Aile Hekimliği Malzemeleri

Önemi her geçen gün artmaya devam eden aile hekimliği, Türkiye’de gün geçtikçe gelişim gösteren sağlık sektörünün vatandaşlara bir nimeti olarak bugün birbirinden farklı pek çok rahatsızlıkta öncelikli tercih haline gelmektedir. Aile hekimliği hizmetlerinde tercih edilen aile hekimliği malzemeleri ise aile hekimliklerinde çalışan görevli personel ve uzman doktorların gelen vatandaşlar ile ilgilenebilmeleri, vatandaşların şikayetlerini ve hastalıklarını giderebilmeleri için büyük önem arz etmektedir.

Aile Hekimliği Nedir?

Son yıllarda sağlık sektöründe verilmeye başlanan bir hizmet olan aile hekimliği, Türk vatandaşlarının yaşadıkları çeşitli rahatsızlıklarda hızlı şekilde sağlık hizmeti almalarına imkan veren bir sağlık sistemi olarak tanımlanabilmektedir. Yalnızca tedavi amacı ile değil birçok önemli hastalıktan tam anlamı ile korunabilmek amacı ile de tercih edilebilecek olan aile hekimliği hizmetleri, alanında uzman doktorlar ve sağlık personeli ile vatandaşlara sorunsuz şekilde hizmet edebilmektedir. Aile hekimliği merkezlerinde kullanılarak yapılan teşhis ve tedavi işlemleri ile geçmişten bugüne kadar milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden eksiksiz şekilde yararlanmalarına imkan verildiği de söylenebilmektedir.

Aile Hekimliği Personelinin Görevleri Nelerdir?

Aile hekimliği malzemeleri kullanarak aile hekimliği merkezlerinde çalışan personellerin görevlerini merak edenlere bu alanda hizmet veren çalışanların aile sağlık merkezini yönetmek ile görevli oldukları söylenebilir. Aile hekimliğinde çalışan sağlık görevlileri, gelen vatandaşların şikayetlerini dinlemekte, geçirdikleri rahatsızlıkları doğru ve eksiksiz olarak tespit etmekte ve söz konusu rahatsızlıklara uygun tedavi sürecini başlatmakla da görevlidir. Aile hekimliklerinde çalışan görevlilerin ayrıca vatandaşların talep etmeleri halinde hamilelik testi ve kan testi gibi farklı testleri uygulama imkanlarının olduğu da dile getirilebilmektedir.

Aile Hekimliği Nasıl Çalışır?

Günümüzde aile hekimliği hizmetleri, son yapılan güncelleme işlemlerinden sonra mahalle mahalle olacak şekilde vatandaşlara hizmet vermektedir. Buna göre oturdukları ikametgah adreslerinde yer alan mahallelere göre gruplandırılan vatandaşlar, aile hekimliği merkezlerinde yer alan doktorlara tahsis edilmektedir. Bu sayede vatandaşlar, herhangi bir sağlık problemi yaşamaları durumunda kendi mahallelerinin bağlı bulunduğu aile hekimliği merkezlerine giderek burada görevlerini sürdüren doktorlarından randevu alabilmekte ve geçirdikleri rahatsızlıklar ile ilgili şikayetlerini doktorlarına aktarabilmektedir. Aile hekimliği merkezlerinde görevlerini sürdüren uzman seviyesindeki doktorlar da kendilerine gelen ve yardım isteyen vatandaşların geçirdikleri rahatsızlıkların durumuna göre çeşitli aile hekimliği malzemeleri kullanarak onlara teşhis ve tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir. Özel hastaneler ve devlet hastanelerindeki hasta yoğunluğunu bir hayli azaltmayı başaran aile hekimliği hizmetleri bugün çok sayıda vatandaşın kendisini rahatsız hissettiği anlarda başvurduğu başlıca yöntemlerden birisidir.

Aile Hekimliğinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Bugün ülkemizde hem sağlık hizmetleri hem de sağlık konusunda çeşitli danışmanlık hizmetlerini başarılı bir şekilde sunan aile hekimliğinde farklı pek çok malzemeden yararlanıldığı söylenebilmektedir. Bu bağlamda söz konusu hizmetler esnasında tercih edilen aile hekimliği malzemeleri nelerdir diye merak edenlere en önemli malzemeler ve sağladıkları yararlar ile alakalı kısa kısa bilgilendirmeler yapılabilir.

Stetoskop

Aile hekimliği malzemeleri içerisinde hiç şüphesiz en çok tercih edilenlerinden birisi olan stetoskop modelleri, oldukça fazla ses hassasiyetine sahip olmaları ile aile hekimliği hizmetlerinde büyük yarar sağlayabilmektedir. Dayanıklılığı ile uzun yıllar boyunca güvenle kullanım imkanlarını kullanıcılarına sunan stetoskop modelleri lateks içermeyen paslanmaz çelikten üretilen modelleri ile ideal bir medikal cihaz haline gelebilmektedir. Son derece kompakt tasarımlardan oluşan stetoskop modelleri ayarlanabilir diyafram özellikleri ile de kullanıcılarının büyük beğenisini kazanabilmektedir. Farklı renk seçenekleri ile üretilen stetoskop modelleri ekstra kulaklık başlıklarına sahip olan türleri ile de popülerliklerini korumayı sürdürmektedir.

Otoskop

Hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılabilen otoskop modelleri bu özellikleri ile en çok tercih edilen aile hekimliği malzemeleri içerisinde ilk sıralarda gelmektedir. Özellikle kulak muayeneleri yapabilmek için sık sık tercih edilen otoskop modelleri söz konusu muayenelerin son derece hızlı ve pratik bir şekilde yapılmalarına imkan vermektedir. Kulak içinin tamamen net bir şekilde görüntülenmesine imkan veren otoskop modelleri aydınlatma özellikleri ile kusursuz görünüm de sağlayabilmektedir. Kulak zarı ile birlikte kulak kanalının da homojen olarak aydınlatılmasına imkan veren otoskop modelleri kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmaları sayesinde uzun yıllar boyunca kullanıcılarına tam randımanlı şekilde hizmet verebilmektedir. Kompakt bir tasarım ile sunulan aile hekimliği malzemeleri içerisinde bulunan otoskop modelleri kolay temizlenme özellikleri ile de kullanıcılarından tam not alabilmektedir.

Tansiyon Aleti

Aile hekimliği malzemeleri arasında yer alan tansiyon aleti modelleri, muayeneye gelen hastaların tansiyonlarını doğru şekilde ölçebilmek için kullanılmaktadır. Ölçüm sonuçlarını saati ve tarihi ile birlikte görüntüleme özelliklerini kullanıcılarına sunan tansiyon aletleri modelleri son derece güvenilir tıbbi aletler olarak da tanımlanabilmektedir. En düzensiz nabızlarda dahi kesin sonuçlar veren tansiyon aleti modelleri hızlı bir şekilde ölçüm yapabildikleri için özellikle medikal kliniklerin kullanımı için de fazlası ile uygun olabilmektedir. Otomatik kapanma gibi birbirinden farklı özellikleri bulunan tansiyon aletleri ayrıca belirli süreler dahilinde garanti kapsamı içerisindedir.

Küçük Cerrahi Set

Metal ve medikal malzemeler kullanılarak üretilen küçük cerrahi setler, günümüzde en çok tercih edilen aile hekimliği malzemeleri içerisindedir. Birbirinden farklı pek çok cerrahi el aletini tek bir çantada toplamayı başaran küçük cerrahi set modelleri, farklı pek çok cerrahi müdahalede kullanılabilen farklı parçaları ile aile hekimliğinde görev alan hekimlerin her türde ihtiyacını da rahatlıkla karşılayabilmektedir. Bistüri sapı, penset dişli, penset düz, maskito eğri, bandaj makası, küçük makas, düz makas, pertegü mayo hegar ve koher pensi gibi birçok cerrahi el aletini tek bir yerde buluşturan küçük cerrahi set modelleri, özel taşıma çantaları ile pratik muhafaza imkanlarını da kullanıcılarına sunabilmektedir. Özel taşıma çantaları içerisinde her biri kendi bölmesinde yer alan cerrahi el aletleri bu sayede yuvalarından çıkmadan ve diğer aletler ile temas etmeden uzun yıllar boyunca güvenle saklanabilmektedir. CE normlarına göre üretilen küçük cerrahi set modelleri birçok sterilizasyon şartına da tam anlamı ile uygun olarak tanımlanabilmekte ve garantili cerrahi ürünler olarak nitelendirilebilmektedir.

Muayene Masası

Pratik kullanım imkanlarını kullanıcılarına sunan ve bu özellikleri ile aile hekimliği malzemeleri içerisinde oldukça popüler olan muayene masası modelleri birçok sağlık kuruluşunda en çok tercih edilen medikal malzemelere örnek olarak verilebilmektedir. En önemli özellikleri ayak kısımlarının katlanabilmesi olan muayene masası modelleri bu sayede yerden tasarruf edilmek istenen zamanlarda katlanabilmekte ve düz bir konuma çevrilerek kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşınabilmektedir. Sırt bölümünün manuel şekilde ayarlanması sayesinde arzu edilmesi halinde muayene masası modellerinin dik pozisyona getirilebilecekleri ya da yatak şeklinde kullanılabilecekleri söylenebilir. Aile hekimliği merkezlerine gelen hastaların konforlarını tam anlamı ile sağlamak için gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek olan muayene masası modelleri hem dayanıklı hem de hafif malzemeler kullanılarak üretilmeleri ile üstlerine düşen görevleri fazlasıyla yerine de getirebilmektedir.

Termometre

Aile hekimliği malzemeleri içerisinde yer alan termometre modelleri, hafızalı, kızılötesi, kalem tipi ve benzeri birbirinden farklı pek çok modeli ile aile hekimliği merkezlerinde görev alan hekimlerin ihtiyaçlarını fazlası ile karşılayabilmektedir. Oldukça ergonomik tasarımları ile dikkat çeken termometre modelleri, pratik kullanımları ile hem bebeklerde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde güvenle tercih edilebilmektedir. Vücut ısısını ölçmek için en ideal medikal cihazlardan birisi olan termometre modelleri hızlı şekilde ölçüm yapabilmeleri ve sesli uyarı sistemleri ile de kullanıcılarını bir hayli memnun etmeyi başarabilmektedir. Özel tasarımları ile termometre modelleri hem koltuk altından hem rektal bölgeden hem de oral yolla hastalardan ateş ölçümü yapılmasına da imkan vermektedir.

Abeslang

Dile bastırılarak kullanılan içerisinde yer alan abeslang ağız ve boğazın iç kısmının net şekilde görülebilmesi için tercih edilmektedir. Kenarları yuvarlak şekilde kesilen ve tahtadan yapılan abeslang modelleri bugün pek çok aile hekimliği merkezinde boğaz ve ağız hastalıklarının teşhis ve tedavisi esnasında sık sık tercih edilmektedir. Kolay kullanım imkanlarını aile hekimlerine sunan ve tek kullanımlık olmaları sayesinde hijyen problemi yaratmayan abeslang modelleri muayene sırasında bakılması en zor boğaz ve ağız içi bölgelerde dahi oldukça başarılı sonuçlar vermesi ile bilinmektedir.

Işık Kaynağı

Aile hekimliği malzemeleri içerisinde net bir görüş sağlamak için tercih edilen ışık kaynağı ürünleri, kolay bir şekilde takılabilmeleri ve çıkarılabilmeleri ile bugün pek çok aile hekimliği merkezinde sık sık kullanılmaktadır. Medikal ürünlerle birlikte rahatlıkla kullanılabilen ışık kaynağı modelleri dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmaları sayesinde uzun ömürlü kullanım olanaklarını da kullanıcılarına sağlamaktadır.

Oksijen Tüpü

Medikal kullanıma uygun olacak şekilde üretilen ve bu özellikleri ile aile hekimliği malzemeleri içerisinde yer alan oksijen tüpü modelleri, 2, 5 ve 10 litre gibi farklı kapasitelere sahip olabilmektedir. Hem sağlık kuruluşlarında hem de evde kullanıma uygun olarak geliştirilen oksijen tüpü modelleri, düşük darbelerden etkilenmemesi ve güvenilir bir kullanım sunması nedeniyle de tercih edilmektedir. Uzun ince formları ile kolayca bir yerden başka bir yere taşınabilen aile hekimliği malzemelerine örnek olarak verilebilen oksijen tüpü modelleri ayrıca CE normlarına göre üretilmeleriyle de alıcılarından tam not almayı başarabilmektedir.

Enjektör

Aile hekimliği malzemeleri arasında sık sık tercih edilen medikal ürünler olarak da bilinen enjektör modelleri, 5 CC ve 10 CC gibi farklı büyüklükler ile aile hekimliği merkezlerinde çalışan hekimlerin kullanımına sunulabilmektedir. Birbirinden ayrılabilen parçalardan meydana gelen enjektör modelleri tek kullanımlık olmaları sayesinde steril bir şekilde kullanılabilmekte ve oldukça kolay enjeksiyon işlemlerine de imkan vermektedir. Hiçbir şekilde sızdırma yapmayan özel malzemeler kullanılarak üretilen enjektör modelleri non toksik olmaları ve pirojenik olmamaları ile de kullanıcılarının beğenisini kazanabilmektedir.

Pansuman Seti

Hem paslanmaz hem de çelik malzemelerden üretilen aile hekimliği malzemeleri içerisinde yer alan pansuman seti modelleri birbirinden farklı cerrahi el aletlerini bir araya getirmektedir. Pansuman işlemleri esnasında büyük fayda sağlayan pansuman seti modelleri aile hekimlerinin ihtiyaç duyabilecekleri her türde cerrahi el aletini tek bir yerde toplayabilmektedir. Pratik kullanım özellikleri bulunan pansuman araçlarını kullanıcılarına sunan pansuman seti modelleri özel taşıma çantaları ile muhafaza konusunda da kolaylık sağlayabilmektedir.

Sterilizatör

listesinde yer alan sterilizatör modelleri, sağlık kuruluşlarında kullanılan her türde malzeme ve aletin dezenfeksiyon işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli bir cihaz olarak tanımlanabilmektedir. Kaliteli ve güvenli medikal cihazlar olarak dikkat çeken sterilizatör modelleri yıllar boyunca güvenle kullanım olanaklarını da aile hekimliği merkezlerinde çalışan hekimlere sunabilmektedir. Farklı iç hacimleri ile her türde ihtiyaca hitap edebilen sterilizatör modelleri en zararlı mikroorganizmaların dahi ısı yöntemiyle yok edilmelerine imkan vermektedir.

İlaç Dolabı

Aile hekimliği malzemeleri listesinde bulunan ilaç dolabı modelleri, hem tıbbi malzemelerin hem de ilaçların sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde korunabilmeleri için tercih edilebilmektedir. Hem aile hekimliği merkezlerinde hem eczanelerde hem de daha farklı sağlık kuruluşlarında güvenle kullanılabilen ilaç dolabı modelleri pratik temizlikleri ile de kullanıcılarının beğenisini kazanabilmektedir.

Editör: TE Bilişim