Ağız ve diş sağlığı çok önemli bir konudur. Eğer yeterli bakımı uygulamazsak dişlerimizde geri dönüşü imkansız hasarlar meydana gelmekte ve bu şekilde dişlerimizi ne yazıkki kaybedebilmekteyiz. Bakımsızlık dışında travma sonucunda da (kaza , düşme vb ) diş kayıpları yaşayabilmekteyiz. Bu gibi durumlarda hem estetik hemde fonksiyonel açıdan sorunlar ortaya çıkmaktadır.
     Sağlıklı bir ağızda 28( hatta yirmilik diye isimlendirdiğimiz dişler ile birlikte 32 de olabilir.)diş bulunmaktadır. Bu dişlerden bir tanesinin bile kaybı söz konusu olduğunda ağız içi dengelerde bozulma oluşmakta,boşluğun sağ ve sol tarafındaki dişler bu boşluğa doğru devrilebilmekte  ve eklem ağrılarına kadar ulaşabilen sorunlar meydana gelmektedir.Bu sebeple eksik dişlerin çok bir gecikme olmadan ağız içine iadesi sağlanmalıdır.Buda protez dişler ile yapılabilmektedir.
      Diş hekimliğinde protez dişler , kaybolan dişler ve dokuların , çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve kaybolan estetiği iade ederken aynı zamanda ağız içi mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak için yapılan apareylerdir.
      Diş hekimliğinde kullandığımız protez dişleri temelde iki başlık altında değerlendirebiliriz. Bunlardan ilki sabit diye tabir ettiğimiz halk arasında kaplama olarak bilinen , sadece ilgili hekim tarafından ağız içine uygulanan ve gerektiği durumlarda tekrar aynı hekim tarafından çıkarılabilen protezlerdir.Bu tip bir protezde hasta daha rahat bir kullanıma sahip olmaktadır.

SABİT PROTEZLER;
     Sabit protezler de iki başlık altında değerlendirebiliriz.Eğer diş eksikliği yoksa aynı zamanda iltihabi bir durumda mevcut değil ve  dolgu ile kurtarılamayacak derecede büyük bir kırık ve aşırı çürük nedeniyle madde kaybına uğramış bir diş söz konusu ise bu dişide kuron olarak isimlendirdiğimiz sabit bir protez ile sağlığına kavuşturabiliriz.
     Bir diğer sabit protez tipide köprü diye tabir ettiğimiz bir veya daha fazla diş eksikliği durumunda eksik olan diş sayısıda göz önünde bulundurularak  uygulanan protezlerdir. Ancak burada önemli olan konu eksik bölgenin sağında ve solunda en az bir diş olması gerekmektedir.
     Kuron-köprü protezleri ağız içi dişlere yapıştırılarak sabit olarak ağızda kalmaktadır .Bu protezler metal destekli porselen veya tam porselen şeklinde yapılabilmektedir.

HAREKETLİ PROTEZLER;
     İkinci bir protez tipide hareketli diye tabir ettiğimiz ve halk arasında tam damak veya yarım damak olarak bilinen dişlerdir. Tam protez  hastanın ağız içerisinde bir tane dahi dişinin kalmadığı durumlarda yapılmaktadır. Ve hekim tarafından yapılan bu protez hasta tarafındanda takılıp çıkarılabilmekte ve temizliğide özen gösterilmesi gerekmektedir.
      Bir diğer hareketli protez tipide ağız içerisinde bir veya daha fazla diş bulunduğu zaman uyguladığımız hareketli bölümlü protezlerdir.Bu protezlerde ağız içerisindeki dişlere kroşe diye isimlendirdiğimiz küçük metaller ile tutunmaktadır.
      Hareketli protezler ilk defa kullanan hastalar için yeme ve konuşma açısından başta zorluklara sebep olabilmektedir.Ancak bu süreç hasta hekim işbirliği ile kısa bir süre içerisinde atlatılmaktadır.
      Bu iki tip hareketli protez de hasta tarafından takılıp çıkarılabilmekte ve çok iyi bakım gerektirmektedir. Hareketli protezler ,sabit protezler kadar konforlu ve kullanışlı olmamakla birlikte , gerek ağız içi durum gerekse maddi gerekçelerle tercih sebebi olabilmektedirler.
    Teknoloji her alanda olduğu gibi diş hekimliği alanında da ilerlemekte ve daha yeni ve detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Belki ilerleyen zamanlarda hareketli protezler hayatımızdan tamamen çıkabilir . Çünkü gerek hasta konforu gerek hekim rahatlığı açısından sabit protezler daha çok tercih edilmektedir.
      Burada kısaca değinmek istediğim ancak daha detaylı anlatılması ve bilinmesi gereken bir diğer konuda ağız içindeki dişlere zarar vermemek amacı ile yapılan implant konusudur.İmplantlar çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu sistem sayesinde sabit protezler için diş kesimi gerekmemektedir.Aynı zamanda  ağız içi duruma göre bazı hastaları hareketli protez kullanımından da kurtarabilmektedir.Ancak implant uygulamalarında çene kemiği kalitesi, kalınlığı, hastanın sistemik durumu göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
    Her hasta protez kullanacak diye bir durum söz konusu değildir.Genetik etkenlerden dolayı diş kaybı olmadığı sürece , dişlerimizin temizliğine gerekli özeni gösterirsek hiçbir şekilde bu protezlere ihtiyacımız olmayacaktır.....