Adalet Partisinin kurucu üyelerinden olan 84 yaşındaki Nihat Korkmaz, 40 yıl önce birlikte mesai yürüttüğü İnegöllü tek bakan Ahmet Türkel’in Bursa-Ankara karayolu ile OSB’nin kurulması noktasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e istifa restini çektiğini yıllar sonra gazetemize anlattı.

İnegöl’de esnaflık yapan Nihat Korkmaz, 1970’li yıllarda aktif siyaset yaptığı dönemlerde yaşadığı ilginç anıları gazetemizle paylaştı. Yolların, araçların olmadığı zor dönemlerde siyaset yaptıklarını anlatan Korkmaz, “Adalet Partimizde sadece şahsımda araba vardı. O günün şartlarında neredeyse yollar bile yoktu. Milletvekilliği ve Bakanlığı sürecinde Ankara’dan kendisi otobüsle İnegöl’e gelen Ahmet Türkel’i Ankara’ya kendi aracımla ben geri götürüyordum. Siyaset şimdiki kadar öyle kolay değildi. Şahit olduğum o kadar çok şey var ki. Bunların en başında ise, karayolunun İnegöl’den geçmesi ve OSB’nin İnegöl’e kurulması” diye konuştu.

Nihat Korkmaz o günlerde şahit olduğu siyasi gelişmeleri şöyle anlattı;

“Bursa-Ankara karayolunun yapılması için İnegöl’de toplantılar yaptık. Akabinde 1972 yılının Ekim ayında Ankara’ya Ticaret Bakanı Ahmet Türkel ile beraber gittik. Süleyman Demirel ile görüşen Ahmet Türkel, Bursa-Ankara karayolunun İnegöl’den geçmesini ve Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyor. Demirel’in veremeyeceğini söylemesi üzerine Bakan Türkel, bakanlık mazbatası ile milletvekili mazbatasını masanın üstüne koymuş ve şöyle söylemiş ‘Sayın Başbakanım. Eğer isteklerimize evet demezseniz bu mazbataları almayacağım.’ Ondan sonra Demirel istekleri kabul etti. Akabinde otele geldi ve arabaya binerek İnegöl’e döndük. Herkes Ahmet Türkel’in boynuna sarıldı. O zaman İnegöl, İnegöl oldu. Şuan böyle bir bakan, böyle bir milletvekili yok. Eskiden milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarını delegeler seçerdi. Şimdi bu yok. Biz zamanında canımızla, malımızla koştuk. Kimseden para istemedik. Şimdi ki siyasetçiler oturuyor. Kapı kapı, ev ev gezmeleri gerekiyor.”

“Ahmet Türkel 1965 senesinde milletvekili oldu. O dönemde kendisi otobüsle Ankara’ya gidip-gelirdi. 1967 senesinde bakan olduktan sonra Ahmet Türkel’i aracımla Ankara’ya götürdüm. 1973 senesine kadar makam aracı yoktu. Makam aracı alınana kadar kendisini aracımla Ankara’ya götürürdüm. O dönem de ne araç vardı ne de araç kullanmayı bilen. Aracımla Türkiye’yi gezdim. O dönemde düzgün bir yolda yoktu. Ahmet Türkel’le Ankara’ya giderken Pazaryeri’nde illa boza içirirdi. Kiminle giderse gitsin, Pazaryeri’nde durup boza içirirdi. Allah razı olsun, çok iyi biriydi. İnegöl’ü İnegöl yapan o ve arkasından koşan arkadaşlardır. Ahmet Türkel, bizler dinlerdi. İnegöl’ün sorunlarını çözmek için Ankara’da koşturdu, bastırdı. Sonuç olarak İnegöl’e sanayiyi ve yolu kazandırdı.”

AHMET TÜRKEL

İktisatçı, devlet ve siyaset adamı, bakan, milletvekili (D. 1922, İnegöl / Bursa – Ö. 29 Temmuz 2013, İnegöl / Bursa). İktisat Fakültesini bitirdikten sonra bir süre iktisat ve ticaretle uğraştı. 1961 genel seçimlerinde Adalet Parti (A.P) listesinden Bursa Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde yasama görevi yaptı. 1965 ve 1969 seçimlerinde yine Bursa'dan milletvekili seçildi. 1967-1969 yılları arasında Süleyman Demirel, 1973’te Naim Talu hükümetlerinde Ticaret Bakanlığı görevinde bulundu. Aktif siyaseti bıraktıktan sonra İstanbul’a yerleşen, uzun süredir rahatsız olan 2 çocuk babası Ahmet Türkel, 30 Temmuz 2013 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilişim