İyiliği sonsuz ikramı bol olan Allah’ın adıyla!

Allah’a hamd, Resulüne salât ve selam olsun.

Kıymetli dostlar! Gelişiyle sevindiğimiz Ramazan’ı uğurlamanın hüznünü yaşıyoruz. Ramazan’ın içinde saklı bulunan kıymet gecesi olan Kadir Gecesi ile ruhumuzu ferahlatacağız inşallah!

Sözlükte Kadir: (Kadr) kelimesi hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise Leyletü’l Kadr şeklinde Kur’an-ı Kerimin indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Sûre de Kur’an’ın Kadir Gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Allah’ın insanlara Peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur’an-ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gece Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.

Kadir Gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerine duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir Gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Hâlbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir Gecesi ümidiyle bütün Ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Kameri aylarda on gün önce geldiği için 30 yılda yılın tamamına yayılmış oluyor. Böylece Kadir Gecesi bir ömre bedel olmuş oluyor.

Kadir, kıymet, değer, takdir ve ölçü demektir. Bütün işlerin planların yaptığı gecedir. İyi olan bütün güzelliklerin planlandığı gecedir. Kötülüklerin değil, iyiliklerin planlandığı gecedir. Geleceği planlamak demektir. Devletin beş yıllık planında, falan köprü yapılacak, falan baraj yapılacak o beş yıl içinde olanlar olacak demektir.

Kadir Gecesi bir eğitim gecesidir. Kur’an insanları eğiten bir kitaptır. Allah Resul’lerine bu Kur’an-ı Kadir Gecesi indirmesiyle Peygamberlerini ve insanlığı eğitime başlatmıştır.

Kadir Gecesi bir selam ve esenlik gecesidir. Barış gecesidir. Rahmet yurdudur. Eğer bu geceyi fert ve millet olarak anlayabilirsek, barış her yerde olacaktır.

Evde barış, sokakta barış, ülkede barış olacaktır. Onun için bin aydan hayırlıdır. İçinde Kur’an, doğru yol, planlar ve barış yaptığı için bu gece bin aydan hayırlı kılınmıştır.

Bu aya, bu geceye kıymet ve değerini veren Kur’an dır. Kur’an insanlara yol gösteren, karanlıklardan aydınlığa çıkaran huzur ve barışı sağlayan hidayet kaynağıdır. Rabbim bizleri bu Kur’an’a ve onu tebliğ eden Resulüne uymayı, bu saye de insanlığa huzurlu ve yaşanabilir dünyayı bırakabilmeyi nasip eylesin!..

Allah’a emanet olun.