Obezitenin ilişkisinin olmadığı hastalık sorunu neredeyse yok desek yeridir. Ancak uzmanlara göre pek bilinmeyen ya da önemsenmeyen etkisi ile dişlerin ve obezitenin de ilişkisi var. Eksik diş obezite ile birlikte görülen bir sorun olabilirken, tam tersi eksik dişler obezite sorunundan sonra da görülebiliyor. Peki diş ve ağız sağlığı ile obezite birbirini nasıl tetikliyor?
Eksik dişler obezitenin, obezite diş eti hastalıklarının nedeni
Obezite sorunu olan kişilerde diş eti hastalıklarının daha sık görüldüğü, özellikle de bu durumun çocukları etkiliyor olduğu bilimsel verilerle kanıtlanan bir gerçek. Ancak dişlerde eksilme de uzmanlara göre obeziteye neden olan bir sorun. Çünkü eksik diş sorununa bağlı olarak taze meyve sebze ya da protein kaynağı et tüketmekten kaçınan ve bunun yerine beyaz ekmek gibi daha yumuşak besinler tüketenler, sonucunda fazla kilo sorunu ile de karşı karşıya kalıyor.
Ayrıca yumuşak besinler yiyen kişiler ağız içindeki dokunma duyusunu algılayan reseptörleri uyaramadığı için daha geç doygunluk hissine erişiyor ve ne ölçüde yediğini tam olarak kontrol edemiyor, bu da obeziteyi tetikliyor. Yetişkinler bu sorunu erken tespit ederek tedaviye yönelebilse de çocuklar çürük ağrısını umursamadan yanlış beslenme eğilimine devam edebiliyor.
Yiyecekleri yeterince öğütemediği için çiğnemeden yutan ya da büyük lokmaları direkt yiyen kişiler için de obezite tehlikesi oluşuyor ve dişlerin önemi bir kez daha vurgulanmış oluyor.
Ağız ve diş sağlığını küçük bir alanın doğru çalışması olarak tanımlamak oldukça yanlış bir düşünce, çünkü vücut genelinin sağlığında büyük etkiye sahip olan ağız sağlığı ve dişler, kaybı anında mutlaka telafi edilmesi gereken bir öneme sahiptir.Stresin obezite ile olan ilişkisi, ağız sağlığı ile de ilişkilendiriliyor. Stresli bireylerin obeziteye olan meyili, yağ içerikli besinlerin daha çok tüketilmesine yol açıyor, bu durum da diş eti hastalıklarını tetikleyen mekanizmaları çalıştırıyor. Sonuçta ağzımız da vücudun geneli ile ilişkisi olan bir alan olarak beslenme düzenimizden kendi payına düşen fayda ya da zararları almış oluyor.