Dişler ve çevre dokular klinik ve radyolojik bulgularla detaylı olarak incelenmesi ve ağız, diş ve çene bölgesindeki hastalıkların tanısı konularak tedavi planlaması yapılması tedavi açısından çok önemlidir.

Muayene sırasında çeşitli radyografik tanı yöntemlerinden faydalanılırken, pratik olarak genellikle iki boyutlu görüntüleme yöntemleri (periapikal, panoramik) kullanılmaktadır. Ancak iki boyutlu görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı bazı vakalarda üç boyutlu görüntüleme yöntemi olan dental volumetrik tomografi ile ayrıntılı değerlendirme yapılması gerekmektedir.Büyük tedavilere girmeden önce hekiminize de danışarak bir 3 boyutlu volümetrik tomografi çektirip ağız haritanızı en ince detayına kadar hekiminizle incelerseniz size daha sonra sorun çıkartabilecek dişiniz ile ilgili tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün olabilecektir. Unutmayın; iyi bir diş tedavisi anlık sorunlarınızı ortadan kaldırmayı değil, sorunun kökenine inerek tüm etkenlerle nedenlerini araştırmayı gerektirir. Teşhis ne kadar iyi olursa tedavi de o derece başarılı olacaktır.

Dental Volumetrik Tomografinin Önemi

Dental tomografi, X ışınlarının 3 boyutlu görüntülenmesi istenilen alana gönderilerek kemik ve yumuşak dokunun radyolojik teşhis yöntemlerinden biridir. 2 boyutlu panoramik dental görüntüleme cihazları, yalnızca kemik ve diş dokusu görüntülenmesinde başarılı olurken, 3 boyutlu tomografi cihazları yumuşak dokuları da görüntüleyebildikleri için avantaj sağlamaktadır.

Özellikle implant cerrahisinde dental volumetrik tomografi ile kemiğin yüksekliği, genişliği ve kalitesi değerlendirilerek implant en doğru şeklide uygulanır. Gömülü dişlerin çekimi öncesi, dişin pozisyonu, komşu olduğu anatomik yapılarla ilişkisi belirlenerek cerrahi operasyonun daha güvenli bir şekilde yapılması sağlanır. Endodontik tedavide kök ucundaki lezyonların erken tespiti yapılabildiği gibi iki boyutlu grafilerde görülmeyen ekstra kanallar ve kanallardaki eğimler saptanarak daha başarılı bir tedavi yapılır. Ortodonti, çene cerrahisi, periodontoloji, pedodonti gibi diş hekimliğinin tüm branşlarında dental volumetrik tomografi tanı ve tedavi için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca temporomandibular eklem(TME) hastalıklarının teşhisinde de başvurulan bir görüntüleme yöntemidir.

ÜÇ BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME İLE NELER TESBİT EDİLEBİLİR?

*Tek ya da tüm diş filmlerinde görüntülenemeyen alanlar görüntülenebilir.
*Alınan görüntüden belirlenen kesitler ile detaylı teşhis yapılabilir.
*İmplant planlama ve cerrahi kılavuz hazırlama için yüksek çözünürlüklü veri toplanabilir.
*Yumuşak doku tespiti, kemik yoğunluğu ölçümü, sinire olan mesafe ölçümü gibi tedavi öncesi planlamalar yapılabilir.
*Gömük diş, çatlak, anormal sayıda kanal, kist yayılımı gibi tespitler yapılabilir.
*Kemik yoğunluğu, sinüsler ve eklemlerle ilgili detaylı çalışmalar yapılabilir