Sayın hocam “Fadiş” isimli eserinizi yazmaya nasıl karar verdiniz?
İlk Romanım olan Fadiş ile sanırım iç dünyamdaki acı tatlı duygu ve düşüncelerini paylaşmak istedim. Fadiş isimli eserinizi yazarken neler hissettiniz?
Doğrusu geçmişte yaşadığım iyi kötü günleri yeniden yaşar gibi oldum.
Fadiş isimli eserinizde yaşamınızdan kesitler var mı?
Evet, romanda kendi çocukluk yaşamımdan esintiler var. O esintiler yüreğimden kopup geldiği için öyle sıcak ve gerçek ki. Bence her insanın yüreğinde çocukluk yıllarından kalma sızılar ya da sevinçler, coşkular yer etmiştir.
Fadiş gibi kitaplarda okuyucu kendinden bir şeyler buluyor mu?
Evet buna yürekten inanıyorum. Okurlar Fadiş tipiyle özdeşleşerek hayatta yürek sızısı çeken zor bir çocukluk geçiren insanların varlığını anlıyor. Yani bu konularda yalnız olmadığını görüp rahatlıyor.
Fadiş isimli eseriniz ile ilgili çok anılarınız var, kısaca bunlardan bahseder misiniz?
Anılara pek fazla girmek istemiyorum, ancak okurların beni Fadiş ile özdeştirdiklerini çok iyi biliyorum. Anılar hep bu doğrultuda yaşanıyor.
Fadiş halk tarafından okuyucu tarafından neden bu kadar ilgi gördü?
Fadiş ilk Romanım olması sebebiyle benim için de çok özeldir. Fadiş´in dört kuşak tarafından bilgisayarla bütünleşmiş olan en yeni kuşaklar tarafından bile sürekli ilgi ile okunuyor olmasının nedeni her kesimden her yaştan okurum bu romanda kendinden bir parça bulmasındandır diye düşünüyorum.
Fadiş´in diğer kitaplarınız arasındaki yeri nedir?
Kitaplarımı evlatlarım gibi severim. Fadiş benim ilk göz ağrım olarak biraz ayrıcalıklıdır.
Fadiş bugün kaçıncı baskıya ulaştı?
Sanırım sekseninci baskıya yaklaşıyor.
Fadiş gördüğü ilgi nedeniyle yüksek lisans ve doktora tezlerine de konu oldu biraz bundan bahseder misiniz?
Evet Fadiş yıllardır akademik ortamlarda öğrencilere doktora ve yüksek lisans konusu oluyor, internette bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi kaynaklarında ulaşılabilir.
Fadiş yanılmıyorsam yabancı ülkelerin dillerine de çevrilerek ilgi görüyor?
Almanya, İngiltere, İsveç, Macaristan, Rusya, Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin dillerine çevrilerek yayınlandı. Gittikçe her ülkede ilgi görmeye başladı.
Yazarlık açısından neler hissettiniz nasıl bir duygu yaşadınız?
Kitaplarımın her ülkede bunu bir görmesi sebebiyle yazarlık açısından okyanuslara karışmış gibi olduğumu söyleyebilirim.
Tüm okuyucu tarafından bir klasik haline gelen Fadiş kaç yaşına girdi, hala güncelliğini koruyor olmasının sebebi nedir?
Fadiş Milliyet yayınları tarafından 1971 yılında yayınlandı. Şimdilerde 46 yaşında pek çok okur Fadiş´te kendini bulduğu için güncelliğini koruduğunu düşünüyorum.
Son söz olarak ilginize teşekkür ederim. Ayrıca İnegöllü okurlarıma, İnegöl Yıldırım Gazetesine, İnegöl ve bu söyleşiyi okuyanlara selamlar gönderiyorum. Herkese sağlık ve esenlikler diliyorum…
Sayı hocam, bizde size bu imkanı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.