Bursa genelinde 11 ilçeyi kapsayan katı yakıt yakma yasağı resmen yürürlüğe girdi. İnegöl’de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle daha önce ertelenen yasağın bu kez uygulanmasına karar verildi. İl Mahalli Çevre Kurulu’nun kararını  İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ açıkladı.

06 Eylül 2019 tarih ve 90 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı 1. maddesinde; İnegöl, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir ilçelerinin doğalgaz isale hattının ulaştığı bölgelerdeki ev ve işyerlerinde (kamu binaları, lojmanları, hastane ve okullarda dâhil olmak üzere) ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıt (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji kaynakları vb.) kullanımına geçilmesine ve geçişlerde, doğalgaz isale hattı geçmiş ancak ev ve iş yerlerinde henüz iç tesisat döşenmemiş yerlerde 01 Kasım 2020 tarihine kadar iç tesisat döşenerek doğalgaz kullanımına başlamasına karar verilmişti.

İnegöl İş Dünyası Platformu’nun girişimleri neticesinde pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklar da göz önüne alınarak bu süre 01 Haziran 2021 tarihine uzatılmıştı.

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ yazılı bir açıklama yaparak uzatılan yasağın bu kez uygulamaya sokulduğunu duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada ; Evlerde, işyerlerinde ve sanayide temiz enerjiye geçiş kapsamında: İnegöl bölgesinde doğalgaz bulunan tüm ev, işyerleri ve sanayi işletmelerinde, katı (odun, kömür, talaş, prina vb.) ve sıvı yakıt kullanımı yasaklanmıştır. Bölgesinden doğalgaz isale hattı geçen ev, işyerleri ve sanayi işletmelerinde doğalgaz kullanımına 01 Haziran 2021 tarihinden itibaren geçilmiştir. 06Eylül  2019 tarihinden sonra bölgesinden doğalgaz isale hattı geçecek olan ev, işyerleri ve sanayi işletmelerinde, isale hattı geçtikten sonra iç tesisatını 1 yıl içerisinde döşeterek doğalgaz kullanımına geçmesi gerekmektedir. Üretim proseslerinde kullanılan katı (kömür, odun, talaş, prina vb.) ve sıvı yakıtlı yakma tesislerinin alternatif temiz yakıta (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji vb.) geçişi 01 Ocak .2022 tarihine kadar tamamlanacaktır.” Denildi.

Yazılı açıklama da isnisnai durumlar hakkında da bilgi veren Uğurdağ, “ İşletmesinde akışkan yataklı yakma sistemi bulunan tesisler, kazanın ekspertiz raporu ile belirlenen ekonomik ömrünün sonuna kadar kullanımına devam edebileceklerdir.  Isınma sistemi ile üretimde kullanılan yakma sistemi komplike ise 01 Şubat .2022 tarihine kadar temiz yakıta geçilmesi gerekmektedir. Üyelerimizin herhangi bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalmamaları hususunda önemle hatırlatıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim