Bankanın birinden aldığımız 8,6cm - 5,4cm boyutundaki plastik bir kartla yaşantımızı sürdürür olduk.

Ve o banka bu plastiğin içerisine gelirinizle orantılı bir miktar para yükleyip ‘´kardeşim sen bununla her türlü harcamanı yap sonra bize bir şekilde ödersin.´´ Diyor.

İster bir ay sonra ister taksit taksit...

Hele ki işin içine taksit girdi mi yemin ederim dünyayı satsalar alırız.

-Kaç para kardeşim bu dünya?
-Abi 3 taksit ben yapıyorum üstüne bir de bankanız 2 taksit yapıyor şu paraya.
-Oh oh aldım tamam.

Al tabi ya nasıl olsa para cebinden çıkmıyor.

Taksit taksit ödersin.

Ama ne yazık ki durum böyle değil.

Bankalar bizi çok mu seviyor, ekonomimizi bizden çok mu düşünüyor acaba diye düşünmüyor değilim bazen kart satanların ısrarını görünce.

Tabi ki de hayır! Cüzdanımıza koydukları o şeytan icadı kartı kullanmaya başladıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Yaptığınız alışverişte alınan alışveriş faizi, taksit yaparsanız üstüne taksitli alışveriş faizi, asgari ödeme yaparsanız kalan borç üzerinden gecikme faizi yetmezmiş gibi bir de bu kartı kullandığımız için ödetilen kart aidat parası...

Tüm bu olumsuzluklara rağmen kredi kartı verileri gerçekten korkutucu…


Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye, ocak sonu itibarıyla 62,7 milyonu kredi kartı ve 133,3 milyonu banka kartı olmak üzere sahip olduğu 196 milyonluk kartla Avrupa´da en fazla karta sahip ülke konumunu sürdürüyor.

Kredi kartı adedinde Avrupa´da en fazla karta sahip İngiltere, banka kartı adedinde ise Almanya´nın önünde yer alarak Avrupa´da en fazla karta sahip ülke konumunu bu yıl da koruyan Türkiye, kart kabul noktasında yaklaşık 2,4 milyon adet kabul noktası ile Avrupa´da en fazla terminale sahip İtalya´nın önünde yer alıyor.

Geçen yılın ocak ayında 49,9 milyar TL olan kartlı ödeme tutarı, bu yılın ocak ayında yüzde 22 artışla 60,7 milyar TL´ye çıktı.

Aynı dönemde banka kartlarıyla ödeme tutarı yüzde 44, kredi kartlarıyla ödeme tutarı yüzde 20 artış gösterdi.

Genç nüfusun artışı ve dijital dönüşümün etkisiyle son 5 yılın en yüksek büyümesini gösteren internetten yapılan kartlı ödemeler ise ocak ayında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin de desteğiyle 10 milyar TL´yi aştı.

BKM verilerine göre, 2017 yılında yüzde 14,5 olan internetten ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı, bu yılın ocak ayında yapılan ödemelerde yüzde 16,4´lük rekor paya ulaştı.
14 Şubat Sevgililer Günü´nde geçen yıl 1,9 milyar TL´lik kartlı ödeme yapılırken, bu yıl bu tutar yüzde 16 artışla 2,2 milyar TL´ye ulaştı.

Sevgililer Günü´nü içeren 8-14 Şubat haftasında kartlarla yapılan ödemelerde 1-7 Şubat haftasına göre yüzde 75 artışla kuyum en fazla artış gösteren sektör oldu.

Aynı dönemde yüzde 15 artışla sağlık ürünleri/kozmetik ve yüzde 10 artışla elektronik eşya sektörü en fazla yükseliş gösteren diğer sektörler arasında yer aldı.

Sevgililer Günü haftasında kuyumculuk sektöründe 365 milyon TL´lik kartlı ödeme yapıldı.