Bundan yaklaşık 30 yıl önce İnegöl Kaymakamlığının öncülüğünde belediye başkanı Cemal Arık döneminde İnegöl Kaymakamlık Futbol Turnuvası yapılmaktaydı. O dönemde Fethi Yorulmaz İnegöl Kaymakamıydı. Bu turnuva İnegöl‘ün düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 6 Eylül tarihine yakın tarihlerde yapılmaktaydı.

İlk turnuva 1991 yılında gerçekleştirildi. Final maçında iddialı bir takım kuran Doğanspor, yetenekli gençlerden oluşan İnegölspor amatör takımı ile karşılaştı. Tahir, Birol, Sabri, Muhittin gibi tecrübeli oyunculardan oluşan Doğanspor maçı 4–0 yenip ilk şampiyon oldu. Karşılaşmada golcü Birol Memiş attığı iki golle takımına büyük katkı sağlamıştı.

1992 yılında Kurtuluşspor ve İnegölspor amatörları takımı finalde karşılaştı. Refik Koç yönetiminde, Vahap Şenol, Ahmet Mestan, Erkan Altay, İlhan Sipahi, Mustafa Dinçer, Sadettin Soydan gibi tecrübelilerden oluşan Sarı–Kırmızılı ekip genç yetenekleri 2–1 yenip şampiyon oldu. İnegölspor amatör takımında o yıllar Özkan Akpolat, Murat Endes, Sebahattin Ayvaz, Serkan Arslan, Soner Keleş, İnanç Gültekin, kaleci Recep Atılgan, Savaş Kazanç, Tuncay Yurduşen... gibi daha sonra profesyonel olan yetenekli gençler bulunuyordu.

24 Ağustos 1993 tarihinde oynanan 3. final karşılaşmasında yine Kurtuluşspor ile İnegölspor amatör takımları karşılaştı. Abbas Ay‘ın teknik direktör olduğu Kurtuluşspor‘da İlhan Sipahi, Mustafa Dinçer, Sedat Kızılcıklı, Birol Memiş gibi amatör kümenin tecrübeli ve tanınmış oyuncuları vardı. Bir yıl önce rakibini 2–1 yenen Kurtuluşspor yine aynı skorla mutlu sona ulaştı. Kurtuluşspor, Birol Memiş ve Mustafa Dinçer ile 2 – 0 öne geçti. İnegölspor‘un penaltısını kaleci Cemal Yılmaz kurtardı. Maçın son bölümlerinde İnegölspor gol atsa da bu kupa yine Kurtuluşspor‘un oluyordu.

7 Eylül 1994 tarihinde oynanan dördüncü final müsabakası ilçe stadında oynandı. Uludağ Kampı sonrası İnegöl‘e çok hazır dönen Köksal Demiral komutasındaki Kurtuluşspor, ilk turda Akhisar Demirspor‘u 12–0, Orhaniyespor‘u 7–0 yenip finale kaldı. Orhaniyespor ilk turda Kurtuluşspor‘un ardından ikinci olarak yarı finale kalmış, yarı finalde de İnegölspor‘u yenip finale kalmıştı. Kurtuluşspor ise yarı finalde Yenicepsor‘u 3–2 yenip bu turnuvada üçüncü kez finale kalıyordu. Orhaniyespor grup maçında 7–0 yenildikleri Kurtuluşspor ile İnegöl İlçe Stadında bu kez final maçında karşılaştı. İlk maçtaki 7–0‘lık mağlubiyete çok kızan stoper mevkisinde oynayan eski Kurtuluşsporlu Sadettin Soydan çok hırs yapmış olacak ki final maçında defanstan gelip Kurtuluşspor‘daki ilk maçında Minik Mehmet‘e gol bile atmıştı. Sadettin Hocamız daha da ileriye giderek final maçı sonrası samimi olduğu Kurtuluşsporluları elinde şampiyonluk kupası ile ziyaret etmiş ve onları kızdırmıştı. Final maçını Orhaniyespor 3–1 yenip turnuvada ilk kez şampiyon oldu. Kulüp başkanı Hakkı Karakaşlı, teknik direktör de Yavuz Şengöz‘du. Final müsabakasında Ayhan Güneş, Fatih Güleç, Ayhan Güleç, Sadettin Soydanlı Orhaniyespor ilk 15 dakikada 2–0 öne geçmişti. İkinci yarıda her iki taraf da birer gol atınca müsabaka 3–1 bitmişti.

Bu turnuvada Birol Memiş (Doğanspor-Kurtuluşspor) ve Sadettin Soydan (Kurtuluşspor–Orhaniyespor) iki farklı takımda şampiyonluk yaşadılar.

1994 yılından itibaren bu turnuva yapılmadı. Takım sayısı artıp hazırlık maçlarına duyulan ihtiyaç ve Güven Sahasının 2005 yılında çim olarak İnegöl‘ün hizmetine kazandırılmasıyla İnegöl Belediyesi Kurtuluş Şenlikleri kapsamında buna benzer bir turnuvayı düzenlemeye karar verdi.