Sanayi şehri İnegöl’de yaşanan işçi bulamama sorunu had safhaya ulaştı. İnegöl’de 2 bine yakın işletme gerek ara eleman, gerekse de kalifiye eleman ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Onlarca mobilya firması, çareyi çevre il ve ilçelerde aramaya başladı. Daha önce Bursa’ya işçi yollayan İnegöl, bu kez işçi transferine başladı. Cazip teklifler sunulan ilanlarla İnegöl’e işçi getirmeye çalışan firmalar, Bursa merkez ve ilçelerine servis hizmeti de vermeye başladı.
Sunta, MDF, Sünger ve Camda yaşana tedarik sorunuyla boğuşan İnegöllü mobilya firmaları son yıllarda en büyük sıkıntıyı ise kalifiye ve ara eleman noktasında yaşıyor. Suriyeli vatandaşların sanayide istihdam edilmesiyle kısmen 2020 yılına kadar fazla hissedilmeyen bu sorun, yeni fabrikaların art arda açılması ve üretimlerin artması nedeniyle yeniden baş gösterdi.
UMUDU KADINLARA BAĞLADILAR
Pandemi sonrası mobilya sanayisinde yaşanan canlılık sonrası 2 bine yakın işletme personel duyurusuna çıkmaya başladı. Hemen hemen her işletme faaliyet gösterdiği firmalarının kapı ve camlarına ilan astı. Yine yerel gazete, radyo ve sosyal medya hesapları işçi ilanlarıyla dolmaya başladı. Çözüm arayan sanayiciler ilk hamleyi ev hanımlarını sektöre çekmekle buldu. MÜSİAD ev hanımlarına yönelik açtığı kurslarla sanayinin ihtiyacı olan ara eleman sorununa çözüm aramaya başladı.
DUDAK UÇUKLATAN RAKAMLAR
İşçi ihtiyacının her zamankinden fazla hissedildiği ilçede zor durumda kalmamak için tüm kozlarını oynayan firmalar, önceliği mevcut personelini kaybetmemeye verdi. Önce haftalık çalışma günlerini 6’dan 5’e düşüren firmalar, asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu bir zamanda en düşük işçi ücretini 3 bin 500 TL’ye yükseltti.
Özellikle koltuk üretiminde parça başı uygulaması büyük işletmelere de sıçradı. Usta parça başıcılar 20 bin TL’ye yakın aylık gelirler elde etmeye başladı.
Mobilyada yaşanan hareketlilik ve yüksek maaş uygulamaları nedeniyle daha önce fabrikalarda çalışan işçiler, rotayı sanayiye kırmaya başladı. Bu kez de devreye büyük işletmeler girdi. Sosyal hakları güçlendiren OSB’deki fabrikalar, baş döndürücü teklifler sunmaya başladı. Sosyal hakları arttıran fabrikalar, 4 maaşa varan ikramiye kozlarını ortaya koydular.
Bu gelişmeler İnegöl’de büyük bir krize neden olmaya başladı. Firmalar arası yaşanan ücret artırımı yarışı maliyetlerin şişmesine ve üretimdeki ürünlerin satışında rekabet sorunlarının da çıkmasına sebep oldu.
İŞÇİ TRANSFERİ BAŞLADI
İşçi bulmakta zorlanan işletmeler, bu kez rotayı çevre il ve ilçelere kırdı. 2020 yılının başına kadar Yenişehir’den işçi taşıyan İnegöl, yaşanan açığı bu yılın başından itibaren ise yakın ilçeler olan Gürsu ve Kestel’den kapatmaya çalışıyor. Daha fazla insan getirmek için kolları sıvayan işletmeler, gerek gazeteler gerekse de sosyal medya sayfalarından duyuruya çıktı. Daha önce sadece birkaç firmanın sağladığı servis hizmeti bugünlerde ise 10 katını aşmış oldu.

Editör: TE Bilişim