İnegöl´de Dernekler Masasına kayıtlı 200 e yakın dernek var. Kültür ve hemşeri derneklerinin sayısı ise 36. Her derneğin kendi içerisinde bir tüzüğü var. Dernekler bu tüzük üzerinden faaliyetlerini sürdürüyor.

Avrupa Birliği raporlarında Sivil Toplum Kuruluşlarının sosyal ve siyasal hayatta her geçen gün daha da güçleneceği bildiriliyor. Danimarka´da her Danimarka vatandaşı aynı anda 4 Sivil Toplum Kuruluşuna kayıtlı. ABD´de Düşünce Derneklerinin de içinde olduğu Sivil Toplum Kuruluşları Amerikan iç ve dış siyasetine yön veriyor.
Ülkemizde de Sivil Toplum Kuruluşlarının sosyal ve siyasal yaşama etkisi artıyor. Devlet kendi eliyle düşünce dernekleri kuruyor. Üniversitelerde Fikir Kulüpleri destekleniyor. Bunlardan İslami ve Milli olanlar ülkeye ve ülke vatandaşlarına fayda sağlıyor.

Fakat yerelde bilinçsiz bir şekilde dernek kurulmasının önüne bir türlü geçilemiyor. Bazı dernekler hiçbir şey üretmedikleri halde söz söyleme hakları olduğunu iddia ediyor. Siyasette bir yerlerde rol almak isteyenler farklı isimlerle dernek kurup seçim dönemi yaklaştığında partilerle makam pazarlığa tutuşuyor. Bir yerlerde hesabı olanlar, gelecek planı yapanlar dernek kurup gündemde kalma gayretine düşüyor.

Bunları yaşıyoruz, bunları görüyoruz.

Siyasi partilerin de şikayet ettiği konular var. İnegöl´ün 96 köyü mevcut. Siyasi partiler seçim döneminde her köyü geziyor. Üzerine dernekleri de gezmek zorunda kalıyor. Gezilmeyen dernek gönül bırakıyor. Yerel seçimlerde her dernek kendinden birini siyasi partilerde görmek istiyor. Her dernekten bir kişi koysanız Meclis üyeliği listesi yetmiyor.

Dernekler olmalı mı?

Elbette olmalı. Sivil Toplum Kuruluşları siyasi hayata yön vermeli. Fakat bunu yaparken siyasete atılmamalı, STK olarak kalmalı. STK´lar siyasetin basamağı olarak kullanılmamalı.

Ülkemizde maalesef bu böyle kullanılıyor.

Dernekler siyasi partilerin arka bahçesi değildir, olmamalıdır.
Sivil Toplum Kuruluşları hiçbir siyasi partinin tarlası değildir. Sivil Toplum Kuruluşları sadece ülkenin geleceğinin tarlasıdır. Bugün ne ekersek yarın evlatlarımız onu biçecek.
Derneklerin siyasi partilerin arka bahçesi olmasına ya da siyasetin tarlası haline gelmesine engel olamazsak bir süre sonra derneklerin toplumsal yararlarını değil, hangi derneğin başkanının hangi partiden ne adayı olacağını konuşuruz.

Sivil Toplum Kuruluşları fikir üretmelidir. Ürettiği fikirlerle yerel ve ulusal yönetimleri harekete geçirmelidir. Ülke yöneticilerini çalışmaya zorlamalıdır.

Fakat bizim ülkemizde sistem böyle işlemiyor. Kamu yararını gözeten, kamu yararı için üreten ve çalışan dernekler ile hiçbir şey üretmeyen merdiven altı dernekler bir tutuluyor. Hal böyle olunca sistem kendi içerisinde kısır bir döngüye giriyor.

Sivil Toplum Kuruluşları her geçen gün etkisini artırıyor ancak üretkenlik konusunda daha çok yol katedilmesi gerekiyor.

Bu üretkenliği sağlamayı hızlandırmak için dernekler yasasında somut ve önemli değişikliklere gitmek epey fayda sağlayacaktır.

İNEGÖL´ÜN NÜFUSU ARTTI

2016 verilerine göre inegöl´ün nüfusu 255 bin 32 kişi iken 2017 verilerine göre 257 bin 931 kişi oldu. Bir yılda İnegöl´ün nüfusu 2 bin 899 kişi arttı.

KÖYLERE NE YAPTINIZ DA NE İSTİYORSUNUZ ?

Büyükşehir Yasası ile köylere su saati takıldı. İki yıldır köy hanelerinde su saati işliyor.
Peki BUSKİ saat taktığı borunun o eve gelmesi için ne yaptı?
Koca bir HİÇBİRŞEY!
O su o köye imece usülü geldi.
O su o köye ormanın içinden kilometrelerce kazılarak geldi.
O su o köye köylünün alınteri ile geldi.
O su o köye köylünün parasıyla alınan borularla geldi.
Peki köye gelen suya ne oldu?
BUSKİ geldi köye gelen suyun ucuna saat taktı, para kesiyor!

ŞEHİTLERİMİZ VAR

Zeytin Dalı harekatının 22. gününde TSK, 9 askerin şehit olduğunu 11 askerin de yaralandığını açıkladı. Düşen Atak helikopterindeki şehit olan 2 askerle birlikte bugünkü operasyonlarda toplam şehit sayısı 11 oldu. Bölgede şiddetli çatışmalar devam ediyor. Operasyonlarda 39 terörist etkisiz hale getirildi.

Allah şehitlerimizin şehadetlerini kabul buyursun, yaralılarımıza da şifa versin. Başımız sağolsun.

Velhasıl...

Dernekler siyasetin arka bahçesi değildir. Sivil Toplum Kuruluşları siyaset yapmaz, siyasete yön verir.