Türkiye'de, ilk diş hekimliği okulunun kurulduğu gün kutlanmaya başlanan Diş Hekimleri Günü, daha sonraları Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası kapsamında kutlanmaya başlanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunda 1908 öncesi 'diş' ile ilgili eğitim kurumu yoktu.Dişçilik işlemleri yapan esnaflara (özellikle berberler) 1840 yılından itibaren Tıbbiye Mektebinde beceri sınavı ile 'diş çekme ruhsatı', Tıbbiye Mektebinde tıp, eczacı ve cerrah sınıfları arasından,cerrah sınıfından mezun olanlara dişçilik belgesi, dişçi yanında çalışan çıraklara da ''dişçilik icazetnamesi'' verilmekteydi. Sıhhıyeyi Umumiye Reisi Besim Ömer Paşa 1910 tarihinde dişçilerin bu belgelerle, tıbbiye mezunu olmasalar da ülkenin her yerinde dişçilik sanatını yapmaya ''yetkili'' olduklarını açıklamıştı.

22 Kasım 1908, Tıbbiye'de Muallimler Meclisinde ''Dişçi Mektebi'' kurulması için müzakerelerin başladığı tarihtir. Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Okulu 22 Kasım 1908 tarihinde kurulmuş ve 1909 yılında fiilen eğitime başlamıştır. 
Modern diş hekimliğine ise 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Tebabeti Mektebi kurulması ile başladı ve daha sonra yıllar içinde açılacak diş hekimliği fakültelerinden her geçen gün daha donanımlı diş hekimleri mezun olmaya başlamıştır.

Ağız ve diş sağlığı bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı korunmadığında birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Tüm sağlık konularında olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklarda da tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verecek çalışmalar üzerine yoğunlaşmak çok önem arz etmektedir. 

En basit olarak örnek verecek olursak, dişlerin köklerinde iltihaplanma olur ve yıllarca kalırsa, vücudun çok önemli organlarında çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Diyabetli hastaların mutlaka ağız sağlığında problem vardır. Kanserle ağız sağlığının da çok önemli ilişkisi var. Kanserli hastalarda ya kemoterapi ya da radyoterapi uygulanır. Ama bundan önce ağız sağlıklarının mutlaka düzeltilmesi gerekir; çünkü o tedavi sırasında ağız sağlığı tedavisi yapılamaz. Yani kısacası evet tıp bilimi diş hekimliğinden daha geniş bir alana hitap etmektedir. Ancak tıbbi rahatsızlıkları daha az seviyelere çekmek için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir.

Bu vesile ile bütün diş hekimi meslektaşlarımın diş hekimliği gününü kutlar başarılı ve hayırlı çalışmalar dilerim...