Ne yazık ki bireylerin çoğunda diş hekimi korkusu bulunmaktadır. Ve bu korku daha çok çocukluk döneminden süre gelmektedir.Çocukları henüz dişleri ağrımadan diş hekimi ile tanışması oluşabilecek korkunun önüne geçmeye yardımcı olacaktır.Bizim tavsiyemiz süt dişleri sürmeye başladıktan sonra altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü hem erken dönemde çocukların alışmasını sağlar hem de erken müdahale ile dişlerin kaybedilmesini engeller.
Önemli olan bir diğer noktada çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce yapılacak işlem hakkında bilgi edinmek en doğru yöntem olacaktır. Genelde dişlerde çok büyük çürükler oluşmadan ve şiddetli ağrılar başlamadan diş hekimine başvurmak tedavinin hem çocuk hem de hekim açısından daha kolay olmasını sağlar. Ancak diş hekimi iğne yapmayacak diye ön yargı ile getirilen çocuğa hekim anestezi yapmak zorunda kalırsa, çocuğun hem size hem de hekime güveni kalmaz. Bu nedenle çocuğu tedavi konusunda doğru bilgilendirmek, korkusunu yenmek ve güvenini kazanmak açısından önemli olacaktır.
 Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta da “akıllı durmazsan seni diş doktoruna götürürüm, o da dişini çeker” gibi söylemlerden kaçınmak ve diş hekimini korku unsuruna dönüştürmemektir. Bu şekilde korkutulan bir çocuk değil erken dönemde ileride yetişkin bir birey olduğunda dahi diş hekimine gitmeyecektir.
Eğer tüm bunlara rağmen çocuğunuzun diş hekimi korkusu aşılamıyorsa ve çürük tedavisini aksatmak istemiyorsanız, sedasyon veya genel anestezi tercih edilebilir.
Sedasyon nedir?
Ağrı duymanızın, hareketli olmanızın veya uyanık olmanızın istenmediği tanı ve tedavi amaçlı yapılacak tüm işlemler için uygulanan anestezi yöntemine sedasyon denir. Genel anesteziden farklı olarak genellikle hastanın bilinci açıktır.
Sedasyon uygulamasının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için hastanın işlem başlamadan iki saat öncesinde yeme-içmeye son vermesi gerekir. Genellikle damardan sedasyon ilaçları verilerek veya ağızdan ilaç/şurup içilmesi sağlanarak uygulanan bir yöntem olmakla beraber bazen anestezi gazları bir yüz maskesi yardımıyla solutularak da uygulanabilir. Sedasyon uygulanması sırasında kandaki oksijen düzeyi, kalp hızı ve kan basıncı hekim tarafından sürekli takip edilir, gerekirse oksijen maskesi ile oksijen verilir.
Sedasyon, çocuğunuzun diş hekimi ve diş tedavisi ile ilgili pozitif bir deneyim yaşamasını amaçlar. Burada kullanılan ilaçlar da anestezi ilaçlarıdır. Ancak genel anesteziye (narkoz) kıyasla hem dozları düşüktür hem de kullanılan ilaç sayısı azdır. Sedasyonda kullanılan ilaçların dozu çocuğunuzun ihtiyacına göre belirlenir. Sedasyondaki uyku düzeyi genel anestezideki kadar derin değildir. Çocuğu hafif bir uyku durumunda tutmak diş tedavisi için çoğu kez yeterlidir.