Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, muhalefetin kurulacak Elektronik Denetleme Sistemi'ne ilişkin asılsız iddialarına sert tepki gösterdi. Başkan Aktaş, "Herkes sorunsuz, trafiği tıkır tıkır işleyen bir şehir istiyor ama bir de EDS olmasın, ceza olmasın, yanlış otoparktan araçlarımız çekilmesin, isteyen istediği yere aracını bıraksın da istiyor. Yok böyle bir şey. Bizim elektronik denetleme sistemi ihalemizi muhalefet ceza garantili diye lanse etti. Oysa böyle bir şey yok. İhaleye iki firma girdi dediler, 22 dosya alındı. Sigaradan, telefon konuşmasından, basit ihlallerden de ceza kesilecek dendi, oysa sistem sadece hız limiti, kırmışı ışık ihlali ve hatalı parklanma ile sınırlı. Peki, bu sistemi kurmazsak şehrin trafiğini nasıl ıslah edeceğiz?" dedi

CHP İl Başkanlığı'nın, "720 milyon lira ceza garantili ihale" diye paylaşımda bulunmasına sert tepki veren Aktaş, "Vallahi de yok, billahi de böyle bir şey yok. Bizim 10 yılda ihaleyi alan adama ödeyeceğimiz garanti paranın tümü 80.1 milyon TL. Sistemi kendi kaynağımızla kurmaya kalksak zaten 260 milyon lira gerek" ifadelerini kullandı.

Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki, niçin hiç kimse ölüm sayısını konuşmuyor. Sistemin kurulacağı alanlarda son 10 yılda Bursa'da bin dolayında hemşerimiz kazada yaşamını yitirmiş. Sadece bu yılın ilk altı ayında 23 kişi daha ölmüş. 10 yılda 53 bin 986 adet trafik kazası meydana gelmiş, 80 bin 298 kişi yaralanmış. Bu sistemi uygulayan ülkelerde kaza ve ölüm sayılarında yüzde 90 azalma var. Böylesi iyiliği varken, niçin illa ceza konuşuluyor? Bakınız ilçelerden Hamitler Yenikent Katık Atık Depolama sahamıza günde 3 bin 200 ton çöp taşınıyor. Bunun bin tonluk kısmı Kestel Gürsu'dan geliyor.  Kestel'de hiç yere dökülmeden bir çöp aktarma istasyonu kurmak istedik, CHP komisyonda 'evet' dediği halde mecliste 'ret' verdi. Sözcülerine, 'niçin böyle yaptınız' dediğimizde, 'siyaset yapıyoruz' yanıtını aldık. Oysa, ilçe belediyelerimiz bundan büyük tasarruf edecek. Kent trafiği rahatlayacak yılda 2,5 milyar liralık yakıt tasarruf sağlanacak. Bunu CHP'nin muhalefet anlayışı için örnek verdim. CHP'nin Edirne Belediyesi yap-işlet-devret yöntemiyle kurdurduğu ihaleyi iptal etti. Kurulu sistemi işletmek için yeniden ihale yaptı. Yüklenici firmaya, kesilecek cezalardan yüzde 7 komisyon aktarmak şartıyla yeni ihale sonuçlandı. Üstelik, Edirne'de ceza üst sınırı yok. Edirnelilere dilediği kadar ceza kesebilecek. Biz de 14 milyon adet ile sınırlı ama garanti yok. Ayrıca sistemin mülkiyeti de bize ait."

Editör: TE Bilişim