İflasın eşiğindeki birçok firma ekonomik anlamda hareket etme alanı bulurken, daha önce konkordato ilan eden firmaların ise pozitif anlamda iyileşme göstermeleri sevinçle karşılanıyor.

Editör: TE Bilişim