25-30 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi ile CNR Expo Fuar Merkezinde eş zamanlı olarak düzenlenecek olan İstanbul Mobilya Fuarının açılışı yapıldı. Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük fuarında; ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri olmak üzer 80’den fazla ülkenin 3 milyar dolarlık bağlantı yapması bekleniyor.

2 yıl aradan sonra mobilya sektörü, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük fuarında bir araya geldi. 825’den fazla firma ve 3 bin markanın katıldığı IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarının açılışı düzenlenen programla yapıldı.

İnegöl protokolünün de yer aldığı açılışta konuşan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, yurt dışından gelen yoğun talep sebebiyle fuarın eş zamanlı olarak iki farklı merkezde düzenlendiğini söyledi.

Bunun bir ilk olduğunu dile getiren Güleç “IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı dünyanın en büyük üçüncü, Türkiye’nin en büyük mobilya fuarı. En son 2020 yılında yapmıştık. Pandemi sebebiyle 2021 yılında yapamadık. Rakiplerimiz ise önümüzdeki yıla kadar kapalı. Bunu fırsata çevirdik. Fuara ulusal ve uluslararası 825’den fazla firma ve üç bin marka katılıyor. Ayrıca 170 ülkeden 15 bin üzerinde iş insanı, toplamda 100 bin üzerinde sektör temsilcisinin alım için fuara gelmesini bekliyoruz. Özellikle ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika gibi ülkelerden alım grupları ile 3 milyar dolarlık iş bağlantısı yapılmasını öngörüyoruz. Hedefimiz dünya pazarından aldığımız yüzde 2,2’lik payı yüzde 5’e çıkarmak. Fuar bu hedefe ulaşılmasında büyük katkı sağlayacak”  diye konuştu.

Başkan Güleç şöyle devam etti; “Fuar; Türk mobilyacılarının, tasarım, teknoloji, kalite ve termin sürelerindeki başarısını göstermek için de çok iyi bir fırsat olacak. Fuarda yapılacak iş birlikleri ve küresel anlaşmalarla birlikte ihracat rakamlarımızda artış gösterecek. Bu fuar özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve mobilyada güçlü olan ülkelerin pastasından pay almamızı hızlandıracak.”

İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına video konferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarın bu yıl iki ayrı alanda gerçekleştirilen ilk fuar olarak kayıtlara geçeceğini, hem katılımcı sayısı hem de icra edildiği alan bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük fuarı olacağını dile getirdi.

Fuarda 800’ün üzerinde yerli ve yabancı firmanın 3 binin üzerinde markasının sergileneceğini ifade eden Varank, “Almanya’da iptal edilen, İtalya’da da sönük geçen fuarların ardından İstanbul Mobilya Fuarı’nın Türkiye’de büyük bir ilgiye sahne olması bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor.” diye konuştu.

Sektörün yüksek kaliteli tasarım ve üretim kabiliyetleriyle hedeflere ulaşması noktasında şüphesinin olmadığını aktaran Varank, “Yeter ki ülkemizin dört bir tarafındaki üreticilerimizle birlikte, inanarak ve çalışarak yolumuza devam edelim. İnegöl, Kaynarca, Torbalı Mobilya İhtisas OSB’leri neredeyse tam doluluk oranlarını yakalamış durumda. Mobilyacılarımız heyecanlı, biz onlardan daha heyecanlıyız” dedi.

Sanayicilere de seslenen Bakan Varank, “Fuar destekleri de dahil hangi desteğe ihtiyaç duyuyorsanız biz emrinizdeyiz. Bakanlık olarak firmaların kendi bünyesinde kurduğu Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine büyük muafiyetler veriyor, ciddi avantajlar sağlıyoruz. Mobilya sektöründeki 30 Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sağladığımız destek tutarı 254 milyon lirayı buldu.” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle fuarın açılışı gerçekleştirildi. Ziyaretçiler, İstanbul Fuar Merkezinde modern-modüler, yatak-baza, bahçe mobilyaları, ofis-okul mobilyaları, aksesuar ve kumaş kategorilerinde, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde ise modern-modüler mobilyalar, lüks mobilyalar ve çocuk genç odası mobilyaları kategorilerinde binlerce ürün çeşidini inceleme fırsatı bulacak.

Editör: TE Bilişim