Ağız içerisindeki kötü koku çeşitli hastalıklar ile ilişkili olmasına rağmen, en yaygın nedeni kötü ve yetersiz ağız hijyenidir. Bu durum eğer kontrol altına alınamazsa kişide önemli psikolojik sıkıntıya neden olabilmektedir. Dolayısıyla öncelikle kötü kokunun kaynağı bulunmalı ve çıkan sonuca göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

AĞIZ KOKUSUNUN OLASI NEDENLERİ
Kötü nefesin potansiyel nedenleri şunlardır:
*Ağız kuruluğu: Tükürük, ağızları doğal olarak temizler. Ağız kuruluğu gibi spesifik bir hastalığa bağlı olarak koku oluşabilir.

*Tütün ürünleri: Tütün ürünleri ağız kokusuna neden olurlar. Ek olarak, diş eti hastalığı olasılığını da artırır ve bu da kötü nefese neden olabilir.

*Gıda artığı: Dişlere yapışan gıda partiküllerinin parçalanması kokulara neden olabilir. Soğan ve sarımsak gibi bazı yiyecekler de kötü nefese neden olabilir.

*Yetersiz Diş hijyeni: Fırçalama düzenli değilse, plak adı verilen bir bakteri tabakası oluşur. Bu plak diş etlerini tahriş edebilir ve dişler ve periodontitis adı verilen diş etleri arasında iltihaba neden olabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen protezler, ağız kokusuna neden olan bakterileri de barındırabilir.

*İlaçlar: Bazı ilaçlar tükürüğü azaltabilir ve bu nedenle ağız kokusunu arttırabilir. Örnek olarak; angina (kalbe yetersiz kan ve oksijen gelmesiyle ortaya çıkan göğüs ağrısı) tedavisinde kullanılan nitratlar, bazı kemoterapi kimyasalları ve fenotiyazinler gibi bazı sakinleştiriciler yer alır. Büyük dozlarda vitamin takviyesi alan kişiler de kötü nefese yatkın olabilirler.

*Ağız, burun ve boğaz koşulları: Bazen, boğazın arka tarafındaki bademcikler üzerinde küçük, bakteri kaplı taşlar oluşabilir ve koku üretir. Ayrıca, burun, boğaz veya sinüslerde enfeksiyon veya iltihaplanma, ağız kokusuna neden olabilir.

*Çeşitli hastalıklar: Bazı kanserler, karaciğer yetmezliği ve diğer metabolik hastalıklar, ürettikleri kimyasalların spesifik karışımları nedeniyle ağız kokusuna neden olabilirler. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) mide asitleri sürekli reflü nedeniyle kötü nefese neden olabilir

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
– Ağız kokusunu azaltmak için en iyi yöntem iyi ağız hijyenidir. Bu, olası dişeti hastalığını önlemede faydalıdır.
– İnsanların yılda iki kez diş kontrolü ve temizliği için diş hekimine gitmeleri tavsiye edilir.
– Diş hekimi, antibakteriyel özellikli bir diş macunu veya gargara önerebilir.