Öncelikle covid-19 hakkında bilinmesi gereken şey bu virüsün yağ tabakasından oluşan bir kılıf ile sarılı olduğudur. Dolayısıyla çok basit tedbirler ile bu virüsten korunmamız mümkündür. Sadece ellerimizi su ve sabunla düzenli yıkayarak bile bu virüsten büyük oranda korunabiliriz.

Bu virüs vücuda dış ortama açık mukozadan girebilmektedir. Yani bulaşama riski olan bölgeler ağız, burun ve gözlerimizdir.

Özellikle dış ortamdan evimize geldiğimiz zaman kesinlikle kıyafetlerimizi ayrı bir odada bırakmalı ve oda havalandırılmalıdır. Kıyafetler, çarşaf, örtü, kilim gibi eşyalar kesinlikle silkelenmemelidir. Normalde havada asılı kalma özelliği olan bir virüs olmasa bile ilk silkeleme anında bulaşma ihtimali olabilir.

Yapılan kısa dönem akademik çalışmalarda virüsün ortalama;

-Kartonda 24 saat

-Metal yüzeylerde 42 saat

-Plastik yüzeylerde 72 saat süre ile canlı kalabilmektedirler.

Nemi seven bir yapısı olduğu için ortam havalandırılması önemlidir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması virüsün yoğunluğunu azaltmaktadır.

Gün içerisinde ellerimiz ile eşyalara, anahtarlara, kapı kollarına, elektrik düğmelerine, cep telefonlarımıza sürekli dokunmaktayız. Dolayısı ile ellerimizi sürekli yıkamamız çok önem arz etmektedir.

İstediğimiz kadar dikkat edelim ister toplu taşıma ister özel araçlarımız ile gün içerisinde gideceğimiz yerlere seyahat ediyoruz ve kapı kollarına temas ediyoruz. Bu yüzden ellerimizi kesinlikle gözümüze, burnumuza ve ağzımıza direkt temas ettirmemeliyiz. Çünkü ellerimizi her ne kadar yıkasak da gün içerisinde çok fazla noktaya temas etmekteyiz. Dolayısıyla virüsü mukozal ortama taşımamız kolaylaşmaktadır.

Ayrıca evimize aldığımız ürünlerin temizliği de çok önemlidir. Dışarıdan aldığımız sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkamadan yememiz çok tehlikelidir. Marketlerden alınan paketli ürünlerinde açılmadan önce paketin dış kısmının yıkanmasının faydası olacaktır.

Son olarak söylemek istediğim şey devlet yetkililerimiz aksini belirtmediği sürece lütfen kurallara sonuna kadar uyalım ve evlerimizde kalalım...