Ağız ve diş sağlığı konusunda doğru olarak bildiğimiz yanlışlar ve önemsemediğimiz detaylar ağız ve diş sağlığımızın bozulmasına yol açabilmektedir. Bunlardan bir kısmını şöyle açıklayabiliriz;

1. Asitli ve yoğun şekerli gıdalar tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak:

Yanlış okumadınız .. Diş fırçalama işlemi doğru zamanda yapılmazsa yarar yerine zarar verebilmektedir. Çünkü asit oranı yüksek olan kola, meyve suyu, limon gibi yiyecekler diş minesi üzerinde asit saldırısına neden olmaktadır.Bu da dişin mine tabakasını yumuşatmaktadır. Bu durumda eğer hemen fırçalama yaparsak yumuşayan mine tabakasında aşınmalar meydana gelebilir.Diş minesi zamanla incelir ve dişte hassasiyet başlar. Sonrasında koruyucu tabakası tahribata uğrayan dişte kolay bir şekilde kolayca çürükler oluşabilir.Bu nedenle asitli gıda tüketiminden hemen sonra ilk olarak ağız sadece su ile çalkalanmalı, 20-30 dk sonra da fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca şekerli ve asitli gıdalar tüketildikten hemen sonra peynir ve yoğurt gibi nötralize edici besinlerin tüketilmesinde faydalar vardır. Bu besinler dişler üzerinde koruyucu birer kalkan oluştururlar.

2. Uzun süre diş fırçalamak:

 Hastalar çok fazla veya daha sert fırçalayıca dişlerinin daha fazla beyazlayacağını ya da daha kuvvetleneceğini düşünmektedirler. Halbuki sanılanın tam aksine dişlerde aşınma ve dişetlerinde çekilmeler ile sonuçlanan bu durumların olumlu bir etkisi olmamaktadır.Önemli olan fırçalamanın sert veya aşırı uzun sürmesi değil , yeterli ve hastaya özgü doğru diş fırçası ve macunu ile yapılmasıdır. İdeal olan diş fırçalama işlemi günde 3 defa aşırı sert olmayan bir diş fırçası ile her bir fırçalama işlemi 2-3 dakika sürecek şekilde yapılmasıdır. 

3. Şişe kapaklarını veya kabuklu yiyecekleri ağız ile açmak 

Evet dişlerimiz vücudumuzdaki en sert dokular olabilir. Ama dişleri bu işlemler için kullanmak oldukça zararlıdır. Dişlerde zamanla aşınmalara, çatlaklara ve kırılmalara neden olabilmektedir. Evet kırılan dişler dolgu ile tedavi edilebilir, veya kaybedilen dişler çeşitli protezler ile yerine koyulabilir ancak hiçbiri doğuştan bize armağan edilen dişler gibi bizi mutlu etmeyecektir. 

4. Kalem kemirmek gibi alışkanlıklar:

  Çoğu kişinin kendi farkında olmadan gün içinde yaptığı bazı alışkanlıklar vardır. Bunlardan birtanesi de dişler ile kalem ısırmak veya terzilerin sürekli dişleri ile iğne sırması örnek olarak verilebilir. Bu alışkanlıklar da dişlerin çatlamasına ve kırılmalara neden olabilecek zararlı alışkanlıklardır. 

5.Aşırı çay ve sigara tüketimi:

Gün içerisinde fazla çay, kahve içiyorsanız dişlerinizde sararma ve renklenmeler meydana gelebilmektedir. Tütün tüketimide  aynı soruna neden olduğu gibi diş etlerine de zarar verir ve dişeti çekilmesine neden olur.Ayrıca sigara ağız içi kanser oluşumunun en önemli sebeplerinden bir tanesidir. 

6.Tırnak ıssırma ve çocuklarda başparmak emilmesi :

 Bu alışkanlık hem tırnağa hemde dişlere zarar verebilmektedir.Kırıklara, ön dişlerin yontulmasına ,çürük ve dişeti enfeksiyonlarına neden olabilir.Aynı zamanda tırnakta bulunan bakteriler ağız içerisine yayılabilmektedir. Başparmak emme olayı daha çok çocuklarda görülen yaygın bir huydur. Üst ve ön dişlerin konumlanmasını engeller. Ve ortodontik tedavi gerektirir.

7.Limon emmek:

 Evet limon çok faydalı bir yiyecektir ancak gün içerisinde düzenli bir şekilde limon emmek, sitrik asit nedeniyle, diş arası minarellere zarar verir,aşınmalar oluşur. Ve sonrasında dişler soğuk ve sıcak gıdalara karşı duyarlı hale gelir. 

 Kısacası ağız hijyeni çok önemlidir. Güçlü ve sağlıklı gülüşlere ve dişlere sahip olmak hem kendimiz hem toplumda çok önemlidir. Uygunsuz diş fırçalama ve diş ipi kullanmama diş hastalıklarına neden olur. Ancak diş hastalıkları sadece diş ipi veya uygunsuz diş fırçalamadan değil; bazı doğru bilinen yanlışlar sebebi ilede olabilmektedir. Ağzımızı yiyecekler dışında çok çeşitli yerlerdede kullanırız.Ağız sağlığına zarar verecek bazı ağız alışkalnlıklarına sahip olabiliriz. Bunlardan bazıları yukarıda bahsettiğim durumlardır.Dişlerimize ne gibi zararlar verebildiğini anlatmaya çalıştım. Biraz daha dikkatli olalım , hem kendimize hem dişlerimize daha iyi davranalım....