15-22 Mart 2017 tarihlerinde açık kalacak olan İNESMEK İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları Çerçevesinde düzenlenen “Ahşap Yakma Kursu” bayan öğrencilerinin sergisini eşim ile birlikte ziyaret ettim. Kursun özelinde kursiyerlerimizin iki bayan öğretmen nezaretinde bir aylık bir kurs süresinde gelebildikleri seviyeyi görünce bir yıl ya da daha fazla bir süre sonunda neler yapabileceklerini düşünüp keyiflenmemek mümkün değil. Değerli öğretmen ve öğrencilerine saygılar sunuyorum. Siz değerli okuyucularımıza da sergiyi görmenizi tavsiye ediyorum.

İnegöl´ümüzün ismi ahşap ve gıda ile yan yana gelince büyük düşünmekten hiç korkmam. Çünkü her iki konuda da İnegöl´ümüzün sahip olduğu donanımın o konuyu endüstriyel bir bakış açısı ile çok ilerilere götürebileceğini düşünürüm. Ahşap  yakma sanatını da hep o gözle gördüm. Küçük hediyelik eşyalarda, Erzincan işi bakır işlemelerinde olduğu gibi; portre, duvar saati ve duvar süslerinde, ahşap plaket kutularında, mobilya aksesuarlarında ve bunun gibi bir çok konuda ahşap yakma sanatının kullanılabileceğine ve bunun birçok İnegöllüye yeni bir gelir kapısı olabileceğine inanıyorum. Bir süre öncesine kadar yalnızca kahverengi olarak yapılmakta olan eserlerin, eşyanın yapısına uygun boya kullanılarak renklendirildiğinde de çok sevimli bir şekle büründüğünü sergide gördüm.

Hobi olarak da düşünüldüğünde gerçekten muhteşem bir uğraşıdır. Düşünün ellerinizle yaptığınız yazı, resim ve portreleri dostlarınıza hediye ettiğinizi ya da dostlarınızdan böyle bir hediye aldığınızı. Sanırım kendimizi çok önemli hissederiz. İşin endüstriyel boyutunun değerlendirilmesini işadamlarımız,  mobilyacı ustalarımız ve tasarımcılarımıza  bırakıyorum.
Hobi olarak düşünecekler için biraz tanıtım yapalım. Youtube ortamında gerçekten iyi tanıtan kasetler mevcut; önerebilirim. Tarihçesi; Osmanlı döneminde geleneksel hat sanatımızda şiş, bız, demir çubuk gibi parçaların ocak ve mangallarda ısıtılıp ahşabın işlenmesi şeklinde yapılıyordu. Tanımına gelince: “Bir proje resmin, ahşap üzerine transfer edilerek gölgelendirme tekniğine dayalı olarak yakılan ahşap süslemedir”. İhtiyaç  duyulan malzemeler: Tasarım proje veya resim, ahşap levha, yakma makinesi, boya sayılabilir. Görüldüğü gibi çok da karmaşık olmadan her yaşta kadın ve erkeğin yapabileceği bir hobi olarak da düşünülebilir. Yapan insanların ifadelerinden anladığımız kadarıyla sevimli ve dinlendirici bir uğraşı olduğu anlaşılmaktadır.  Saygılar sunuyorum.