İnegöl’de çok uzun zamandır sosyal medya aracılığı ile takip ettiğim bir grup var. Acayip eğlenceli bir oluşum kurmuşlar. “Kutsal Kulübe” ismini verdikleri bir bağ evinde toplanıyorlar ve burada ki her toplantıda ilginç konular masaya yatırılıyor.

Sol kesim ağırlıklı bu kişilerin bazıları yine sol partilerde üst düzey görevlerde bulunan isimlerden oluşuyor. Sosyal medyadan takip ettiğim izlenime göre her toplantının bir moderatörü var.

Önce bir konu belirleniyor, sonra kurulan alkol ve yemek sofrasında o konu hakkında araştırma yapan kişi, kutsal kulübede brifing veriyor. Köşe yazıma bodoslama dalmamak için küçük bir girizgâh yaptım. Şimdi gelelim asıl meseleye…

Öncelikle “kutsal” kelimesine çok kafam takıldı. Kutsalın sözlükte ki anlamı; güçlü bir dinsel saygı uyandıran ya da uyandırması gereken, tapılacak ya da yolunda can verilecek denli sevilen, anlamına geliyor.

Vikipedi’de ise kutsal kelimesi, güçlü bir dinî, saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. (İslam gibi, vatan gibi) Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.

Bu açıdan bakınca alkolün başkahraman gibi görüldüğü ve alkol algısını öne çıkaran bu yere, kutsal kulübe ismi verilmesi açıkçası çok tuhafıma gitti. Ancak dahası da var…

İnegöl’ün tanınmış simalarının bu haftaki alkollü buluşmanın konusu da çok ilginç. En son 4 gün önceki buluşmada, elde alkoller, dilde “Gelişen Teknolojide Çocuk Gelişimi” konusu vardı.

Herkesin özel hayatı kendisine…

Ancak özellikle çocukların kolayca ulaşım sağladığı sosyal medya üzerinden alkolü özendiren, kutsal kelimesini ise farklı anlamda bir algıyla sunmalarını eleştiriyorum. Umarım bir kardeşleri olarak bu eleştirimi mazur görürler.

Ama kendilerine bir isim önerisi sunabilirim. Mesela “Sesli Düşünce Kulübesi” ismi oraya çok yakışır. En azından böyle bir isimle hem kutsal kelimesinin anlamı korunur, hem de farklı düşünen topluluğu incitmemiş olurlar. Ama yine de kendileri bilirler..

Dışarıdan gözlemlediğim bu grup, oldukça samimi bir arkadaş kitlesinden oluşuyor. Yukarı da belirttiğim gibi ilginç bir konseptleri var. Algıları farklı olmasa bir gün o’nların bir toplantısına katılmayı bile teklif edecektim.

Mesela bir toplantıda “İnegöl’ün 5000 yıllık tarihi geçmişi” bir başka toplantıda ise “terk edilen meslekler, kullandığımız ama anlamını bilmediğimiz kelimeler” konuşulmuş. Kıtaların Kayması Teorisi, toplumun bazı kesimlerince uygulanıp inanılan olaylar gibi birçok başlık, yine kulübede gündeme gelmiş.

Açıkçası bu ilginç konsept çok ilgimi çekti.  Her ne kadar bir ideolojik oluşum gibi görünseler de kendi fikirlerini geliştirecek yeni bilgiler ediniyorlar. Bu açıdan baktığımda kendilerini kutluyorum.

Benim karşı olduğum şey, bunca yeni bilgilerin öğrenildiği bu yerde kutsal ile alkol, kutsal ile kulübe ve yine alkol ve çocuk kelimelerinin yakıştırılması olmuştur.

Yoksa isteyen istediğini yer, içer buna kimse karışamaz. 

Saygılarımla...