Bugün sizlere günümüz dünyasının vizyoner belediyeciliğini, İnegöl’ümüze uyarlayarak anlatmaya çalışacağım.

Sürekli beklentilerin güncellendiği (update) Türkiye’de, belediyelerin yeni dünya düzenine adaptasyonu maalesef iyi değil.

Özellikle İnegöl nazarında bazı değerlendirmelerde bulunmaya çalışacağım.

İnegöl güçlü bir sanayi şehri.

İş’de var, para da…

Aradığınız vizyonsa müthiş başarılara imza atan genç müteşebbisler var. Eğer aradığınız bu kriterler değil de cesaretse, en çok bizde var.

“İyi güzel de kardeşim, bunlar varda İnegöl yapısı itibariyle bundan daha fazla gelişebilir mi” diye de soramayacağınıza göre…

Hadi şimdi gelelim tespitlerimize…

Öncelikle şunun iyi bilinmesi lazım; Günümüzde belediyelerin para sorunu varsa, vizyon sorunu da vardır. Doğru yönetilen her bütçe büyük, kötü yönetilen her bütçe küçüktür.

Günümüz dünyasında küçük düşünenler maalesef dar bir alanda sıkışmaya mahkum kalırlar. Eğer Belediye Başkanının etrafındaki en akıllı kişi kendisiyse zaten hata en başta yapılıyor demektir.

Yeni nesil belediyecilikte öne çıkan bir özellik “hız”dır. Tespitlerin doğru yapılması kadar da, tespit edilen sorunların hızlı çözüme kavuşturulması önemlidir.

Yine bu dönemin en popüler hizmet kalemi turizm ve sosyal donatı alanlarıdır.

İnegöl’ümüz de maalesef son 5 yıldır vatandaşlarımızın vakitlerini geçirebileceği yeni mesire ve eğlence alanları yapılmamıştır. Son 20 yılda İnegöl’ümüzde Hikmet Şahin Kültür Parkı, Yenice Mesire alanı, revize edilen Cerrah Parkı ve son olarak yapılan Botanik Parkın dışında vatandaşlarımızın vakitlerini geçirebilecek düzenli ve aktivitelere uygun bir yer bulunmamaktadır.

Yine böylesine doğa zengini bir İnegöl’ün mutlaka turizm açısından değeri ortaya konulmalı ve acilen çalışmalar yapılmalıdır.

Yine belediyelerimizin günümüz teknolojisiyle entegrasyonu da oldukça önemli hale gelmiştir. Akıllı şehir projeleri, akıllı duraklar, akıllı halk otobüsleri, akıllı işyerleri, akıllı sokak ve cadde projeleri geliştirilmelidir.

Yeni nesil belediyeciliğinde şehrin dokusuna uygun çalışmalarda öne çıkmaktadır. Özellikle yıllardır dile getirdiğimiz birçok öneri şehri yöneten büyüklerimize de bizzat sunulmuştur.

Özellikle İnegöl’de mobilya algısına katkı yapmak amacıyla, mobilyayı anımsatacak çocuk parkları, otobüs durakları vb. çalışmalar yapılmalı. Karayolu üzerinde bulunan başta Mezit tünelinin giriş ve çıkışlarının buna göre tasarlanması, OSB, Avarlar ve Yenice kavşaklarının görselliğinin de yine bu çalışmalarla desteklenmesi, şehir içinde yer alan alt geçitlerinde yine bu kapsamda değerlendirilmesi güzel bir başlangıç olabilir.

Bana göre yeni nesil belediyecilikte belediye başkanlarının vizyonu bütçesinden büyük olmalıdır. Belediye bütçeleriyle değil, belediye başkanının vizyonu ile gerçekleşir.

İnegöl’de sektörel bazlı çalıştaylarla, iş dünyasının önünü açacak ciddi bir yol haritası çizilmelidir. Özellikle şehrin içinde kalan ve hava kirliliğine neden olan küçük işletmelerin farkı bir lokasyona taşınma sürecinin gündeme alınması gerekmektedir.

Pazartesi pazaryeri civarında işyerleri ile Alanyurt yolu üzerinde yer alan Metal Sanayisinin düzenli bir sanayi yapılarak taşınması gerekmektedir. Yine hurdacılar sitesinin şehrin uzak bir noktasına götürülmesi doğru bir karar olacaktır.

Yeni Nesil Belediyeciliğin en önemli özelliklerinden biri cesaret ve inisiyatiftir.

Bu nedenle İnegöl’ün geleceği için şu an ciddi adımlar atma vaktidir. Bütçelerin değil, vizyonun konuşulduğu adımlar istiyoruz.

Yeni nesil belediyecilikte şehri yönetenlerden, topun sürekli orta sahada dolandırmalarını değil, gol atmalarını bekliyoruz.

Daha öncede çok kez dile getirdim, İnegöl’de yapılmış en büyük projelerin başında Mobiliyum geliyor. İMOTİM ve yakın zamanda açılacak olan yeni mobilya çarşıda ciddi yatırımlar arasında. Ve bunları bir belediye yapmadı. İş dünyası kazandırdı. Belediyelerin yaptığı hizmetler öyle büyük olmalı ki, iş dünyası bile hızına yetişememeli. Ancak belediyemiz maalesef çok geride kalıyor.

Belediye “Error” vermeden, değişim önce kendi içinden başlamalıdır. Öncelikle vizyon ve liyakat sahibi insanlar sorumluluk ve yetkilerle donatılmalıdır.

Belediyenin beyaz yakalıları sadece emir erleri değil, fikir üreten, proje üreten ve düşünen insanlar olmalı ve belediye başkanlarına katkı vermelidir. Her birimin başında işinin en iyileri olmalı, yoksa yurdun her neresinde varsa gerekirse getirilmelidir.

Yeni nesil belediyecilik küçük ve parasız işleri iyi pazarlayarak millete satmakla olmaz. Yeni nesil belediyecilik işçisiyle uğraşan, içtiği suyun bile hesabını yaparak olmaz.

İnegöl Belediye’mizinde önce kendini güncellemesini (update) sonrada vizyoner projelerini yükleyerek (loading) yeni nesil belediyeciliğine adapte olmasını umuyorum.

Saygılarımla…