1999 Depremi sonrası ülke genelinde iktidarından muhalefetine herkesin ortak noktada buluştuğu konuların başında kentsel dönüşüm geliyordu. İktidar, özellikle eğitim yuvaları ve kamu binalarında bu değişime öncülük etmiş, belediyeleri de bu konuda teşvik etmişti.

Bizlerde İnegöl’de o günden bu yana radikal kararların alınarak uygulamaya sokulmasını bekledik. Özellikle depremde zarar görecek metruk binalar ve hasarlı yapılar aslında biz farkında olmadan kentsel dönüşümle yenilendi. Bu konuda müteahhitler kat karşılığında İnegöl’de bir çok müstakil ya da eski binaları yenilediler. Belediyemizde yeni otoparklar oluşturmak için yaptığı bazı kamulaştırma çalışmalarıyla yıkılması muhtemel on’larca binayı ortadan kaldırdı.

Öğrendiğim kadarıyla ada halinde kentsel dönüşüm çalışmaları ise yakında başlayacak. İlk ciddi kentsel dönüşüm çalışması Alanyurt Yazıcılar Sitesi’nde uygulanacak. Ve akabinde kamu-özel sektör işbirliğinde şehir merkezinde neşter vurulacak. Öncelikli yerin Tekel evleri olacağını söyleyebiliriz. Bu konuda ciddi çalışma var ama yapılacak çalışmaların detayları netleşmediği için size şimdilik ayrıntı vermiyorum. Ve açıkçası bunu çok önemsediğimi de belirtmek isterim. İnegöl Belediyesi ve Müteahhitler Derneği bu konuda başrol oynayacak. İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir danışmanlık şirketi de bu dönüşümde önemli bir görev üstlenecek.

Lakin İnegöl’de kentsel dönüşüm denilince ilk akla Pazartesi pazaryeri çevresinde bulunan mobilya sanayi bölgesi geliyor. Yaklaşık 15 yıl önce bu bölgede çalışma yapılmış ancak yer sahipleri ikna edilememişti. Ne zaman o bölgede birilerini ziyarete gitsem adeta can çekişen o yapıları görünce içim sızlamıyor değil.

Ve açıkçası bana göre bu bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması artık aciliyet kazanmıştır. Ve artık düğmeye basılmalıdır.

Elimizde artık sanayi bölgesi ilan edilen Akbaşlar bölgesi var. 5 yıllık bir planlamayla bu bölgede çeşitli metrekarelerde imalathaneler yapılarak (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) bu bölge Akbaşlar Mahallesi’ne taşınabilir.

Mahmudiye Mahallesi sınırlarında yer alan Pazartesi pazaryeri bölgesinde yüzlerce irili ufaklı imalathanelerden bahsediyorum. Yüzölçümü oldukça büyük ve değerli araziler. Eğer bu bölgeden imalathaneler taşınırsa İnegöl’de hava kirliliği büyük ölçüde ortadan kaldırılacaktır.

Bu bölgede başlatılacak konut projesi de inşaat sektörünün canlanmasına ve konut sorununun kısmen ortadan kalkmasına yardım olacaktır. Sadece bu kadar mı? Elbette hayır.

İnegöl’ün çehresini değiştirecek bu ve buna benzer çalışmaların başka artıları da var. İlçemizde ki emlak fiyatları ve fahiş kiralar vatandaşın belini büküyor. Derme çatma evler için bile 4-5 bin TL kira talep edilen ilçede yeni konut alanlarının oluşturulması artık mecburiyet halini almıştır.

Ve gelelim İnegöl’ün kalbi noktasında ki Atatürk Bulvarı, Ahmet Akyollu Caddesi ve hatta Nuri Doğrul Caddesi‘ne…

Bu 3 noktada ki yapıların çoğu 99 depremi öncesinde yapılmış ve hatta çoğu 5 kat ve üstünde konuşlanmış durumda. Allah korusun 7 üzeri olası bir depremde buraların tamamının yıkılması büyük bir olasılık. Kesinlikle bu 3 güzergah içinde radikal kararlar alınmalıdır. Kazan kazan politikasıyla ben birçok sorunun ortadan kaldırılabileceğini düşünüyorum.

Bana göre İnegöl’ün gerçek bir şehir görüntüsüne kavuşma vakti gelmiştir. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın kentsel dönüşüm noktasında geç kalmasına karşın bu konuda ufaktan atılan adımları takdir etmekle birlikte, ben büyük oynaması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla.