57 yıl önce İnegöl Mobilyası İçin Hangi Büyük Adım Atılmıştı?

Mobilya sektörünü atağa geçiren o yatırım

İnegöl Mobilyacılar Odası, sosyal medya hesabından 57 yıl önce Mobilya sektörünün atağa geçmesi için atılan büyük adımı paylaştı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “İnegöl’de mobilya sanayinin hızla gelişmesi, elektik ihtiyacının artışını da beraberinde getirir. İnegöl Belediyesi bugüne kadar beş defa elektrik işletmesine ilaveler yapmış olmasına rağmen bu ilaveler, 1964 yılı başlarına kadar ancak yeterli olabilmiştir. Aslında bu zamana kadar kullanılmış olan elektrik, 110 K\N dır. Hatta, yıllardan itibaren enerji yetersizliği nedeniyle mobilya sanayine bazı zamanlar, 24 saat elektrik verilir, 24 saat elektrik verilmez. Bu olumsuz gelişme hem sanayicileri, hem de yöneticileri üzer. Lâkin, ülkenin ekonomik yapısı da henüz toparlanmaya başladığından dolayı sorunların çözümleri de zaman alır. Bu durumdan İnegöl ekonomisi olumsuz yönde etkilendiği için, yetkililer harekete geçer. İnegöllü Bursa Milletvekili Ahmet Türkel, (I.Dönem 19.10.1961-27.10.1965) her zaman olduğu gibi İnegöl’ün bu önemli da el atarak, sorunun çözümünü başlatır.

İlgililerle yapılan çalışmalardan sonra, 22.04.1965 tarihinde İnegöl Belediye Başkanı Ahmet Akyollu (1963-1977) ile Etibank Bursa Müdürü Cemal Külahlı’nın aralarında yaptıkları anlaşma ile, İnegöl’e kesintisiz elektrik verilmeye başlanır. İnegöl’e kesintisiz elektriğin verilmesi hem halkı, hem de mobilya ve fabrika işletmecilerini memnun eder. Ahmet Türkel’in milletvekilliğinin I.Döneminde gerçekleşen bu olay, İnegöl sanayicisine yeni bir sayfa açar.

İnegöl’e verilen bu cereyan, 220 KW gücündedir. İlk günler sisteme uyum güçlükleri yaşansa da, sonraki aylarda normale döner. Sanayide çalışan makineler daha hızlı ve daha güçlü çalışır. Bu son derece olumlu gelişme, üretime de yansır.

NOT: İnegöl’e Ulusal enerji hattından kesintisiz elektrik verilmeye başlanınca da. Belediye Elektrik İşletmesi elektrik üretimi için kullanmış olduğu dizel motorları, Tavşanlı Belediyesi’ne sattı. Onların yerine de; iki-üç adet baltaburun tabir edilen otobüs aldı. Bu otobüsler haftalarca şehir içinde yolcu taşımacılığı yaptı. Lâkin halk itibar etmedi. Boş gidip, boş geldiler. Sonra da Belediye, bu otobüsleri sattı.”.

Editör: TE Bilişim