Dişlerdeki renklenmeler çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

Bunlar;

-Sigara ve tütün kullanımı: Aşırı sigara tüketimi veya tütün türevlerinin kullanılması dişlerin renginde koyulaşmalara neden olmaktadır.

-Mecburen görülen tıbbi tedaviler: Özellikle kemoterapi ve baş boyun bölgesi radyasyonu gören hastalarda dişin rengi etkilenmektedir.

-Çevresel etkenler: İçme sularında flor seviyelerinin yüksek olduğu yerlerde bu suları tüketen bireylerin dişlerinde renklenmeler oluşmaktadır.Florür oranı yüksek diş macunklarının kullanımı veya bilinçsiz oral florür kullanımıda dişlerde renklenmelere sebebiyet verebilmektedir.Dişlerde kireçli kahverengi beyaz lekeler oluşabilmektedir.

-Kullanılan ilaçlar: Özellikle antidepresanlar ve antihistaminikleri çok tüketen hastalarda dişlerde renklenmeler görülebilmektedir.Yine tansiyon ilaçlarıda aynı etkiyi gösterebilmektedir.Yine gelişim döneminde aşırı kullanılan tetrasiklin türevi antibiyotiklerde dişlerde yatay çizgili lekelenmelere neden olabilmektedir.

-Genetik faktörler: Genetik faktörlerde dişlerin renginde çok etkilidir. Dişlerde kişiye göre daha sarı yada daha beyaz olabilmektedir.

-Tüketilen yiyecek ve içecekler:Çay, kahve, kola gibi içecekleri aşırı tüketen bireylerde dişlerde renklenmeler oluşmaktadır.