Bonding Adeziv sistem dişin üzerine tek seansta bazı malzemeler uygulayarak dişin şeklini değiştirme işlemidir.Bonding uygulaması sıklıkla diş aralıklarını kapatmakta kullanılır. Bir kaç dişin yada bir dişin aralıklarının kapatılmasında çok başarılı bir yöntemdir.
Bonding, genç yaştaki insanlarda bir travmayla veya düşme etkisi ile dişi kırıldığı zaman o kişiye porselen diş yapılamadığı zaman kullanılır. Dişin yarısının kırık olduğu durumlarda bile bonding başarılı olur.
Kırık diş üzerine tekrar yeni diş yapmak tek seansta yaklaşık diş başına yarım saatlik bir süre içerisinde uygulanabilir.
Bonding in en güzel yanı ise minimal invaziv bir uygulama yani; dişe hiç zarar vermeden dişe malzemeyi yapıştırarak yapılan bir yöntemdir. Çoğu durumda dişin sadece arasına veya dişin kırılan kısmına yapılan bir yöntemdir. Bu sebeple bonding tamamen dişi koruyucu bir uygulamadır.
Bonding uygulama, estetik diş hekimliğinde yapılan güzel, kolay ve kısa sürede yapılan bir tekniktir.Bonding için kullanılan aynı materyal daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için diş renginde dolgu yapımında da kullanılır.
Bondingi kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hassasiyetini azaltır.


Bonding ne kadar süre kullanılabilir?
Bu, bondingin ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına bağlıdır.
Eğer bondingi ön dişinizin ısırma yaptığınız ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı çiğniyorsanız; bu bonding restorasyon çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle yıllarca kullanılabilmektedir.
Diş gıcırdatma bu restorasyonları aşındırabilir. Fakat bu aşınma süreci doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi gülüşünüzü güzelleştimek için mükemmel bir yoldur.

Dişleriniz size çok sarı geliyorsada bu uygulama ön dişlerde tercih edilebilir...
Dişler neden renk değiştirir?
Dişlerinizin rengini ve görünüşünü etkileyen birçok faktör vardır. Bazı insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır.
Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilmektedir.Bu, yıllar sonunda dişin minesinin aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş yansıması sonucu olur. Ayrıca dişlerin renginin değişmesi ve lekelenmesinin birçok yolu vardır. Bunlar iç ve dış renklenme olmak üzere iki katogoride sınıflandırılabilir.
Dış renklenme; diş yüzeyi çay, kahve, kırmızı şarap, kola, sebze ve meyve suyu, çok renkli yiyecekler ve tabii ki tütün kullanımı nedeniyle diş yüzeyinde beliren renklenmelerdir. İç renklenme ise dişin kendi yapısında meydana gelen renk değişikliğinden oluşmaktadır. Eğer bir kişi diş sürme döneminde tetrasiklin içerikli antibiyotik kullanırsa; dişlerin çevresinde koyu sarı, kahverengiye çalan bandlaşmalar oluşacaktır.