İnegöl´ün dünyaya açılan kapısı olan 39. MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun´un katılımı ile izlenime açıldı.

39. MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarı açılışına Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun, Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin ve İsmail Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, BESOB Başkanı Arif Tak, İlçe Emniyet Müdürü İlhami Araali, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, İTSO Başkanı Metin Anıl, MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPTILAR, ÜRÜNLERİNİ TEŞHİR EDİYORLAR

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı´nın ardından programın açılış konuşmasını yapan MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Türkiye mobilya başkenti olan İnegöl bugün yine güzel bir gün yaşıyor. Bizler dünya mobilya sektörünü 1 hafta boyunca İnegöl´de ağırlayacağız. İnegöl´de 1 asra yakındır mobilya üretiyor. İnegöl, sosyal ve ekonomik hayatını bu sektörden temin eder. Onun için sektörümüz çok önemlidir. Bu sektöre bizden önce hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Burada 2-3 jenerasyonun emeği var. Özellikle son yıllarda İnegöllü sanayici arkadaşlarımız teknolojik olarak, üretim kalitelerini ortaya koyarak sektörüne bu yönde ciddi bir şekilde yön veriyor. Türkiye mobilya ihracatının yüzde 15´ini gerçekleştiriyoruz. Bu alanda hızla yolumuza devam ediyoruz. Yaptığımız projelerle hem İnegöl hem Türkiye mobilya sektörüne yön veriyoruz. Yurtdışı alım heyeti programlarımız ve diğer çalışmalarımızla İnegöl mobilya sektörünün gelişimine destek veriyoruz. Bizler projeleri ortaya koyuyoruz ki İnegöl mobilya sektörü ve Türkiye mobilya sektörü gelişsin. Yeni fuar alanı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu fuar alanının oluşmasında, hayata geçmesinde emeği geçen yöneticilerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. aldığımız bayrağı yukarılara taşımaya devam ediyoruz. Kalkınma Bakanlığımız desteği ile bu fuar alanı çalışmamız sürüyor. Bu desteği samimi ve ciddi şekilde ortaya koyan Bakanımız Lütfü Elvan´a teşekkür ediyorum. Bu proje İnegöl´e ciddi şekilde gelişim katacak. Bununla birlikte biz sadece şuan İnegöl firmalarına yer verirken yeni fuar alanıyla birlikte Türkiye´deki diğer firmalara da yer vermiş olacağız ve bu şekilde İnegöl mobilyanın yanında fuarcılığın da merkezi olacak. İnegöllü arkadaşlarımız ihracat yapmak için dünyanın birçok bölümüne seyahat ediyorlar. Varlığımızı ve büyümemizi sürdürüyoruz. Sadece İnegöl mobilya sektörü değil Türkiye mobilya sektörüne ciddi katkılar sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz. Bu işi yapmaktan başka bir şey bilmiyoruz. İnegöllüler mobilya tasarlamayı, mobilya yapmayı ve satmayı biliyor. Başka bir şey bilmiyoruz. İnegöl´de 2 binin üzerinde mobilya üreticimiz var. Fuarımıza katılım sağlayan firmalarımıza çok teşekkür ediyorum, ciddi yatırımlar yaptılar, ürünlerini teşhir ediyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İNEGÖL MOBİLYA SEKTÖRÜ GELİŞTİKÇE TÜRKİYE MOBİLYA SEKTÖRÜ GELİŞİR

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise, “Sektörümüz ve şehrimiz için çok önemli bir açılıştayız. Bunu bu noktaya getiren büyüklerimiz bazıları rahmetli oldu, Allah rahmet eylesin, bazıları karşımızda duruyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. İnegöl´ün hikâyesi ile Türkiye mobilyasının hikâyesi aynı şekilde devam ediyor. Geçen yıl Türkiye mobilya sektörü olarak ihracatta %8, iç pazarda da %12 büyüdük. Bunlara katkı sağlayan en önemlisi geçen yılki KDV oranıdır. Bunun için hükümetimize teşekkür ediyorum. Türkiye mobilya sektörünün hikâyesi ihracata yöneliktir. Son 15 yılda 22. sıradan 12. sıraya yükseldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyayı şehir şehir dolaşarak yanına işadamlarını alması mobilyacılara ihracatı öğretti ve Türkiye dünya pazarından pay aldı. Bunun için Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Türkiye mobilya sektörünün bir hikâyesi var. 2 milyar 700 milyon gerçekleştirdik ama meslektaşlarım bütün sektörler içerisinde 177 ülke ile dışarıya mal satan 1. sektör olduk. Dünyanın 177 ülkesine Türk mobilyası gönderdiler… İlk 5´imizde Amerika, Fransa, Almanya, Irak, Suudi Arabistan var. Dünyanın her yerine dağıldık. İhracatçı sayımız geçen sene 13 bin 458 taneydi. Maalesef 8 bin 697 ihracatçımız sadece 1 ülkeye mal satıyor. Bu 13 bin ihracatçımızın sadece 614 firması 10 ve daha ülkeye ihracat yapıyor. En az 3 ülke olması lazım. 3 ülkeden eksik bir yere mal satıyorsanız sorun yaşayabilirsiniz. Önümüzde 2023 hedefimiz var, maçın 2. yarısındayız. Bunu kazanmamız lazım. Bunu kazanmadaki en önemli sektör mobilya sektörü olacak. 6 milyar dolara varan ihracatımızda 10 milyar dolar hedefi koyduk. İlk 3 ayda mobilya ihracat oranı yüzde 21 arttı. Bizim maçın 2. yarısını kazanmamız için 1 tane sorunumuz var. Bu sorunu herkes yakından hissediyor. Türkiye´deki Orman Genel Müdürlüğünün 2018´de 23 milyon metreküp üretimi var. Sayın Orman Bakanımızdan, Orman Genel Müdürlüğünden bunu 30 milyon metreküpe yükseltilmesini istiyoruz. Türkiye´ye yetmiyor. Bizim de suçumuz var, biz de fiyat artırıyoruz. 1 milyar 800 milyon Orman Genel Müdürlüğünün tevzii giderleri var. Bunların kesinlikle genel bütçeye aktarılması gerekiyor. Kesinlikle 10 milyar dolarla dünyanın ilk 5 ihracatçısı içerisinde olma potansiyelimiz ve imkânımız var. Bunu hep birlikte yapacağız. Türkiye mobilya sektörünün kalbi İnegöl´dür. İnegöl mobilya sektörü geliştikçe Türkiye mobilya sektörü gelişir…” dedi.

BAŞARININ ALTINDA YATAN BİRLİK VE BERABERLİKTİR

İTSO Başkanı Metin Anıl´da, “Geçtiğimiz ay İnegöl´ün ekonomik rakamlarını açıkladık. İnegöl´ün toplam dış ticareti 1 milyar 200 milyon dolar. Bu rakamla İnegöl, Türkiye 20´ncisi. Biz İnegöl olarak bu rakamlarla gurur duyuyoruz ve bu rakamların daha üst seviyelere çıkması için de mücadele veriyoruz. Bu rakamların en sevindirici tarafı 1.2 milyar dolar içerisinde ithalat 300 milyon dolar, ihracat 900 milyon dolar… Biz 600 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyoruz. Türkiye, İnegöl olmalı. Türkiye dış ticaret fazlası vermeye başladığı gibi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek. İnegöl olarak bu örneği veriyoruz ve örnek yerleşim yerlerinden biri olduğumuzu haykırıyoruz. Mobilyada Türkiye´nin başkenti olma yolunda emin adımlarla yürüyoruz. Arkadaşlarımız bu konuda özveriyle çalışıyorlar. 5 yıl önce lider sektör tekstil iken 5 yıldır liderliği mobilya aldı. Her yıl artırarak devam ediyorlar. Mobilyada ihracatımız, üretimimizi belli bir noktaya getirmeye çalışırken AR-GE, inovasyon, dünyayı daha yakından tanıma noktasında çalışmalarımızı sürdürürken bir şeyi daha unutmamalıyız. İnegöl´de sadece 1 sektöre bağlı değil başka sektörleri de geliştirerek endüstri 4.0´ı unutmadan yolumuza devam etmeliyiz. Allah yar ve yardımcımız olsun. İyi yoldayız ve hedefimize koşar adımlarla devam ediyoruz. Buradaki hazirun ve üretici arkadaşlarla devam ediyoruz… Yöneticilerimiz her konuda tam destek sağlıyorlar ve ellerini taşın altına koyuyorlar. Pazar günü İTSO seçimi yaptık. Hiçbir sorun yaşamadan akşam herkes birbirine sarılarak oradan ayrıldı. Cuma günü bir seçim daha yapacağız. O seçimden sonra da İnegöl ve Türkiye´nin menfaatleri için çalışmaya devam edeceğiz. İnegöl´ün başarısının altında yatan birlik ve beraberliktir. İnegöl´e bu yolda yürüyüşünde başarılarının devamını diliyorum.” diye konuştu.

TÜRKİYE´NİN TEK HEDEFİ İMALAT VE İHRACATTIR

BESOB Başkanı Arif Tak ise, “Mobilya doğumdan ölüme kadar herkese lazım olan bir imalattır. İnegöl bu işi çok güzel beceriyor ve kabına sığıyor. Fevkalade güzel bir noktaya gelindi. Herkes destek verdi… Hükümetimize teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkârlara çok güzel destekler verildi. 2017´de Bursa´da 9 bin küsur işyeri açıldı. Bunun karşılığında 3 bin 574 işyeri kapandı. Bu, ekonominin sağlam gittiğini gösteriyor. 2018´nin ilk 3 ayında 2 bin 884 işyeri açıldı, bin 87 işyeri kapandı. Faizler şuanda aldı başını gitti ama esnaf ve sanatkâra verilen krediler yüzde 5 faizli. Bu konu bize çok destek veriyor. Bu konudan aldığımız destekle tüm iş kollarımı rahat durumda işlerini yerine getirip ihracata yönelik çalışmalar yapıyorlar. Türkiye´nin tek hedefi imalat ve ihracattır. Birlik ve beraberlik olduğu sürece açamayacağımız kapı yoktur. Birlik ve beraberlik için en çok emek harcayanlar da esnaf ve sanatkârlardır.”  Dedi.

BU ŞEHİR ÜRETİYOR, BÜYÜYOR

Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Bu şehir üretiyor, büyüyor, gelişiyor. Hem kendi ekonomisini geliştiriyor hem de ülke hedeflerine doğrudan katkı koyuyor. Bunun istisnai bir durum olduğunu düşünüyorum. Vilayetler ölçüsünde baktığımızda İnegöl ilçe olmasına rağmen çok ciddi ekonomik veriler elde ediyor. Bunun sebeplerinin en önemlisi uyum ve birlikteliktir. İlgili STK´lar, değerli Belediye Başkanımız ve bu işe gönül veren işletmecilerimizin ortak bir masa etrafında toplanıp aynı hedefe bakıyor olmaları bu sonuçları önümüze getiriyor. Mobilyada ciddi hedeflerimiz var. İlçemizin lokomotif sektörü… Daha ileriye götürmemiz lazım. Toplantılarda sürekli olarak görüşüyoruz. Hükümetimizin de destekleri ve şehrin kendi içerisindeki koordinasyonuyla gelecekte çok daha iyi yerlere geleceğiz. Mobilyada dünyanın başkenti olmak zor ama başarılamayacak bir şey değil. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen her ne görev varsa geçmişte olduğu gibi bugün de desteği vereceğiz. Fuarımız şehrimize ve ülkemize hayırlar getirsin.” Şeklinde konuştu.

MAKSAT HÂSIL OLDU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Maksat hâsıl oldu, mobilyacılar icraatı severler. Kurucusu olmaktan onur duyduğum bu fuarımızın ilçe ve ülke ekonomisine hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

BU ALAN ARTIK KİFAYET ARZ ETMİYOR

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin´de, “Ülkemiz 60 günü aşan süredir bir operasyon içerisinde. Ülkemize Güney sınırlarımızdan sokulmak istenen terör örgütlerini ve huzurumuzu, birliğimizi bozmak, vatan topraklarını bölmek isteyenlere karşı kahraman Türk askerleri 60 günden fazla süredir operasyon yapıyorlar. Allah onların yardımcısı olsun. İnegöl olarak kendilerini destekliyoruz. Operasyon yapan bir ülke, içerisine terör sokulmak isteyen bir ülke, uzun süredir operasyon yaptığı bölgeye adalet, barış ve kalkınma götürüyor. İşgalci değiliz, emperyal bir düşüncemiz yok. Başka ülke topraklarında, birlik ve bütünlüğünde asla gözümüz yok ama bize müdahil olmak isteyenlere karşı da dimdik bir Türk adaleti ve dirayetini göstermekten kaçınmayız. Bugün, şuan itibariyle ülkemiz dev bir enerji yatırımının adımını atıyor. Nükleer enerjinin temeli atılıyor. Bunun anlamı çok büyük… Nükleer enerji… Geleceğin dünyasına şekil verecek enerji kaynağı. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali temel atma töreni nedeniyle Sayın Bakanımız bugün bu açılışa katılamadı. Güçlü bir siyaset anlayışımız ve liderlik anlayışımız var. Bunu karalamaya çalışanlara karşı da, rakamları küçük görmeye çalışanlara da arkamızda aziz ve necip Türk milleti, Türk siyasisi, Türk sanayicisi var diyecek kadar kararlıyız. 780 bin kilometre alan içerisinde yaşayan 81 milyonun başarısıdır. Siz takdir etmeseniz de dünya bankası 2018´de 4-5 nispetinde büyüyeceğimizi öngörüyor. Her gün yapısal reformlarla hem destek hem kanunlar çıkarıyoruz. 2 hafta önce Çin Mobilya fuarını ziyaret ettik. Orada çok önemli tespitlerimiz oldu. Çin´de bütün dünyanın alıcıları o fuar merkezini ziyaret ediyorlar. Bizim hem birlik hem İMOS hem MODEF çatısı altında Kuzey Afrika, Kore, Güney Afrika ve Hindistan gibi bölgelere gidip pazar araştırmaları yapıp mobilya satabileceğimizin tescilini gördük. Bütün ülkelerin ithalatçıları kendilerine yeni ürünler arıyorlardı. Hem MODEF hem İMOS başkanımızı tebrik ediyorum. Buralara ihracat yapma kabiliyetimiz var. Ülkenin önüne rakamsal hedefler koyan bir liderimiz var. 5´er yıllık kalkınma planlarıyla bugünlere geldik. 2 trilyon dolar GSMH, 25 bin dolar milli gelir, spor, sanat ve siyasette birçok hedef ortaya koyduk. 2023 hedeflerini belirledik. 2023 olmazsa 24-25´te bu rakamlara ulaşacağız. Bunun temel göstergesi burada bulunan hazirun, çalışan ve düşünen insanlarımız, mobilya fuarına yeni ürünleriyle gelen iş insanlarımızdır. Hepsini tebrik ediyorum. Mobilyada anlaşılmaz bir fiyat artışı olduğu dile getiriliyordu, bunun sebeplerini gelin birlikte bulalım, Ankara´da ne yapılması gerekiyorsa birlikte yapalım. Kime gidilecekse gidelim. KDV ile ilgili imkân sunarsanız sektörü canlı tutarız dediğinizde talebinize karşılık verdik ve piyasa canlandı. Sektör ihtiyaçlarına cevap veren bir hükümet anlayışımız var. İktidara geldiğimizde 300 milyon dolar ihracat yapan mobilya sektörü 3 milyar dolara yükseldiyse hükümetimizin istikrarı bunda önemli rol oynamıştır. Milletimizin ferasetiyle bunu yükseltmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız tüm çalışmaların yarısının desteğini hükümetten alıyoruz. Bunların artırılması için gelin beraber baskı yapalım, sektörü hak ettiği noktaya getirelim. Yeni fuar alanına ihtiyacımız var. Bu alan artık kifayet arz etmiyor. Daha konforlu, lüks alana ihtiyacımız varsa hep beraber daha kararlı bir şekilde çalışalım. İnşallah Türkiye´yi büyütmeye devam ettiğimiz gibi mobilya sektörü de bundan faydalanacak. Bir hayalin peşinde koşmak ve o hayale sahip olmak çok önemli. O hayallerden biri de kongre fuar merkezidir. Büyükşehir destekleyecekse o desteklesin İnegöl destekleyecekse o desteklesin BEBKA destekleyecekse daha çok elini taşın altına koysun. Toplu atan yürekler olarak sindirilmeyecek şekilde bir tutum ortaya koymalıyız. Kazanamayacağımız hiçbir şey yok.” dedi.

GÜCE SAHİBİZ

Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü; “İnegöl mobilya sektörünün gelişmesi için yeni tasarımlara ihtiyacımız var. Bunu kurgulayacak altyapıyı cumhurbaşkanımızın desteğiyle açıklayacağız. Yeni ve güzel şeyler olarak. Bizim içimiz müjdeler vermek, ufuklar açmak, hayal kuracak bir zemin hazırlamaktır. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti hükümetleri önderliğinde bunu yapacak güce sahibiz. Fuarımız helal kazançlar getirsin, katılan tüm firmalara başarılar diliyorum. Bu mobilyaların üretilmesinde, Türkiye´nin en ücra noktalarına taşınmasında emeği geçen lojistikçilere ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”.

KARDEŞ OLALIM

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun´da, “Çok heyecanlıyız. Lütfü Elvan Bakanımız bu fuarı çok önemsemişti ancak bugün Cumhurbaşkanımızla birlikte özel programlarından dolayı gelemediler. Sizlere selam ve saygılarını gönderdiler. En kısa zamanda İnegöl mobilya esnaflarımızla birlikte olacaklarını belirttiler. Bursa´da güzel şeyler oluyor ve olmaya devam edecek. Bugün İnegöl´de çok özel bir konuyu, mobilyayı tartışıyoruz.  Beşikten mezara kadar mobilya insan hayatında bulunuyor. Bu sektördeki ticari sıkıntıları, sektörün dünden bugüne kadar olan gelişimini çok güzel izah ettiler. 39´uncusu yapılan fuar çalışmasının inşallah niceleri yapılır. Ekonomimizin geldiği nokta belli, en iyi dünya ülkelerinden biri olduk. Bu gelişmeyi sağlayan sektörler arasında mobilyanın payı çok büyük. İstihdamın sağlanmasında, Türkiye´nin dünyanın dört bir yanında tanıtılmasında mobilyacıların büyük payı var. Mobilyanın başkenti olan İnegöl´de olmak bizim için büyük bir onur. Ben Bingöllüyüm. Bingöl de İnegöl´e aşağı yukarı benziyor. Bu benzerliği bir kardeşliğe dönüştürelim. Bingöl´den mobilyacı esnaf kardeşlerimiz de buradalar. Mobilya sanayicilerimizi Bingöl´e davet ediyoruz. Kalkınma Bakanlığı olarak 11. Kalkınma Planında bu sektörün eksiklerini tartışıyoruz. Sektörün sıkıntılarının giderilmesine yönelik neler yapılabilir konusunda görüşmelerimiz sürecek. Hükümet nezdinde Bakanlıklar olarak bu konuyu masaya yatırıyoruz ve çalışmalarımız sürüyor. Hükümetimizin esnaf ve sanayicimize desteği var. Esnafımız her zaman yapılanı değil yapılmayanı istiyor, hak veriyoruz. Hükümetimizin işi bu. Doğru teşhis koyup iyiye ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Tüm kalkınma planlarının el alınmasında talimatlar veriliyor. Burada aldığımız notları da Bakanımıza ileteceğim. Fuarımızın dünyada hak ettiği şekilde tanıtılması için daha iyi kongre ve fuar merkezlerine ihtiyaç var. Konuşmaktan ziyade iş yapmak lazım. Bu fuarın İnegöl´e yetmediğini görüyoruz. Her gün gelişen sektörümüz esnafı için burada yeni bir fuar çalışması var. Bakanımız da sizlerle bu konuyu masaya yatırmak için burada olacaktı. 15 milyon gibi bir bütçeyi hazırlamış bulunmaktayız. Bütün taraflar taşın altına elimiz koymak suretiyle bu ihtiyacı gidereceğiz. İnşallah bunu en kısa zamanda tamamlayacağız ve esnafımızın hizmetine sunacağız. Emeği olan tüm işçilerimize, tasarımı olan mühendislerimize, dünyanın dört bir tarafında tanıtan işadamlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Coşkun´a plaket takdimi yapıldı. Kurdele kesilerek açılışı yapılan fuardaki stantlar tek tek gezilerek, mobilyacılara hayırlı kazançlar dilediler.

Editör: TE Bilişim