Genellikle sanat camiasında iş yapan insanlar çok iyi bilirler “ilham kabızlığı” denilen bir mefhum (1) vardır.

Yazar, şair, mimar, ressam, tasarımcı vb tayfası çok daha muzdariptir bu durumdan. 

Beynin bir köşesinde kelimeler cümleler yahut şekiller uçuşur gider ama onları yakalayıp, yanyana getirip bir imgeyi (2) vücuda getirmek her zaman kolay bir eylem değildir.

Bu yazıda öyle bir sancının sonucu doğdu.

Hatta bu stresi azaltmak adına sosyal medya üzerinden, benim “telefonumun içinde yaşayan insanlar” diye betimlediğim (3) arkadaşlarımdan yardım da aldım. Açılan başlık altına ve özel mesajdan bir çok konu hakkında öneriler aldım. Bu öneriler gerçekten benim için çok değerli idi. Zira direk hedef kitlenin beklentilerini analiz etmemin yanı sıra bir çok insanın yapmak istediği ancak gerçekleştiremediği fikri vücuda getirme eylemini onun adına yapmış oluyorum.

Konu önerilerinin yanısıra, anlayabilmek adına yazım dilinin  sadeleştirilmesi hakkında da öneriler aldım. Lakin dili sadeleştirmek yerine anlaşılması güç olabilecek kelime ve kavramların da açıklamalarını yazımın altına iliştirmeye karar verdim. Zira ne demişler “anlattıkların, karşındakinin anlayacağı kadardır” 

Sözü daha fazla uzatmadan sosyal medyadaki dostlarımın önerilerine kısaca değinelim. Kısaca diyorum zira çok fazla öneri geliyor.

***

HALKIN SESİNE KULAK TIKAYANLAR 

Öncelikle geçen hafta kaleme aldığım Bursa Büyükşehir Belediyesinin İnegöl´e üvey evlat muamelesi yapması konusunu ele alalım. Çünkü tüm medya kanallarında dile getirilmesine rağmen Büyükşehir belediyesi veyahut İnegöl ilçe teşkilatından hiç bir tepki gösterilmedi. İnegöl halkının sesine adeta kulak tıkandı. Bu konu ile ilgili bir kaç komplo teorisi kulağıma üflemesine rağmen şu ana dek dişe dokunur bir açıklamaya rast gelmedim malesef.

Buradan tekrar uyarma gereği duyuyorum belki de bu aldığımız kararım mantıklı ancak kamuoyuna açıklanamayacak bir gerekçesi olabilir fakat bu davranış biçimi sizlere muhakkak sandıkta negatif olarak yansıyacaktır.

***

SÖZDE İŞÇİ BAYRAMI 1 MAYIS

Diğer önerilerden biri bugün idrak ettiğimiz “ 1 Mayıs Sözde işçi bayramı” Sözde diyorum çünkü genelde işçilerin çalıştığı ancak sözde onları temsil eden sendikacıların politize ve terörize ettiği abuk subuk bir gün olarak görüyorum. Tıpkı Nevruz bayramı gibi. Resmiyette bayram olarak görülen ancak yıllardır PKK terör örgütünün terörize ettiği gerçekte bir çok Türki cumhuriyette normal Ramazan yahut Kurban bayramları gibi kutlanan bayramlar kategorisinde bendeniz için.

***

FARKLI BİR TÜR UYUŞTURUCU 

“SOSYAL MEDYA”

Çok uzatmadan hızlıca diğer konuya geçeyim. Biliyorum ki yazı uzadıkça insanımız okumaktan sıkılır hatta vazgeçebilir.

Bir dostum konu önerilerine uyuşturucuyu eklememi rica etmiş; bende o konuyu narkotik şubeye havale ediyorum ama benim bahsedeceğim farklı bir uyuşturucu.

Pek tabiki başlıktan uyanmışsınızdır neden bahsedeceğimi.

Olay çok vahim boyutlara gidiyor sosyal medya bağımlılığında. Hatta Çin gibi devasa nüfusa sahip birçok ülkede çok fazla işgücü kaybına sebebiyet vermesi nedeniyle birçok sosyal medya uygulaması erişim engeline takılmış durumda. Televizyon bağımlılığından evrilip vahim duruma gelen bu olaya yetkililer bir an önce el atmalı bence.

Daha bir çok konu hakkında öneriler var ancak bu konuları dile getirebildim.

Şayet sizlerin de bu mecrada yayınlanmasını arzu ettiğiniz konular varsa yukarıda belirtilen mail adresimle irtibata geçebilirsiniz.

Selam ve dua ile

(1) Kavram

(2) Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, görüntüsü.

(3) Bir şeyin tasarımını söz ya da yazı ile yapma işi.