Bursa’nın hava kalitesini olumsuz yönde etkileyen tekstil fabrikalarındaki 5 bin bacaya ‘yağ buharı’ sınırı geldi. Daha önce 600 miligram metreküpe kadar havaya yağ buharı bırakan bu bacalar için sınır değer artık 15 miligram metreküp. Bu karara uymayan işletmelere ise 193 bin lira para cezası uygulanacak.

Hava kirliliğiyle mücadele eden Valilik, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yapılan İl Mahalli Çevre Kurulu (İMÇK) toplantısında, sanayiye ‘yağ buharı’ sınırı geldi. Buna göre tekstil sektöründe bacadan yağ buhar atımı için sınır değer, 15 miligram metreküp olarak belirlendi. Karar, filtresi kurulu olan tesislerde 31 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olacak. Yapılan denetimlerde filtre kurulumlarını gerçekleştirmeyen, sınır değerleri sağlamayan işletmelere 193 bin 135 TL para cezası uygulanacak. Tekstil sektöründe filtre kurulumları ile ilgili alınan kararları önemsediklerini kaydeden Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten, bu kararların halk ve çevre sağlığının korunmasında etkili olacağını söyledi. Bursa’ da hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için kesinlikle kirleticilerin atmosfere deşarj edilmeden önce kontrol altına alınması gerektiğini belirten Yürüten, yağ buharının da Bursa atmosferine önemli bir hava kirliliği yükü getirdiğinin altını çizdi.

AKREDİTE LABORATUVARLARDAN ÖLÇÜLECEK

Daha önceki İMÇK’da, tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve ısı yayarak emisyon çıkışı sağlayan makine bacalarından havaya atılan yağ buharı kirletici emisyonlarının filtrelerden geçirilmesinin karara bağlandığını hatırlatan Yürüten, “4 Kasım 2021 tarihli İMÇK’da ise bacadan yağ buharı atımı için sınır değer 15 miligram metreküp olarak belirlendi. Filtresi kurulu olan tesislerde ise 31 Mayıs 2022 tarihine kadar 50 miligram metreküp, bu tarihten sonra sınır değer 15 miligram metreküp olacak. Yani tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin bacasından akredite laboratuvarlar tarafından yapılan ölçüm sonucunda yağ buharı değeri 15 miligram metreküpün üzerinde çıkması halinde proseslerine göre seçecekleri en verimli filtre sisteminin kurulması zorunlu” diye konuştu.

DEĞER 40 KAT DÜŞECEK

Yürüten, “Bursa’ da e-izin sisteminde kayıtlı olan yaklaşık 200 işletme, kayıt dışı ise yaklaşık 200 işletme olduğunu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla 5 bin adet bacadan bahsediyoruz. Bursa’da her gün tonlarca yağ buharı emisyonu atmosfere deşarj ediliyor. Yapılan çalışmalarda bazı bacalarda 500-600 miligram metreküp yağ buharı kirletici emisyon konsantrasyonu tespit edilmiştir. 15 miligram metreküp sınır değerinin sağlanması Bursa için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI

Yetkililerin bu noktada gerekli denetim ve kontrolleri sıklaştırması gerektiğini söyleyen Sevim Yürüten, yapılacak denetimlerde filtrelerin çalışma durumları ve yapılacak ani yağ buharı ölçümleri ile gerekli kontrollerin sağlanmasının şart olduğunu ifade etti. Yürüten, “Filtre kurulumlarını gerçekleştirmeyen, sınır değerleri sağlamayan işletmelere İMÇK kararı ve Çevre Kanunu kapsamında gerekli idari para cezaları uygulanacak. Çevre Kanunu “Cezai Hükümler” 20. Maddesine göre 193 bin 135 TL idari para cezası verilir, denmektedir” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Özellikle tekstil sektöründe bacadan havaya atılan yağ buharı kirletici emisyonları için filtre sistemlerinin kurulmasının Bursa’nın hava kalitesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını söyleyen Yürüten, “Dolayısıyla bu alınan kararlarla zorunlu hale gelen filtre kurulumları ilimizin hava kalitesine kesinlikle olumlu yönde etki edecektir. Çünkü söz konusu yağların içinde insan sağlığına etki edecek bir çok kirletici bulunuyor. Tekstil filtreleri konusunda ülkemizde bir ilk olan Bursa’ da yapılan bu çalışmaları, alınan kararları hava kirliliği ile mücadele açısından önemsiyoruz ve destekliyoruz. Ancak ulusal mevzuatımızda yağ buharı için sınır değer bulunmuyor. Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak mevzuatta sınır değer olması gerektiğini belirtmiştik. Bu konu en kısa zamanda ulusal mevzuatımızda da yer bulmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim