HER AY 91 BİN 500 KİŞİ HASTANEYE GİDİYOR                                                              

İnegöl Devlet Hastanesinde poliklinik hizmeti alarak ayakta tedavi gören hasta sayısının ortalaması yaklaşık 54 bin iken, acil serviste hizmeti alan aylık ortalama 37 bin 500 buluyor. Bu rakam ilçe nüfusunun 3’te birinden fazla kişinin her ay tedavi gördüğüne işaret ediyor.

YÜZDE 10 ARTTI

İnegöl Devlet Hastanesi 2018 yılında, polikliniklerde 650 bin, acil servis hizmetlerde ise 450 bin kişi olmak üzere toplamda 1 milyon 100 bin kişiye şifa dağıttı. 2017 yılında ise, polikliniklerden 600 bin, acil servisten ise 420 bin kişi hizmet aldı.

AMELİYATLAR ARTTI

İnegöl Devlet Hastanesinde yapılan ameliyat sayısında da yüzde 22’lik bir artış oldu. 2017 yılında 16 bin ameliyat yapılırken, 2018 yılında bu rakam 20 bin 500 olarak gerçekleşti.

DOĞUM ARTTI

Bebek dostu, Anne Dostu, Yeni Doğan Dostu, Yalın ve Engelsiz Hastane unvanlarına sahip olan İnegöl Devlet Hastanesinde doğum rakamların da yüzde 4’lük bir artış oldu. 2017 yılında 2 bin 900 doğum olurken, 2018 yılında 3 bin doğum İnegöl Devlet Hastanesinde yapıldı.

DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Sağlık durumu gerçekten acil müdahale gerektirmeyen hastaların çoğunun acil servise başvurduğunu ifade eden yetkililer, “Durumu kritik olmayan hastalarda acil servise geliyor. Bu nedenle acil servislerde yoğunluk yaşanıyor. Acil durumu olmayan hastalar polikliniklere başvurmalı. Biraz daha duyarlılık bekliyoruz” dedi. Yetkililer, acil vaka olgusunu tanımlayarak, “Bir hastalık, kaza ya da yaralanma sonucu hastaya ilk 24 saat içinde müdahale yapılmaz ve hastanın hayatının yitirme olasılığı ortaya çıkarsa biz buna acil vaka diyoruz. Bu tanımdan yola çıkarak acil servislere başvuracak kişiler bu kriterleri göz önüne alması gerekir. Bazı kişiler hayati riski olmamasına rağmen acil servislere başvurmaktadır ve bu yüzden acil servisler çok fazla dolmaktadır. Ülkemizin nüfusu 80 milyon civarında olmasına rağmen tüm Türkiye’de sağlık kurumlarında acile başvuran kişi sayısı 100 milyona yaklaşmaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde acil servislerde böyle bir kalabalık yaşanmıyor. Türkiye’nin toplam nüfusuna göre çok fazla kişi acil servislere başvuru yapıyor. İnsanlar basit nedenlerle acil servisleri dolduruyorlar. Acil servislere çok başvuru yapılması, belki de daha ciddi ve ölüm riski olan hastaların takip ve tedavisine ayrılması gereken zamanın diğer genel durumu iyi olan hastalara ayrılarak, hayati riski olan hastaların zamanının gasp edilmesine sebep olabiliyor” ifadelerini kullandılar.

Editör: TE Bilişim